Muhtasar nedir? Kelime anlamına baktığımızda muhtasar kısa, özet demektir. Muhasebe terminolojisinde beyanname ile beraber kullanımına alışkın olduğumuz bu kavram, işverenler veya vergi kesilmesi yapanlar tarafından, kesilen verginin matrahları ile vergi dairesine beyan edilmesi anlamına gelir.
Muhtasar beyanname, işveren ya da tevkifat yapan kişinin işyeri ile ilgili vergi matrahlarını toplu şekilde vergi dairesine bildirme işlemidir. Yapılan işlemde vergi ödemesi, vergi borçlusu tarafından değil de vergiden sorumlu olan kişi ya da kurum tarafından ödenir.
A şirketi 10'dan fazla işçi çalıştırdığı için aylık olarak, her ayın 26. gününde muhtasar beyannamesi düzenlemek zorundadır. Asgari ücretle maaş alan 10 çalışan 011 kodu ile beyannameye eklenir. Diğer ücret olarak maaş alan 20 çalışan ise 012 kodu ile beyan edilir.
Üç Aylık Muhtasar
3 aylık dönemi izleyen ayın 26 ncı günü akşamına kadar verilir.
Muhtasar Beyanname Nedir? Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, muhtasar beyanname ile SGK kanununa göre verilmesi gereken aylık prim ve kazanç toplamıyla prim ödeme gün sayılarının bildirildiği beyannamedir.
İlgili 25 soru bulundu
1.Yöntem: 10 ve daha az işçi çalıştırılıyorsa, üç aylık dönemin birinci ve ikinci aylarında beyannamenin sadece “SGK Bildirimleri” bölümü, üçüncü ayda ise hem “SGK Bildirimleri” hem de vergi tevkifatlarına ilişkin bölümleri doldurularak beyanname gönderilebilir.
-5510 EK-9 dışında ev hizmetlerinde personel çalıştıran, -Vergiye tabi olmayana bağlı çalışan, -Özel inşaat dosyaları da bu kapsamda MUHSGK vermekle yükümlüdür. 5510 sayılı Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişiler kapsamdadır.
Muhtasar beyannamesi, her ayın 26'sında ödenir. Ödeme esnasında damga vergisinin unutulmaması da son derece önemlidir. Muhtasar beyanname damga vergisi 2021 yılı için 64,10 TL'dir. Muhtasar vergisi, dilenirse internet üzerinden de ödenebilir.
Muhtasar beyanname ödenmezse veya gecikmeli ödenirse, vergi mükellefini gecikme cezalarıyla karşı karşıya bırakabilir. Gecikme cezaları, ödemenin ne kadar süre geciktiğine bağlı olarak artabilir.
İşçi çalıştıran mükellefler için muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin aylık olarak verilmesi zorunludur. Vergi kesintisini 3 ayda bir bildirme hakkı olan mükellefler de, işçi çalıştırdıkları takdirde, her ay beyanname vereceklerdir.
MUHTASAR BEYANNAME NEDİR. Muhtasar beyanname gelir vergisi beyanlarından biridir. Muhtasar beyanname, işverenler veya vergi tevkifatı yapan diğer kimseler (Vergi Sorumluları) tarafından kesilen vergilerin matrahları ile birlikte, toplu olarak vergi dairesine bildirilmesine mahsustur (GVKmd.84).
Muhtasar Beyanname
3 Aylık dönemi izleyen ayın 23. günü akşamına kadar verilir.
ödemelerinizi İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi ve mobil (GİB Mobil) uygulaması üzerinden ya da anlaşmalı tüm bankaların online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak internet ortamında evinizden yada ofisinizden ödeyebilirsiniz.
Dolayısı ile stopaj gelir vergileri yönünden muhtasar beyannamelerin AYLIK ya da 3 AYLIK verilebilme imkanları veya koşulları kaldırılmamış ve değiştirilmemiştir.
Vergi ödemeleri yalnızca kamu bankaları üzerinden yapılabilmektedir. İnteraktif vergi dairesinden ya dakamu bankaları internet bankacılığı üzerinden saniyeler içerisinde vergi ödemenizi gerçekleştirebilir, bankaya gitme ve sıra bekleme zahmetinden kurtulabilirsiniz.
Ayrıca; döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından; vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile vadeli hesaplarda gelir vergisi stopajı oranı %25 olarak belirlenmiştir. Karar, 28 Haziran 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Eğer Türkiye'da senede 1,000,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 411,016 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 588,984 TL, aylık 49,082 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 41.1% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
Stopaj Vergisi Nedir, Kim öder? Gelir ya da kurumlar vergisine tabi kazançlara uygulanan ve kaynağından kesilen vergiye stopaj adı verilir. Kısaca özetlemek gerekirse gelir elde eden şahıslar veya kişiler, geliri elde etmeden vergilendirme yapılır. Vergi, işi yapan adına vergi dairelerine yatırılır.
Stopaj: 20 TL'dir. Bu tutarı, müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine ödeyecektir. Size brüt tutar üzerinden bu tutar düşülerek, ödeme yapılacaktır.
Basit usule tabi mükelleflerin perakende satış fişleri,z raporları ve gün sonu hasılatları excel formatında toplu bir şekilde sisteme eklenebilir. Vergi tevkifatı yapma zorunluluğu yoktur. Ücret ve kira giderleri için muhtasar beyanname verilmez.
Muhtasar beyanname ve SGK bildirgelerinin birleştirilmiş hali olan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi (MUHSGK) uygulaması ilk olarak 2017 yılında bazı illerde pilot uygulama ile başladı ve Temmuz 2020 dönemi itibarıyla tüm mükellefler için zorunlu hale geldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri