MUHTEFÎ (ﻣﺨﺘﻔﻰ) sıf. (Ar. iḫtifā' “gizli olmak”tan muḫtefі) Gizlenen, saklanan, gizlenmiş, gizli: O şeb-çerâğ-ı necâbet ki hacletinden olur / Verâ-yı dâmen-i Îsî'de muhtefî hurşid (Nâilî).
Sözlükte “hakkın ödenmesini isteyen kimse” anlamındaki müstevfî kelimesi, terim olarak devletin malî işleriyle ilgili divanın başkanını ve buna bağlı memurları ifade eder.
müttehid / متحد / مُتَّحِدْ
Beraberce, birlikte, birleşmiş.
Muhteris kökeni Arapça'dan gelen bir sözcüktür. İşte Muhterise dair bilgiler… Muhteris nedir ? aşırı tutkuları olan (kimse).
İhdas edilmiş. Sonradan meydana gelmiş, eskiden olmayan.
İlgili 27 soru bulundu
muχtıra: ihtar pusulası, müzekkere.
muhil / muhîl
İhâle eden. Havâle eden. Fık: Borcunu başkası ödemesi için havâle eden kimse. Başkasının borcuna nakleden.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
muhtelit / مختلط
Karışmış, iç içe girmiş.
mühmel / مُهْمَلْ
Kıymet verilmemiş. Bakılmamış. Mânasız ve boş söz, cümle.
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
Arapça fsd kökünden gelen müfsid "fesat sokan" sözcüğünden alıntıdır. Lügâtte bozucu veya fesad eden gibi mânâlara gelir. Müfsid kelimesi, İslam kelâmında imanı (inanç), İslam fıkıhında ise başlanmış bir ibâdeti bozarak geçersiz kılan durumlar için kullanılan bir terimdir.
Arapça kökenli bir sözcük olan müteakip, ek olarak kullanıldığında sonrasında ve devamında anlamına gelir.
Yani bir bakıma istifa etmek ve görevinden çekilmek anlamlarına gelmektedir.
müstevfi - مستوفی
وافی و کافی بگیرد. (از اقرب الموارد).
(ﻣﻈﻬﺮ) sıf. (Ar. iẓhār “meydana çıkarmak”tan muẓhir) Görünür duruma getiren, âşikâr eden, izhar eden: Seyr edip muzhir ü mazharda olunduk izhâr / Şer'-i muhtâra uyup râz-ı nihân istemeyiz (Osman Şems).
(Tekili: Muhtass) (Husus. dan) Bir şeye mahsus olanlar, bir kimseye ait olan şeyler.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan muhteviyat kelimesi, ihtiva fiilinden türetilmiştir. İhtiva içermek, kapsamak, içinde bulundurmak manasına gelirken, muhteviyat da içindekiler demektir.
Arapçada teshir kelimesi büyülemek ve birini hileyle aldatmak demektir. Bu kelimeden türetilen muhassar ise birinin cazibesine kapılmış kişi anlamına gelir.
TENÂHÎ (ﺗﻨﺎﻫﻰ) i. (Ar. nihāyet “son”dan tenāhі) Bitme, tükenme: Ey kudretine olmayan âgāz u tenâhî (Ziyâ Paşa'dan).
Tekaüt kelimesi, Osmanlı bürokrasisinde devletten maaş alan veya maaş karşılığı farklı tahsisatı bulunan görevlilerin hizmet yapamayacak duruma gelmesini ifade eden bir terim anlamı kazanmıştır. Tekaüt olan kimseye mütekāid denir.
“Namütenahi” nedir? kelimelerden biri. TC Cihan Şen nâmütenâhî yani. kelimesi de öz Türkçe dir, aslı Arapça sır.
Kur'ân-ı Kerîm'in okunuş keyfiyeti, kıraat âlimlerine nisbet edilen okuyuşlar, bunlarla ilgili ilim dalı.
Senedi veya metni değişikliğe uğramış hadis anlamında terim. Sözlükte “bir şeyin yerine başkasını getirmek, değiştirmek” mânasındaki tahrîf masdarından türeyen muharref kelimesi terim olarak “sened veya metninde hareke, harf yahut yazı değişikliği yapılarak nakledilen hadis” demektir.
Hat sanatında Arap alfabesindeki birleşmeyen harflerin bile birbirine bağlı olarak yazıldığı yazılara müselsel denir. Ayrıca kaynaklarda müteselsil, mülâsık, muttasıl ve bitişik yazı olarak geçmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri