Tropikal meyve ihracatı 4 yılda iki kattan fazla artı Aralarında avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi),
Denemelerin olumlu sonuçlar vermesi sebebi ile gerekli bakımlarının ve sulamanın yapılması durumunda mangonun Antalya, Adana ve Mersin illerinde yetiştirilebileceği anlaşılmaktadır.
Tropikal iklimlerde ve Akdeniz iklimlerinde rahatlıkla yetişen mango ağacı herkes tarafından bilinmektedir.
Bu koşullarda ağacın Türkiye'de daha çok Akdeniz Bölgesi'nin Antalya,Alanya,Mersin gibi kıyı kesimlerinde soğuktan korumalı yerlerde yetiştirilmesi mümkündür.
Tropik bir meyve olarak soğuğa karşı çok hassastır. Kış sıcaklıkları 4-5 derecenin altına düşmeyen bölgelerde yetişir, diğer bölgelerde sera altı üretim gereklidir. Yetişkin mango ağaçları 45 dereceye kadar sıcaklıklara dayanabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Yetiştirilmesi basit ama ve doğru adımlarla ilerlenmesi gereken mango fidanında aşılı olan çeşitler 3 yaşında meyve vermeye başlar. 5 yaşına gelmiş bir mango ağacından yaklaşık 100 mango meyvesi alınır. 10 yaşına gelmiş bir mangodan ise yaklaşık 1000 mango alınır.
Tropik ve subtropik iklim meyvesi olan mango, sıcak ve nemli alanlarda yetişiyor. Mango kaç derece soğuğa dayanıyor? Ülkemizin Akdeniz Bölgesi'nde, özellikle Antalya'nın Manavgat ilçesinde yetiştirilen mango, soğuğa dayanıklı değil. Ortam sıcaklığının -1 derecenin altına düşmesi mango ağaçlarının ölümüne yol açıyor.
Kentte yetiştirilen muz ve avokadonun ardından ana vatanı Hindistan olan mango da önemli bir ticari değere ulaştı. Antalya'da yaklaşık 150 dekar alanda üretimi yapılan mango, hasadın ardından paketlenip süper marketlere satılıyor. Son dönemlerde üretimi artan mango, dış pazarda alıcı buluyor.
Tropik bir meyve olan mangoyu evde saksıda yetiştirmemiz de mümkündür. Saksıda yetiştirmeye uygun mangolar genellikle cüce mangolardır. Evde saksıda ya da kapalı balkonlarda yetiştireceğimiz mango ağacı için 15-20 litrelik saksı uygundur.
Antalyalı mango üreticisi Mustafa Ezici; 40 fidanla başladığı mango üretimini Mısır'dan getirdiği 54 bin fidanla sürdürdüğünü, bu yıl her ağaçtan 40-50 kilo ürün beklediklerini söyledi. Ezici'nin gelecek yıl hedefi ise her bir ağaçtan 100 kiloya kadar mango çıkarabilmek…
Mango Fidanı Kaç Günde Bir Sulanır? Mango fidanı her ne kadar tropik ve subtropik iklimlerin meyvesi olsa da aşırı sulamaya karşı son derece hassastır. Bu sebeple mango fidanları genellikle haftada bir kez sulanır.
Bölgede yetişen bazı tropikal meyveler arasında avokado, mango, papaya ve ananas gibi popüler çeşitler bulunmaktadır. Bu meyvelerin Doğu Karadeniz'deki topraklarda başarılı bir şekilde yetişmesinin yanı sıra lezzet açısından da tatmin edici olduğunu söylemek mümkündür.
Punto Fa, S.L., veya MANGO, Barselona, Katalonya (İspanya)'da kurulmuş ağırlıklı olarak kadın giyim olmak üzere erkek giyim ve moda aksesuarları gibi ürünleri bulunan şirket. Isak Andic ve Nahman Andic kardeşler tarafından kurulmuştur. İlk mağazasını 1984 yılında Barselona'da açmıştır.
Mango, ilk olarak Güney Asya'da yetiştirilmeye başlanan bir meyvedir. Günümüzde ise Brezilya, Doğu Asya ülkeleri, Meksika ve Hint Adaları, mango yetiştiriciliği için uygun coğrafyalardır.
Sulama yapılırken köklerine doğru sulanmak isteyen mango ağacının ilk meyvelerini vermeye başlaması 3 yaşındadır. 3 ile 5 yaşında daha az çiçeklenme ve daha az meyve veren mango ağacı 5 yaşına geldiğinde 100 mango meyvesi verirken 10 yaşına gelmiş yetişkin bir mangodan 1000 tane mango toplayabiliriz.
Öyleyse mango meyvesi hangi mevsimde olur diye düşünülecek olursa olursa yaz mevsiminde olgunluğa erişir.
Mango nereye dikilir? Mango ağacı derin tabakalı ve kuvvetli topraklarda yetişir. Taban su seviyesi yüksek yerlerde zarar gördüğü için bu gibi yerlerin drenajı gereklidir. Su geçirgenliği iyi olmayan topraklar mango için uygun değildir.
Bu noktada önemli olan doğru adımları takip etmektir. Mango çekirdeği meyve verir fakat bu biraz uzun zaman alabilir.
40 metreye kadar boyu uzayabilen mango ağacının bakımı oldukça kolay olup düzenli gübreleme ister. 3 asırlık ömre sahip olan mango ağacının büyüyüp tam verime geçmesi 7-8 yılı bulur.
2012 yılından sonra değişik kaynaklardan fidanlar getirilerek Alanya, Gazipaşa ve Anamur ilçelerinde açıkta ve serada yetiştirilmeye başlanmıştır. Ülkemizde 2018 yılından sonra sera yetiştiriciliğine önem verilmiş, açıkta yetiştiricilikte de muz bahçelerinin arasına dikilip yetiştirilmeye başlanmıştır.
Muz başta olmak üzere yaban mersini, papaya, altın çilek, avokado, ananas, pepino, çarkıfelek ve ejder meyvesi yetiştiriyoruz. İşletmemizde bitki doku kültürü laboratuvarı bulunuyor ve burada 1,5 milyondan fazla bitki kapasitesine sahibiz.
Datça Yarımadası'ndan Hatay'In kuzeyine kadar olan hatta mango üretimi yapılabilir.
Kod:man04 Aşısız mango - 8 yaşında kalın gövdeli 80-120 cm boyda (aşılanmamış hali ile meyve alınabilir)
Klasik anaçlı Mango fidanlarında fidan dikim mesafesi, fidan arası 4 metre sıra arası 5 metre olacak şekilde olabilir. -Fidan Mevsimsel Durumu:Kışın yapraksız. Kışın ürünler size yapraksız olarak gelecektir.
Jak meyvesinin çapı 1,20 metreye, ağırlığı ise 50 kiloya çıkabilir. Yağmur ormanlarında, doğal olarak, kendiliğinden yetişir. Jak meyvesi tadı ananas, mango ve muz karışımına benzetilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri