Bunun yanı sıra, deprem bölgesinde bulunan mükelleflerimiz için 31 Temmuz 2023 tarihine kadar mücbir sebep hali ilan edilmiştir. Deprem tarihi itibarıyla bu illerdeki mükelleflerin, 6 Şubat 2023 ila 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında yerine getirmeleri gereken vergisel yükümlülükleri ertelenmiştir.
Tebliğde belirlenen bölgelerde mücbir sebep halinin 30 Kasım 2023 tarihine kadar devam edeceği belirtilirken mücbir sebep hali kapsamında başvuru ve ödeme sürelerine yer verildi.
Aşağıdaki linkte yer alan cevapta "Mücbir sebep halinin geçerli olduğu dönemde verilmesi gereken 2023/Ocak-Temmuz beyanname ve bildirimler 15.08.2023 Salı günü sonuna kadar verilebilecektir." denmektedir.
Mücbir sebep devam eden yerlerde yeniden yapılandırma başvuru süresi 29 Şubat 2024'e uzatıldı
Gelir İdaresi Başkanlığı, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen iller için 15 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatılan beyanname ve bildirimlerin verilme süresini 11 Eylül 2023 tarihine kadar uzattı.
İlgili 18 soru bulundu
Tebliğde belirlenen bölgelerde mücbir sebep halinin 30 Kasım 2023 tarihine kadar devam edeceği belirtilirken mücbir sebep hali kapsamında başvuru ve ödeme sürelerine yer verildi.
Bu kapsamda, yukarıda bahsi geçen illerde deprem tarihi itibari ile mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin, bu mükellefiyetleri nedeniyle vergi kanunlarının uygulanması bakımından 06 Şubat 2023 ile 31 Temmuz 2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmiştir.
Mücbir sebep, sözleşmenin kurulmasından sonra ortaya çıktığında, sonradan meydana gelen imkansızlık hali söz konusu olur[22] ki imkansızlık sürekli bir nitelikte ise edimin aynen ifa yükümlülüğü ortadan kalkar[23].
Grev, lokavt, sel baskını, deprem, terör hareketleri ve doğal afetler hukuken mücbir sebep olarak görülür. Hukukun temel kavramları arasında yer alan mücbir sebepler arasında; ölüm, iflas, hastalık ve tutukluluk gibi şahsi durumlar da yer alır.
İlk taksit 1 Nisan 2024'e kadar
Mücbir sebep hali uzatılan illerde yeniden yapılandırma için 29 Şubat 2024 tarihine kadar başvuru yapılabilecek.
Mücbir sebep ilan edilen 11 ilde ödenmesi gereken yaklaşık 37,1 milyar lira vergi ödemelerini 6 ay erteliyoruz. Mart, Mayıs ve Temmuz 2023 aylarında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süresini mücbir sebep halinin bitimi tarihini izleyen Ağustos, Ekim ve Aralık 2023 tarihine kadar erteliyoruz.
Söz konusu yerlerde bulunan mükellefler tarafından, mücbir sebep hali süresi içerisinde verilmesi gereken 2023 yılı 1'inci geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannameleri verilmeyecektir.
Buna göre, verilme süresi 4 Temmuz 2023 - 20 Temmuz 2023 tarihlerine rastlayan beyannamelerin verilme süreleri 27 Temmuz 2023 mesai saati bitimine kadar uzayacaktır.
Buna bağlı olarak mücbir sebep nedir sorusunun cevabında 3 unsur aranır. Bunlar: harici olma, kaçınılmaz olma ve öngörülmez olmadır. Hukuki ilişkinin ihlaline neden olan sebebin taraflardan veya hukuki ilişkiden kaynaklanmaması, mücbir sebebin dışarıdan gelen bir neden olması anlamına gelir.
(Ek fıkra: 28/12/2001-4731/4 md.; Değişik üçüncü fıkra: 16/7/2004-5228/1 md.) Maliye Bakanlığı, mücbir sebep sayılan haller nedeniyle; bölge, il, ilçe, mahal veya afete maruz kalanlar itibarıyla mücbir sebep hali ilân etmeye ve bu sürede vergi ödevlerinden yerine getirilemeyecek olanları tespit etmeye yetkilidir.
Mücbir sebebin (Kanun'un 10/e maddesi) meydana geldiği tarihi izleyen yirmi gün içinde İdareye yazılı olarak bildirimde bulunmalıdır. 20 günlük süre hak düşürüşü süre olup, bu süreyi geçiren yüklenicilerin başvuruları kabul edilmeyecektir. Doğrudan KİK'na yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.
Mücbir sebepler halleri; taraflardan kaynaklanmayan, önceden tahmin edilemeyen, dış kaynaklı olaylardır. Örneğin, iş yürüten bir firmanın iş sahasında deprem veya sel felaketi meydana gelmesi durumunda mücbir sebepten söz edilebilir.
Beklenmeyen haller borcun yerine getirilmesini esaslıca güçleştiren olaylardır. Mücbir sebep sise borcun yerine getirilmesini imkansızlaştıran olaylardır. Beklenmeyen haller sözleşmenin tadilini, mücbir sebep borcu ortadan kaldırır ve sözleşmenin feshi gerektirir.
Mücbir sebep, hukukta görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk, afet ve buna benzer hallerdir. 'Mücbir sebep' kavramı hukukun temel kavramlarından birisidir ve hukukun hemen hemen bütün dallarında uygulaması görülmektedir.
OHAL İlan Edilmesi Mücbir Sebep Olarak Sayılır Mı? Olağanüstü hal ilan edilmesini tek başına mücbir sebep olarak değerlendirmek doğru olmaz. Olağanüstü hal ilanının mücbir sebep sayılabilmesi için borcun yerine getirilememesi ile arasında illiyet bağının var olup olmadığının incelenmesi gerekmektedir.
Doğal afet gibi, kişilerin iradeleriyle değiştiremeyecekleri veya önleyemeyecekleri durumlarda ilan edilen mücbir sebep kabul edilebilecek haller, hukuki terim olarak yer alıyor. Deprem nedeniyle mağduriyetleri bulunan bölgeler için Hazine ve Maliye Bakanlığı mücbir açıklamasında bulundu.
Mücbir sebep; hukukta ödevin, sorumluluğun veya borçların yerine getirilmesini engelleyecek nitelikle bulunan ölüm, doğal afet, tutukluluk, iflas ve hastalık gibi çeşitli hallerdir.
6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen 11 şehir için Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilen OHAL'in 9 Mayıs'ta sona ereceği açıklandı. Meclis tarafından 8 Şubat 2023'te depremden etkilenen bölgeler için alınan OHAL kararının 90 günlük süresi 9 Mayıs 2023 tarihinde sona eriyor.
DEPREM BÖLGESİNDE SON DURUMU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN
Mücbir sebep (force majeure); tarafların belirli bir süreye bağlı olarak yerine getirmesi gereken ödev, yükümlülük veya borçlarını yerine getirme sırasında iradesini geçici olarak ortadan kaldıran ve dıştan gelen fiili bir durumdur.
Mükelleflerin matrah ve vergi artırımından yararlanmak için başvuru süresi 29 Şubat 2024; gelir, kurumlar ve katma değer vergisi ile gelir ve kurumlar vergisi tutarlarını ödeme süresi ise 31 Mart 2024 olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri