Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Karadeniz Bölgesinde de tıpkı Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgeler gibi özellikle turunçgiller yoğun olarak yetişmektedir. Portakal, mandalina, limon, greyfurt, kavun ve turunç Karadeniz Bölgesinde en çok yetişen meyvelerdir.
Yüksek yerlerde iğne yapraklı, alçak yerlerde geniş yapraklı ağaçlar bulunur. Mısır, çetik, tütün, çay, fındık gibi bitkiler yetişir. Doğal bitki örtüsü ormandır. Çok yüksek yerlerde Alpin Çayırlar görülür.
Trabzon'da tarım denildiğinde ormanlar, fındık bahçeleri ve çay akla geliyor. Başlıca tarım ürünlerine baktığımızda saydıklarımızın dışında mısır, patates, tütün ve fasulyedir. Sebze ve meyve konusunda da önemli alanlara sahip olan Trabzon'da ekilmeye müsait toprak görmek mümkün değil.
Karayemiş Trabzon Karayemiş Karayemiş meyvesi, ülkemizde taflan, karamiş, kattak, laz üzümü, laz-gürcü kirazı, Tçko, tanal olarak da bilinir. Bitkinin tabi yayılma alanı Karadeniz'in doğu bölgeleri, Kafkaslar, Toroslar, Kuzey ve Doğu Marmara'dır. Genel olarak ılıman iklim bölgelerinin meyvesidir.
İlgili 26 soru bulundu
Doğu Karadeniz ormanları nemcil karakterli türlerden oluşur. Kayın başta olmak üzere, meşe, kestane, gürgen, ıhlamur, akçaağaç, dişbudak kıyı ormanları içinde en yaygın türlerdir.
Akdeniz ürünü olarak bilinen muz, Karadeniz'de yetişmeye başladı. Akdeniz ürünü olarak bilinen muz, Karadeniz'de yetişmeye başladı.
Şeftali daha çok Marmara, Ege, Karadeniz ve Akdeniz Bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Doğu Karadeniz kıyıları haricinde hemen hemen her bölgede arpa yetiştirilebilmektedir. Özellikle Konya ve Ankara'da oldukça fazla yetişen arpanın Türkiye'de yıllık hasat rakamı yaklaşık olarak 6 milyon ile 9 milyon ton arasında değişebilmektedir.
Meyve üretimi olarak, 33757 dekar alanda meyve üretimi yapılmakta olup, bu meyveler arasında Kivi, Trabzon hurması, nar, dut, erik, kiraz, şeftali, vişne, elma, armut, muşmula, ceviz, fındık, kestane, limon, portakal ve mandarin yer almaktadır.
Trabzon'da yetişen meyveler nelerdir? Ekonomik anlamda yetiştiriciliği yapılmasa da, Turunçgiller (mandarin, limon, portakal), elma, armut, ayva, erik, kiraz, şeftali, incir, trabzonhurması, ceviz, kestane, çilek, ahududu ve böğürtlen yetiştiriciliği yapılan meyvelerdir.
Kayısı, nispi nemin çok yüksek olduğu Karadeniz sahilleri ve kışları çok soğuk geçen Doğu Anadolu Bölgesinin bazı kesimleri dışında, Türkiye'nin hemen her yerinde yetişmektedir.
Karadeniz Bölgesinin Bitki Örtüsü Nedir? Karadeniz Bölgesinin bitki örtüsü ormandır. Bunun en büyük nedeni Karadeniz Bölgesinin her yıl yağış almasıdır. Bu bölgemizde 51.500 hektarlık ormanlık alan bulunduğu için arıcılık ve ormancılık gelişmiştir.
Yazlar fazla sıcak değildir. Doğal bitki örtüsü kıyılarda geniş yapraklı nemcil ormanlar, yükseklerde sıcaklık düşüklüğüne bağlı, karışık ve iğne yapraklı ormanlardır.
Almanya'nın kuzeyindeki Eutin kenti tam 500 yıllık ağacıyla meşhur. Ağacın 500 yıllık olması onun meşhur olmasındaki en önemli sebep elbette değil. Çünkü bu 500 yıllık ağaç sayesinde yüzlerce çift tanışıp evlenmiş.
Fasulye kavurması Karadeniz yöresine özgü en meşhur lezzetlerden biri. Tadı hem akıllarda hem de damaklarda kalıyor. Üstelik hem doyurucu hem de hafif. Dolayısıyla “bir tabak daha” diye seslenen iç sesinizi susturmanız gerekmiyor.
Bölgede en çok balıkçılık ve tarım yapılan bölümdür ve halk geçimini balıkçılık ve tarımdan kazanır. Ayrıca Karadeniz Bölgesi'nin en çok çay, fındık ve mısır yetiştirilen bölümüdür.
Karadeniz'in meşhur yemekleri arsında neredeyse ilk sırayı alan kuymak herkes tarafından en iyi bilinen Karadeniz yemeği. Ancak yine de orjinaline uygun olarak bu yemeği yapmak oldukça zor. İyi bir kuymak yemeği yemek için Karadeniz gezisinde mutlaka yöresinde bu lezzeti tadın.
Mandalinanın yanında portakal ve limon da üretildiğini aktaran Soydan, “Yaklaşık 75 ton mandalina, 50 ton portakal ve 20 ton civarında da limon üretimi yapılıyor. 250-300 rakıma kadar bu üretimler yapılıyor.
Zeytin, Türkiye coğrafyasının Ege, Marmara, Akdeniz bölgeleri ile Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin, Akdeniz tipi iklim görülen kısımlarında yetişir.
Turunçgiller Ülkemizde Akdeniz, Ege ve kısmen de Doğu Karadeniz bölgelerindeki, iklim şartlarının uygun olduğu yörelerde yetiştirilir. Yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli iklim olayı, düşük sıcaklıklar (don)'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri