Yevmiye defterine kaydedilecek olan muhasebe işlemlerini içeren ve doğrulukları teyit edilebilsin diye yetkili makamlar tarafından onaylatılmak için hazırlanan belgelere muhasebe fişi adı verilir.
Muhasebe fişi literatürde; muhasebe işlemlerinin yevmiye defterine yazılmadan önce kaydedildiği, yetkili kişiler tarafından imzalandığı ve yevmiye bilgilerini içeren fiş olarak tanımlanmaktadır. Muhasebe işlemleri yevmiye defterine doğrudan kaydedilebileceği gibi muhasebe fişleri yardımı ile de kayıt yapılabilmektedir.
Dolayısıyla muhasebe fişleri VUK'a göre tutulması zorunlu bir vesika olmamakla birlikte VUK 219 uncu maddesinin muhasebe fişlerinin kullanılmasına izin verilen ve 1 sıra No.lu E Defter Genel Tebliği ile de tutulan muhasebe fişlerinin muhafaza ve ibrazı zorunlu hale getirilmiştir.
Muhasebe Fişleri: Muhasebe işlemlerinin yevmiye defterine yazılmadan önce kaydedildiği, yetkili kişiler tarafından imzalandığı ve yevmiye bilgilerini içeren fişe muhasebe fişi denir. Muhasebe işlemleri yevmiye defterine doğrudan kaydedilebileceği gibi muhasebe fişleri yardımı ile de kayıt yapılabilir.
Açılış Fişi: Programın ilk kullanımında hesaplara ait açılış rakamlarını kaydetmek için kullanılır. Hesap planı çok kapsamlı ise açılış fişini bir kaç parçaya bölerek kaydetmek mümkündür. Tahsil Fişi: Nakit tahsilat işlemlerinde kullanılır. Tediye Fişi: Nakit ödeme işlemlerinde kullanılır.
İlgili 42 soru bulundu
Fiş ya da fatura, alıcı olarak bizlerin satıcılardan aldığı ürün ya da hizmetin kayıtlara geçmesini sağlar.Fiş ve fatura, aldığımız ürün üzerinden vergi ödeneceğinin kanıtı niteliğinde bir belgedir ve bu verginin miktarını gösterir. Fiş ve fatura sayesinde devlete vergi ödenir.
Yevmiye defterine işlenecek muhasebe kaydını içeren, doğruluğunun teyidi için yetkili makamlara onaylatılan muhasebe belgesine muhasebe fişi denir. Muhasebe fişi, yevmiye defteri için kaydın taslağı gibidir. Bu tasnif edici özelliği sebebiyle de çoğunlukla büyük şirketler tarafından kullanılır.
3. Fiş ve fatura arasındaki fark nedir? Fatura, bir satıcı tarafından belirli bir şirkete verilen ebedi bir belgedir. Buna karşılık, bir fiş, finansal işlemle ilgili bilgileri kaydetmek için kullanılan dahili bir belgedir.
1.Açılış kayıtları: İşletme ilk açıldığında veya her sene başında açılış bilançosu düzenlenerek açılış kaydı yapılır. Bu sayede muhasebe süreci de başlamış olur. Bilanço: İşletmenin belli anda sahip olduğu varlıklarla bu varlıkları sağladığı kaynakları gösteren mali tablodur.
Emanet hesabından yapılan ödemelerde oluşturulan muhasebe işlem fişinde muhasebe yetkilisi-nin imzası dışında harcama yetkilisi ve gerçekleştirme görevlisinin imzasının olması gerekli midir? (Emanete alma işlemi sırasında Harcama Yetkilisi ve Gerçekleştirme Görevlisinin imzası alınmaktadır.
Söz konusu giderlerle ilgili KDV'ler de indirim konusu yapılabilecektir. Ancak KDV indirimi, bunların dışındaki belgeler için söz konusu olmayacaktır. Örneğin iş seyahatlerindeki yeme, içme harcamaları karşılığı alınan yazar kasa fişleri gider yazılamayacak, KDV'si de indirilemeyecektir.
Mevzu bahis ÖKC fişleri meblağa bakılmadan fatura yerine geçer belge kabul edilmektedir.
Yazarkasa fişleri ile bu tür harcamalar kazancın tespitinde gider olarak kabul edilmemektedir.
Ön Muhasebe sistemine giriş yapılır > Veri Girişi > Fiş Girişi > Ekle > Fiş Açıklama kısmına HAVALE yazılır > Fiş Tarihi ve İşlem Tarihi doldurulur (İkisi aynı olmak zorundadır.) >
Muhasebe fişleri kullanım amacına göre üç farklı çeşidi bulunur. Bu çeşitler, kasa tediye fişi, mahsup fişi ve kasa tahsil fişidir. Bu fiş türleri ise şunları; Kasa tahsil fişi: Kasa tahsil fişi, kasaya para girdiği zaman ve kasa hesabı borçlu olduğu zamanlarda sıkça kullanılır.
Dönem sonunda, mevcut (cari) dönemdeki işlemlerin kapatılarak kapanış kaydının oluşturulduğu fişlerdir. Aynı zamanda kapanış fişinin ters bakiyeli kaydı yeni dönem için açılış fişidir. Kullanıcının işlem anında muhasebe fişine elden (manuel) yada sistem tarafından atanan fiş numarasının girildiği alandır.
Muhasebe bir süreçtir. Bu süreçte para ile ifade edilebilen ekonomik işlemlerin belgelendirilmesi, kaydedilmesi, sınıflandırılması, özetlenmesi ve raporlanması gerekir. Muhasebe sürecinde yeni kurulan bir işletme kuruluş işlemlerini tamamlandıktan sonra kuruluş bilançosu ve açılış kaydı ile faaliyetine başlar.
En genel anlatımıyla ön muhasebe işletmenin finansal yönetimini sağlayacak verilerin takibi ve işlenmesidir. Şirketin cari, banka ve kasa hesaplarının takibi ile birlikte fatura, irsaliye, çek/senet hazırlanması gibi işlemleri içerir.
Muhasebe, bir işletmenin varlıkları ve kaynakları üzerindeki mali nitelikteki bilgileri kayıt, sınıflandırma, özetleme, analiz etme ve yorumlama gibi fonksiyonlar ile takip eden bilimsel bir sistemdir.
Vergi kaçağının önüne geçilebilmesi için bu belgeleme oldukça değerlidir. Devlet tarafından alınması gereken vergilerin kaydının tutulabilmesi de yine fişler sayesinde mümkün olur. Bu nedenle yukarıda da belirttiğimiz gibi müşteri istesin veya istemesin satıcıların fiş vermeleri yasal bir zorunluluktur.
Yapılan mal ve hizmet alımlarında fiş veya fatura alınmaması kayıt dışı bir işlemdir. Alış-verişlerde belge düzenlenmemesi hem tüketici haklarının kullanımına engel olmakta, hem de vergi kanunları açısından vergi matrahının azaltılması sonucunu doğurmaktadır.
Maliye Postası'nın Yanıtı: POS özellikli yazar kasa fişi düzenlendikten sonra, aynı işlem için ayrıca fatura düzenlenmesi halinde, fatura üzerine yazar kasa fişine atıf yapılır ve fatura hasılat yazılır, yazar kasa fişi hasılat yazılmaz.
Yevmiye madde numaralama işlemi ile yevmiye defteri basıldığı zaman her fişin alacağı numara program tarafından otomatik olarak kaydedilir. Yevmiye madde numaralama işlemi, muhasebe işlemlerinin onaylanmasından sonra yapılır.
Yevmiye defteri, günlük muhasebe kayıtlarının tutulduğu bir defterdir. İşletmeler tarafından kullanılan yevmiye defteri, günlük gelir ve giderlerin kaydedilmesine olanak tanır. Yevmiye defteri, mali durumun sürekli olarak izlenmesine ve kontrol edilmesine yardımcı olur.
Mahsup fişi, para alınmasını veya para ödenmesini gerektirmeyen kasayı ilgilendirmeyen işlemlerin muhasebeleştirilmesinde kullanılır. Mahsup fişinde borçlu ve alacaklı hesaplar için iki bölüm bulunmaktadır ve alacaklı hesapların kodu, adı ve tutarları yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri