Mübarek gün ve gecelerde farz, vacip hükmünde bağlayıcı özel bir ibadet şekli yoktur. Sahih kaynaklarda Muharrem ayına özel bir nâfile namazın olduğuna dair herhangi bir rivâyet mevcut değildir. Mübarek gün ve gecelerde kaza namazları olanların öncelikle kaza namazlarını kılmaları uygun olur.
Bununla birlikte Muharrem ayının ilk on gününde bir defaya mahsus olmak üzere akşam namazı ile yatsı namazı arasında da 6 rekat bir namaz kılınması tavsiye ediliyor…
Namaza “Allah rızası için hicri yılbaşı namazını kılmaya” diyerek niyet edilir. Ayrıca Muharrem ayının son gecesi ve ilk gününde kılınacak namaz nafile namazıdır. Nafile namazına ise şu şekilde niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için Nafile Namaz kılmaya” diye niyet ederiz.
Muharrem ayının ilk gecesi şu niyetle tesbih namazı kılmak gerekir.
Muharrem orucunun başlamasıyla eğlence yerleri kapatılır. Eğlence yapılmaz. Kan akıtılmaz, can incitilmez, düğün, nişan, sünnet ve benzeri eğlence türü kutlamalar yapılmaz. Et yenilmez, su içilmez, insana zevk veren her türlü eylemden sakınılır.
İlgili 42 soru bulundu
Oruç, imsak (fecr-i sâdık) vaktinden güneşin batımına kadarki süre içinde yeme, içme ve cinsel ilişkiden, ibadet niyetiyle uzak durmaktır. Yani oruç gündüz tutulur. Ramazan geceleri için yeme, içme ve cinsel ilişki yasağı söz konusu değildir.
Muharrem ayında yapılması gerekenler
Mübarek günlerde namaz kılınmalıdır. İlk önce kaza namazları kılınabilir. Ayrıca Kur'an okumak ve anlamak, dinî eserlerden istifade etmek, zikir ve salavatla meşgul olunmalı, dünya işlerinden uzak durulmalıdır. Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak ise, müstehabtır.
Bu ay içinde; perşembe, cuma, cumartesi günleri peşbeşe oruç tutulursa 900 senelik nafile oruç sevabı verilir. Muharrem ayının biri ile onu arasında bir defa olmak üzere, 2 rekatte bir selam vererek 6 rekat Namaz kılınır.
Aşure günü, en az 10 Müslüman'a birer selam veya bir Müslüman'a 10 selam verilir. Fakir fukara sevindirilir. Aşure gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde 2 rekat namaz kılınır.
Muharrem ayının ilk günü; her birinin başında Besmele çekerek (360) defa Ayetel kürsi'yi okursa arkasından 3-5 veya 7 kere; "Allahümme yâ muhavvilel havli vel-ahvâl havvil hâlenâ ilâ ahsenil hâl! Bi havlike ve kuvvetike ya azizü ya müteal ve sallalahu aleyhi vesellem."
Alevî inancında Aşûre Günü ve Muharrem Mâtemi
Alevîlerde, Hüseyin'in Kerbelâ'daki acısı başta olmak üzere On iki İmamlar'ın acılarını anmak ve anlamak için Muharrem Mâtemi tutulur.
Muharrem'in 10'uncu günü ne zaman? İslam inancına göre, Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında önemli hadiselerin yaşandığı, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı Muharrem ayının onuncu günü "Aşure Günü" kısa bir zaman sonra idrak edilecek. İşte, 2023 Aşure Günü takvimi...
Muharrem ayında okunacak dua
Namazdan sonra 11 defa: La ilahe illallahü vahdehu la şerikeleh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyi ve yumit. Ve hüve hayyün la yemutü biyedihil hayr.
Diyanet İşleri Başkanlığı bu günlerin uygun olmasıyla ilgili şu bilgileri paylaşmıştır; Peygamberimiz Muharrem ayının 9?10. veya 10?11. günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Ancak Muharrem ayının sadece 10. gününü oruçlu geçirmek mekruhtur.
“Muharrem” hürmet edilen anlamındadır. Bu ay Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah'ın ayı diye nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]). Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir.
Sahih hadis kaynaklarında da geçen bir namazdır Hıfz (Muhafaza) Namazı. Hafızlık yapmak isteyenlerin sık sık muhafaza namazı kıldığı bilinir. Unutkanlıktan kurtulmak için ve Kuran ayetlerinin akılda kalması için Perşembe geceleri kılınması tavsiye edilen Muhafaza namazı kaç rekattır?
Halk arasında inanca göre, Aşure Günü eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur. Aşure günü alışverişinde genellikle evde en çok kullanılan malzemelerden; Şeker, tuz, pirinç, bulgur ve çay gibi malzemeler tercih edilir.
Namazdan sonra ise dua edilir. Aşure Günü Namazı'na nasıl niyet edilir? 6 Rekatlık Aşure günü Namazı'na "Niyet ettim Ya Rabbi! Senin Rıza-i Şerifin için namaz kılmaya" Allah-u Ekber diyerek niyet edilir ve namaza böyle başlanır.
Aynı zamanda Aşure günü öğlen ile ikindi arasında kılınması tavsiye edilen 4 rekatlık bir namaz bulunmaktadır. Her rek'atta 1 Fâtiha, 50 İhlâs-ı Şerif okunur. Bu namazdan sonra: 70 istiğfâr-ı şerif, 70 salavât-ı şerife, 70 defa da: Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyil-azıym denir.
Yapacağınız aşureyi Allah rızası için, hayır ve bereket niyetiyle hazırladığınızı kalbinizden geçirin. Aşure yapmaya başlamadan önce kısa bir dua edebilir, Allah'tan niyetinizi kabul etmesini ve hazırlayacağınız aşureyi hayırlı kılmasını dilemek için niyazda bulunabilirsiniz.
Muharrem'in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir. Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve Muharrem ayında yapılacak ibadetler arasında oruç tutmayı ümmetine tavsiye etmiştir. Rasulüllah'ın Muharrem ayında oruç tutulmasını teşvik eden hadisleri vardır.
Muharrem ayı orucu da bu ay içerisinde yapılması önerilen ibadetler arasında yer alıyor. Aşûrâ gününde oruç tutmak bazı âlimlere göre sünnet sayılırken; Diyanet bilgisine göre bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterli oluyor.
Nuh "aleyhisselam" gemide aşure tatlısı pişirdiği için müslümanların Muharremin onuncu günü aşure pişirmesi ibadet olmaz. Muhammed "aleyhisselam" ve Eshab-ı kiram "radıyallahü anhüm ecma'in" böyle yapmadı. Bugün aşure pişirmeyi ibadet sanmak, bidattir, günahtır.
İşte Diyanet açıklaması... ADETLİYKEN ORUÇ TUTULUR MU? Din işleri Yüksek Kurulu resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, özel günlerindeki bir kadının namaz kılması ve oruç tutması haramdır.
Muharrem ayı 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü başladı. Muharrem orucuna dair Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yanıtı şöyle; Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak, müstehabtır. Bu ayın başında, sonunda veya ortasında yani 13, 14, 15'inci günlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11'inci günlerinde oruç tutulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri