Poliçede yer alan önemli bilgilerden bir tanesi de muafiyettir. Muafiyet, gerçekleşen hasarın belli bir miktar veya oranının sigortalının üstünde kalmasıdır. Böylece sigortacı hasarın muafiyet tutarını aşan miktarını karşılar, bunun karşılığında ise sigortalı daha az prim öder.
Kaskoda Muafiyet Nedir? Kaskoda muafiyet aracınıza yönelik oluşan hasar durumunda karşılanacak maddi hasarın bir miktarının sigorta tarafından ödenmesini ifade eder. Aracın ifade edilen sigorta bedelinin belirli bir yüzdesinin sigortalı tarafından, kalan diğer kısmının da sigortacı tarafından karşılanmasını tanımlar.
Muafiyet, sigortacılıkta, sigortalının riskin bir bölümünü üstlenmesi. Muafiyet sigortacı ve sigortalı tarafından karşılıklı anlaşarak belirlenir ve poliçe üzerine yazılır. Mutlak değer veya oransal olarak belirtilebilir.
Kasko poliçenizde cam hasarlarında muafiyet uygulanmayacaktır ifadesiyle karşılaştıysanız bu aracınızın camlarının hasar görmesi halinde değişim sırasında oluşacak hasarın sigorta şirketi tarafından kesinti yapılmaksızın karşılanacağı anlamına gelir.
Muafiyetli kaskonun standart kaskodan en önemli farkı araçta oluşan hasarı gidermek için iki tarafın da ödeme yapması şartıdır. Bu sebeple muafiyetli kaskolar daha uygun fiyatlıdır. Eğer kasko muafiyetsiz kasko olsaydı, oluşan hasarı sadece sigorta şirketi öderdi.
İlgili 20 soru bulundu
Kasko muafiyeti olarak da bilinen bu uygulama, sigorta poliçesi düzenlenirken sigorta şirketi ve sigortalının anlaşarak karar verdiği muafiyet oranının etkisiyle kasko poliçesi fiyatına uygulanan bir indirimdir. Kasko poliçesi kapsamında sigortalı, hasarın yol açtığı zararın bir kısmının ödemesini üstlenir.
Muafiyet, TDK anlamına göre ayrı tutulmak, kendisine uygulanmamak anlamlarına gelen bir kelimedir. Bir olaydan ya da bir durumdan etkilenmeyen biri için o olaydan muaf tutuluyor denebilir.
Genel anlamda muafiyet, sigorta şirketi sigortalının belli bir miktarda anlaşma sağlayarak poliçe detaylarına ekledikleri önemli bir detaydır. Bu belirtilen miktar, poliçe devreye girdiğinden sigortalı tarafından ödenir. Bu durumda muafiyet miktarı ne kadar yüksek olursa prim ödemeleri de o kadar düşecektir.
İkinci uygulama ise muafiyet altı hasar talebi yani "sigorta bedeline bağlı olmaksızın belli bir bedel üzerinden yapılan" muafiyettir. Örneğin; 1.000 TL'lik muafiyetli bir poliçede, hasar talebiniz bu meblağı geçerse, geçen kısım sigortalıya ödenir.
Muafiyet:Teminat kapsamındaki risklerin gerçekleşmesi halinde sigortalıya ödenecek tazminat miktarının hesaplanmasında, sigorta bedeli üzerinden düşülecek orandır. Müşterek Sigorta:Sigortalı ve sigortacının rizikoları belli oranda paylaşmasıdır.
Poliçede yer alan önemli bilgilerden bir tanesi de muafiyettir. Muafiyet, gerçekleşen hasarın belli bir miktar veya oranının sigortalının üstünde kalmasıdır. Böylece sigortacı hasarın muafiyet tutarını aşan miktarını karşılar, bunun karşılığında ise sigortalı daha az prim öder.
Sosyal Sigortalar Kanununun 77 nci maddesinde, sigortalılara yapılan aynî yardımlar sigorta primine esas tutulmayan istisnalar arasında sayılmıştır. Buna göre, sigortalılara, un, şeker, yağ, ayakkabı gibi mal olarak verilen yardımlar sigorta primlerine tâbi tutulmayacaktır.
Buna göre derslerden veya sınavlardan muaf veya sorumlu değil kelimesi ise o kişinin ders veya sınavdan sorumlu olduğu, yani ders veya sınavdan ayrıcalıklı olmadığı anlamına gelmektedir. Kısacası bir öğrencinin dersten muaf olmaması o dersten sorumlu olduğu manasına gelir.
Zorunlu olarak her sürücü tarafından yaptırılması gereken trafik sigortası, kaza meydana geldiğinde karşı tarafın maruz kaldığı hasarı karşılar. Dolayısıyla hasar ödemeleri, sigortalı kişinin sigorta şirketi tarafından karşılanır. Ancak zorunlu trafik sigortası, sigortalının aracında meydana gelen hasarları karşılamaz.
Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarının Ne Kadarını Karşılar? Sigorta poliçelerinin kapsamı Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen limitler dahilinde hazırlanır. Limitler araç başına 120 bin TL'ye kadar olan hasarı öder. Kaza başına ödeme miktarı ise 240 bin TL olarak belirlenmiştir.
Zorunlu trafik sigortası, bir araba kazasında ortaya çıkan hasarı yalnızca limit ölçüsünde karşılar. 2022 yılı içinde, bir otomobil kazasında karşı tarafın 160.000 TL hasar aldığı varsayıldığında, trafik sigortası bu hasarın üst limit olan 100.000 TL'lik kısmını öder.
Bu oran, genellikle zararın toplam miktarının yüzdesi olarak belirlenir. Örneğin, tenzili muafiyet oranı poliçede %10 olarak belirlenmişse ve yaşanan zarar toplamı 10.000 birim ise, sigortalının üstleneceği mali yük, toplam zararın %10'u olan 1.000 birim olacaktır.
Trafik sigortası günü geçerse cezai yaptırım ile karşılaşılmaktadır. Poliçe yenileme tarihinden 1 gün sonra yapılan yenileme işleminde araç sahipleri %5 oranında ceza ödemekle yükümlü olmaktadırlar. Trafik sigortası gecikme cezası ise her 30 gün için %5 oranında artmaktadır.
BAĞ-KUR muafiyet belgesi almak için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu yapılan başvuruları değerlendirir. Ancak öncesinde Esnaf ve Sanatkâr Odalarından onay alınmalıdır.
Kaskoda muafiyet, hasarın belirli bir miktarının sigortalı tarafından karşılanması halidir. Aracın sigorta bedelinin ya da hasarın belli bir yüzdesine kadar oluşan zararların sigortalı tarafından, üstünün ise sigortacı tarafından karşılanmasıdır.
Cevap: Transit yolcular hariç olmak üzere, yolcu beraberinde getirilip serbest dolaşıma sokulan gayri ticari nitelikteki, kişisel ve ailevi kullanıma mahsus veya hediye edilmek üzere getirilen eşyaya muafiyet tanınır. Muafiyet, her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 Avro'yu geçmeyen eşya için uygulanır.
Ders muafiyet başvuruları Üniversiteye kesin kayıt yaptırdıkları ilk yarıyılın/yılın derslerinin başlamasını izleyen on beş iş günü içinde ilgili birime yapılır.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı'muafiyet'tir. TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı'ayrı tutulma, kendisine uygulanmama'anlamlarına gelen muafiyet,Türkçeye Arapçadan geçmiştir.
Muaf ders, sınava girildikten sonra başarısız olunması durumunda başarma zorunluluğunun ortadan kalmasıdır. Bu muaf olunan ders kredisi alınmamış olmaktadır. Kişiler ister ise muaf oldukları derse girebilmektedir.
Muafiyet işlemi yapılan dersler, “MU” harf notuyla gösterilmektedir. Öğrenci Otomasyonundaki bilgiler, bilgilendirme amaçlı olup öğrenciler onaylı Not Durum Belgesinin (Transkript) son haline AÖF Bürolarından ulaşabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri