Yemeklik acuka daha tuzlu daha acı ve cevizsiz iken, kahvaltıda tüketilecek ise, tuz miktarı az, acısız ve öğütülmüş ceviz ile yapılır. Taze toplanmış bahçe biberi en başlıca malzemesidir.
Muhammara, Suriye'den mutfağımıza gelen ve vazgeçilmez olan bir lezzet. Köz biber, salça ve baharatların uyumu ile damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Genellikle meze olarak sofralarımızda yer alsa da, akşam yemeklerinde meze olarak ya da sabah kahvaltılarda tüketilebilir. En lezzetli eşlikçisi beyaz peynirdir.
Muhammara özellikle güneydoğu mutfağında yapılan bir kahvaltılık. Muhammara, meze, ekmek üstü sürülerek veya kebaplara, barbekü etlere, balıklara sos olarak yeniliyor. Batı Türk mutfağında “Acuka”, doğu bölgelerde ise “Muhammara” olarak biliniyor.
Bu cam kavanozda buzdolabında hava almadan 2-3 hafta saklanabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Yaygın olarak tüketildiği ülkeler
Suriye'nin Halep şehrine özgü olan muhammara, Türk ve Levant mutfağının bir parçasıdır. Suriye, Lübnan, Irak ve Türkiye'de tüketilmektedir. Türkiye'nin batısında acuka olarak adlandırılır.
Tahin, sarımsak, tuz ve diğer baharatları içine ekleyerek güzelce karıştırın. Zeytinyağını da ilave ederek dokusunu yumuşatın. Servis tabaklarına alarak servis edin. Afiyet olsun.
Muhammarayı dolapta beklettiğinizde hemen bozulmayacaktır. Kontrol ederek 2-3 haftaya kadar rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Levanten mutfağının sevilen mezelerinden biridir mütebbel. Farklı ülkelerde yapılan her yemek gibi yapıldığı bölgeye, şehre göre ufak tefek farklılıklar gösterebilir ama genel itibariyle közlenmiş patlıcanın yoğurt, tahin, limon suyu, sarımsak ve tuzla karıştırılmasıyla yapılır.
Yine içine konan bibere bağlı olarak acı ya da tatlı olarak yapılan acuka, genelde soğuk olarak kahvaltıda ekmek ile tüketilir. Yemeklik acuka daha tuzlu daha acı ve cevizsiz iken, kahvaltıda tüketilecek ise, tuz miktarı az, acısız ve öğütülmüş ceviz ile yapılır.
Muhammara ile ilgili diğer merak edilen sorulardan biri de "Muhammaraya Yoğurt Konur mu?” sorusudur. Bu noktada yoğurt konulmamaktadır.
Orta boy derin bir kap içine 4 yemek kaşığı domates salçası ve 2 yemek kaşığı biber salçası koyun. Üzerine 5-6 diş rendelenmiş sarımsak, 1 er çay kaşığı kimyon, karabiber, kuru nane, kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı silme tuz ve 7 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip, iyice karıştırın.
Blender'a sırasıyla ufalanmış ekmekleri, salçaları, zeytinyağını, sarımsağı, kimyon, pul biber ve tuzu ekleyip iyice kıvam alana kadar karıştırın. Daha sonra klasik beyaz peyniri, lokum kıvamında beyaz peyniri ve cevizi de ekleyerek karıştırmaya devam edin. Kıvam alan muhammarayı servis tabağına alın.
Ayva, armut, elma, üzüm ve havucu, katı meyve sıkacağından geçirin. Meyve sularını blender'a alın ve üzerine dilimlenmiş muzları ekleyin. Son olarak 2 yemek kaşığı balı ve yarım su bardağı sütü ekleyip, blenderdan geçirin ve dilerseniz içine buz kıracağıyla parçaladığınız buzları atıp servis edin.
[5] Genellikle püresi patlıcan ile yapılan, kesilen patlıcan ile çeşitleri Özellikle Antakya, Türkiye'nin güneyinde bulunan olmasına rağmen.Türkçe konuşulan Antakya kesiminde Babagannuş olarak, Arapça konuşan popülasyonlarının bölgelerde de abugannuş veya abugannuc olarak bilinir.
Çerkeslerin acıkası, bilinen adıyla acukayı acuka yapan tatlar onlar. Bir kavanoz acuka hazırlanır ve itinayla sürülür ekmek üzerine. Ballandıra ballandıra yenilir tek başına. Kahvaltı böylelikle kurtarılır.
Muhammara (Muhammere veya acuka olarak da bilinir) günün her saati tüketilebilecek yapılışı oldukça pratik ortadoğu kökenli bir meze çeşididir. Kahvaltıda, et yemekleri veya ikindi çayı yanında, balıklara sos olarak, hatta içki sofrasında tüketilir.
Cam kavanoza aldığınız tahini 35-40 derece suyun içerisine bırakınız. 10-15 dk bekleme sonrasında metal bir kaşık ile karıştırmanız halinde tahinin ilk satın aldığınız gibi aynı kıvamı aldığını göreceksiniz. Asla 100 dereceye kaynamaya yaklaşan suyun içerisine bırakmayınız.
Tahine fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler çok yakışıyor.
Muhammara (Hatay Mezesi) Tarifi Nasıl Yapılır? Kuru soğan, sarımsak, maydanoz, kırmızı biber robota çekilir. Ceviz ve etimek robotta un haline getirilir. Bütün malzemeler tekrar robota alınarak iyice ezilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri