Dana ve kuzu antrikot, biftek, bonfile gibi etler marine edildikten sonra mühürlenerek pişirildiğinde daha yumuşak olur. Bu tür etleri uzun süre haşlamak etlerin dağılmasına ve besin değerlerinin kaybolmasına neden olur.
Etin kendi yapısında gizlenmiş lezzetidir. Mühürleme işlemi ise ette var olan lezzetli suyun, etin içinde kalmasını sağlamaktır. Bunun için neredeyse 300 derecelik bir ısı gereklidir. Bu işlem için döküm tavada etin bir süre çevrilerek pişirilme yöntemine mühürleme denilmektedir.
Peki mühürlemek nedir? Son dönemde özellikle popüler olan bu teknik, kısaca güzelce ısıtılmış bir tavada etin her tarafının kahverengileşene kadar tutulması işlemidir. Lezzetli ve yumuşak et pişirmenin de ilk kuralı olarak kabul edilir.
Marine edilen et oda sıcaklığına ulaşana kadar dışarıda bekletilir. Tava etleri cızırdatacak kadar ısıtılır. Daha sonra mühürleme işlemi yapılır. Ateş kısılarak, etin kısık ateşte kendi suyu ile pişmesi beklenir, kafanızda bütün et nasıl pişirilir sorusu varsa eti kısık ateşte pişirmek gerektiğini unutmayın.
Mühürleme işlemi etin lezzetinin içinde kalmasını sağlamak amacıyla yapılır. Mühürleme işlemi için yaklaşık 300 derecelik bir ısı gerekir. Etin döküm tavada çevrilerek pişirilmesine mühürleme işlemi denilir.
İlgili 39 soru bulundu
Et pişirmeden önce bunları bilmelisiniz
Dana ve kuzu antrikot, biftek, bonfile gibi etler marine edildikten sonra mühürlenerek pişirildiğinde daha yumuşak olur. Bu tür etleri uzun süre haşlamak etlerin dağılmasına ve besin değerlerinin kaybolmasına neden olur.
Et mühürleme, etin lezzetli suyunun içinde kalması için tavada etin bir süre çevrilerek pişirilmesidir. Bu, yüksek ısıda ve doğru tavada yapılması gereken bir işlemdir ve doğru şekilde yapıldığı sürece etiniz oldukça lezzetli olacaktır.
Etiniz oda ısısındayken (buzlu ve donmuş şekilde olmamalı) bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine su ilave edin. Ocağın üzerine alın ve kısık ateşte pişirmeye başlayın. Eğer kemikli ya da büyükçe bir etiniz varsa suyu ekleyip ocağın üzerine aldıktan sonra ara ara kontrol ederek 1 - 1,5 saat arasında pişirin.
Mühürleme, kısık ateş üzerinde tavada etin bir süre çevrilerek pişirilmesi yöntemidir. Mühürlemenin ardından fırına atacağınız etin lezzeti daha da artar. Eti yumuşak pişirmek için üzerinde bir veya iki damla elma ya da üzüm sirkesi ya da limon suyu gezdirebilirsiniz.
Bazı et çeşitleri marine edildiğinde daha da lezzetli hale gelirken bazı etleri marine etmenize gerek yoktur. Marine edilince lezzeti yoğunlaşan et türleri: Bonfile, biftek, gerdan, pançeta. Marine etmeye gerek olmayan et çeşitleri: Kemiksiz pirzola, T-bone, kontrfile biftek, fileminyon, NY strips.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Kuşbaşı et, en kolay haşlanan et türüdür.
Haşlaması ise oldukça kolaydır. Düdüklü tencerede kuşbaşı etleri 20 dakikada yumuşacık kıvamda haşlayabilirsiniz. Eğer farklı bir yemek için kullanacaksanız tencereye sadece etleri ekleyin ve üzerini biraz geçecek kadar suyla doldurun.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Döküm tava ısınana kadar (iyice ısınması çok önemli) etlerimiz oda sıcaklığında kalsın. Tava ısındıktan sonra eti mühürleyerek suyu içerisinde kalacak şekilde pişirin. Servis ederken tuz ilave edin. İçinde suyunun kalması aynı zamanda tel tel ayrılması ve o lezzetli tadı damağınızda kalacaktır.
Et suyunu çektikten sonra 1 çay bardağı sıcak su ekleyip haşlamaya devam edin. Et bir süre haşlandıktan sonra bir kenara alın. Ardından tencereye yağ koyun. Yağlı sevenler etin kendi yağından bir miktar koyabilir.
*Dana kuşbaşı etleri yapışmaz tabanlı bir tencereye alın ve yüksek ateşte mühürleyerek pişirin. *Et kendi kendi suyunu bırakıp çektikten sonra 1 çay bardağı sıcak su ilave edin ve pişmeye bırakın. *Et 5-6 dakika bu şekilde piştikten sonra kenara alın ve boş tencereye yağ ilave edin.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek,hem de yumuşak olacaktır. Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer.
Tencereye sıvı yağı koyalım üzerine parça etlerimizi koyup arkalı önlü 3'er dk. Kızartalım. Bu işleme mühürleme diyoruz. Amaç etin içindeki lezzeti hapsetmek etleri mühürledikten sonra üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su koyalım ve pişmeye bırakalım.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Haşlanan kemikli etin suyu, derin dondurucuya konularak, 3 ay kadar muhafaza edilebilir. Haşlanacak olan et, genellikle dana etidir. Dana eti, normal bir tencerede ve orta hararetli ocakta, en az 1 saat süre ile pişirilmelidir. Güveçte pişiriliyorsa, bu süre 1 saat 15 dakika olmalıdır.
Mühürlenen eti döküm tava içinde önceden ısıtılmış 180 derece fırına verip, 30-35 dk kadar pişirin.
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri