MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir.
MTV Gecikirse Ne Olur? MTV ödemeleri yapılmadığı veya belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde tarafınıza haciz uygulanabilir, aracınız bağlanabilir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu ödenmezse, vergi dairesi tarafından araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi uygulanabilir. Vergi dairesi, ödenmeyen MTV borcunun tahsili için araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi yapabilir.
14 Kasım 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren bu yeni düzenleme ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı yüzde 2.5'ten yüzde 3.5'e yükseltildi.
MTV ödemesini zamanında yapmazsanız günlük gecikme faizi uygulanır. Yasal olarak tanınan sürelerin sonunda ödeme yapmamanız halinde ise kamu alacağı olduğu için e-haciz işlemi başlatılır.
İlgili 36 soru bulundu
Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %2,5 olmuştur. Yeni oran, 21 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
14 Kasım 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren bu yeni düzenleme ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı yüzde 2.5'ten yüzde 3.5'e yükseltildi.
Tüm araç sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu MTV her yıl Ocak (1 Ocak – 31 Ocak) ve Temmuz (1 Temmuz - 31 Temmuz) aylarında iki eşit taksit halinde ödeniyor.
MTV ödememe durumunda araç sahipleri aylık yüzde 1.6 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir. Aracın özelliklerine göre değişkenlik gösteren MTV ödeme tutarı, bankalar ya da Gelirler İdaresi Başkanlığı üzerinden yatırılabiliyor.
Söz konusu vergi, İnteraktif Vergi Dairesi internet adresi (ivd.gib.gov.tr) üzerinden "hızlı ödeme" menüsüyle şifresiz olarak, Gelir İdaresi Başkanlığının mobil uygulamasından, "www.gib.gov.tr" üzerinden anlaşmalı bankaların banka/kredi kartıyla veya banka hesabından havaleyle ödenebiliyor.
Ödeme için belirlenen son gün geçtiği hâlde hâlâ ödeme yapmadıysanız, gecikme faizi işlemeye başlar. Aylık olarak hesaplanan faiz, ödemeyi geciktirdiğiniz süre boyunca borcunuzun üzerine eklenir.
MTV ödemeleri, her yıl 2 taksite bölünüyor. MTV ödemelerinin ilk taksiti Ocak ayında, ikinci taksiti ise Temmuz ayında yapılıyor. 2023 yılına ait Motorlu Taşıtlar Vergisinin (MTV) 2. taksit ödeme dönemi başladı. Son gün ise 31 Temmuz 2023.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
MTV Ödemelerinizde 3 aya varan taksit ayrıcalığını kaçırmayın! Maximum Kart'ınızla 1 Kasım - 6 Aralık 2023 tarihleri arasında Bankamız tüm kanallarından gerçekleştireceğiniz 300 TL ve üzeri Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerinde 3 aya varan taksit ayrıcalığından yararlanabilirsiniz.
Motorlu taşıtlar verginizi; Yapı Kredi İnternet ve Mobil Şube'den, Yapı Kredi ATM'lerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi gib.gov.tr'den Yapı Kredi kredi kartınız ile kolayca ödeyebilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı, Motorlu Taşıtlar Vergisi ikinci taksidinin ödenmesi için yığılmaların önlenmesi amacıyla Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Bursa ve Kocaeli ili ve ilçe merkezlerindeki vergi dairelerinin haftasonu da açık olacağını bildirdi.
Gelir İdaresi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre son ödeme tarihi ileri bir tarihe alındı. EK MTV NE ZAMANA KADAR UZATILDI? Ek motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksitinin ödeme süresi 06 Eylül 2023 Çarşamba günü sonuna kadar uzatıldı.
PTT işyerlerinden ve tüm vergi dairelerinden de yapılabilecek.
Gecikme zammı oranının aylık %1,6 olarak yeniden belirlendiği Cumhurbaşkanı Kararı yürürlüğe girmiştir. Yasal düzenlemeden dolayı, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %1,6 olarak değişmiştir.
Günlük Esasa göre gecikme zammı:
(Aylık Gecikme zammı oranı / 30) X Gün sayısı X G.Zammı Uygulanacak Tutar şeklinde hesap edilir. Gecikme zammı her durumda 1 TL. dan az olamaz.
Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) ödemeyenler aracını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurtdışına çıkaramayacak. Vergi ödenmeden araç muayenesi de yaptırılamayacak.
Kredi kartı borcunuzun asgari ödeme tutarını 30 gün süre zarfında ödemezseniz, kredi kartı borcunuz bir dönem gecikmiş olarak görünür. Bu süre içerisinde borcunuza gecikme faizi ve akdi faiz eklenir. 30 günlük kredi kartı borcu gecikmesi herhangi bir yasal takibe sebebiyet vermez.
Herhangi bir ödemenizin vadesini geciktirdiğinizde ana para üzerinde belli bir yüzdeyle faiz işlemeye başlar. Bu oran, bir sonraki hesap kesim tarihine kadar belirlenir. Örneğin ayın 15'inde yapılması gereken asgari tutar ödemesi gerçekleşmemişse faiz, sonraki kesim tarihine kadar işler.
Vaktinde ödenmeyen amme alacaklarının ödenmeyen bölümü için vade bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı belirlenmiş oranda uygulanan zam çeşidine gecikme zammı denir. Vaktinde tahakkuk edilmemiş olan vergi için gecikme faizi de oluşturulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri