Kek soğuduktan sonra üzerine bir tahta kaşığın sapıyla delikler açılır. Kek soğuduktan sonra muhallebisi hazırlanır. Muhallebi sıcakken üzerine dökülür.
Oda sıcaklığında karıştırarak soğuttuğunuz muhallebinin yarısını ilk kek katmanının üzerine dökün. 10 dakika sabit kalması için buzdolabında dinlendirin. Ardından diğer kek katmanını üstüne koyun ve son olarak kalan muhallebiyi üzerine dökün. Bu şekilde en az 3-4 saat tercihen bir akşam buzdolabında dinlendirin.
Kekin üstüne dökeceğimiz muhallebisi için uygun bir tencereye şeker, un, nişasta ve sütü alalım. Tüm malzemeyi pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpalım. Ardından tencereyi ocağa alalım ve kısık ateşte muhallebimiz koyulaşıp kıvam alana kadar karıştırarak pişirelim.
*Kekimiz piştikten sonra fırından alıp 5 dk dinlendirip dilimliyoruz ve üzerine 1 bardak soğuk sütü döküyoruz. DİLERSENİZ KEKİNİZ ÜZERİNE PUDİNG ,ÇİKOLATA SOSU, VEYA BEYAZ ÇİKOLATA SOSU DÖKEBİLİRSİNİZ.
Kekimizi ıslatmak için kakao, şeker ve sütü uygun bir kaba alarak karıştıralım. Pişen kekimizi fırından alalım, üzerine kürdanla delikler açalım ve hazırladığımız sosumuzu kekin üzerine gezdirelim. Sonrasında muhallebimizi de kekin üzerine gezdirerek yayalım.
İlgili 45 soru bulundu
Kekiniz fırında tam kıvamında kabardıktan sonra çıkar çıkmaz sönüyorsa bir diğer sebebi de ısı değişimi olabilir. Kekinizi fırından almadan önce fırının kapağını hafif aralayın. Fırını kapatın ve ısının yavaş yavaş değişmesini sağlayın. Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın.
Keki yumuşak veya kuru yapan malzemeler elbette süt ve yağ gibi ıslak malzemelerdir. Yumuşak kek yapmanın püf noktaları doğru miktarda yağ kullanmak ve pişirme süresini doğru bir şekilde ayarlamaktır. Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur.
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
Kaynama noktasına gelene kadar ısıtılan şekersiz çiğ kremaya katılan bitter çikolata parçaları bir güzel eritilir. Geldik kek tarifinin en can alıcı kısmına. O eritilen sıcak çikolata var ya o sıcak çikolata, kalıbından sıcağı sıcağına çıkartılan heybetli kekin üzerine sakınmadan gezdirilir.
Hazırladığınız tart keki önceden ısıtılmış 170 derece fırına verin. Yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirin. Kekin pişip pişmediğini kürdan batırarak, test edebilirsiniz.
Öncelikle olay keke konacak her malzemenin oda sıcaklığında olmasında. Ben hem süt hem yoğurt koyuyorum bu çok işe yarıyor. Karbonat kabartma tozu ve limonu karıştırıp bu karışımı diğer tüm içerik iyice karıştıktan sonra en son katılmalı ve bunlar eklendikten sonra çok fazla karıştırılmamalı kek.
Kek soğuduktan sonra muhallebisi hazırlanır. Muhallebi sıcakken üzerine dökülür.
Eğer kekinizin bir tarafı çatlıyor, diğer tarafı çatlamıyorsa fırınınız eşit şekilde ısıtmıyor demektir. Keki fırına koyduktan 20-25 dk. sonra kekinizi çevirmelisiniz. Tepside pişen keklerde kek hamuru daha geniş alana yayılmış ve daha ince olduğu için kek kalıbında pişen kekler gibi çatlamaz.
Fırını önceden ısıtmıyorsunuz
Önceden ısıtılmış fırına giren kek aniden yüksek sıcaklığa maruz kaldığından dış kabuğunda kıtır bir katman oluştururken, içi nemli ve daha yumuşak kalır.
Önceden pişirme ayarlarına gelene kadar yaklaşık 180 derecede ısıtılan fırına kek karışımı verilir. Ortalama 35 dakika ya da 40 dakika gibi bir sürede kek pişmeye başlar.
Kek piştikten sonra, hemen dilimlemeyin. Bunun yerine oda sıcaklığında en az 10 dakika dinlendirin. Bu sayede pişirme işleminden sonra da sıcaklığını koruyacak ve içinin çiğ kalma ihtimali düşecektir. Kullandığınız fırının performansı ve kullandığınız kek kalıpları da, kekin ıslak kalmasına yol açabilir.
Toz Sıcak Çikolatalı Kek Tarifi Nasıl Yapılır? Malzemeleri sıra ile çırpalım. Küçük dikdörtgen borcam kalıbı margarin ile yağlayıp, kakao serpelim.(Tercihe kalmış.) Çırpılmış kek hamurunu dökelim, önceden ısıtılmış 170 derecede 25 dakika pişirelim.
Yoğurt aslında birçoğumuzun da hakim olduğu üzere kek daha tok ve nemli bir kıvam verir. İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar.
Kek tariflerinde genel olarak önceden ısıtılmış fırına keklerinizi vermeniz söylenir. Eğer tarifinizde verilen derecenin dışına çıkar ve çok yüksek sıcaklıkta bir fırına kekinizi verirseniz malesef kekinizin birden bire kabarıp aniden sönmesine neden olursunuz.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Bunlar kekin tadında, dokusunda bazı farklılıklar yaratsa da keki tamamen bozmaz. Sadece malzemeye göre farklı durumlar ile karşı karşıya getirir. Keke yarım ölçü fazla kabartma tozu eklemiş olmanız tadında bir bozulma vsye sebep olmamakta.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri