Sözlükte “yazmak” anlamındaki ketb (kitâbet) kökünden türeyen mükâtebe “yazışmak” anlamına gelir. Fıkıh terimi olarak köle veya câriyenin bir bedel karşılığında hürriyetini elde edebilmesi için efendisiyle anlaşmasını ifade eder.
İki veya daha fazla kişinin herhangi bir konuda karşılıklı olarak yazışmaları; bir köle veya cariyeyi kazancı hususunda derhal, kölelik ve esaretten kurtulması hususunda daha sonra ödenmek üzere belli bir meblağ karşılığında hürriyetine kavuşturmak için yapılan anlaşma ve yazışma.
Hadis öğrenme ve rivayet etme yollarından biri. Sahâbe ve büyük tâbiîler zamanında hadislerin yazılmasını ifade eden terim. Hadislerin bir hocadan öğrenilmesi, başkalarına öğretilmesi ve rivayet edilmesi metotlarının ortak adı.
Başka bir kişinin malı ve mülkü olan kişiye köle, memlûk veya kul; köle sahibine ise efendi veya mevla denir.
İslamiyet köleliği yasaklamamıştır. Kur'an'da hür kişilerin sahip oldukları haklara kölelerin de sahip olduğuna ve insanlık onurunu korumak adına kölelerin haklarına yer vermiştir. Bununla beraber köle edinmeyi zorlaştırmış ve kölelerin azad edilmesini teşvik etmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
İslâmiyetin kabulünden sonra Türk sosyal hayatında kölelik yeni değerler ve kullanım alanları kazanmaya başlar. Selçuklular döneminde sultanların hizmetinde özel olarak yetiştirilmiş köleler bulunmaktaydı.
Müslüman kölelerini veya sonradan Müslüman olanla- rı azat etmek veya satmak zorunda kaldıkları olmuştu (Sahillioğlu 1979: 104). Osmanlı Devleti'nde köle ticareti Sultan Abdülmecit'in emriyle, H. 1263/ M. 1847 tarihinde resmen yasaklanmış ve köle pazarları kaldırılmıştır.
Türkler tarafından İslamiyet'in kabul edilmesinden sonra da sosyal ve iktisadi sebepler ile kölelik kaldırılamamıştır. İslamiyet'in kabulü ile kölelik Türk sosyal hayatında yeni değerler ve kullanım alanları kazanmaya başlamıştır.
Müslüman dünyasındaki cariyelik, bir erkeğin bir kadınla, kadının köle bazen de özgür olduğu evlilik olmaksızın birlikte yaşadığı uygulamayı, kapsıyordu. Cariye bir çocuk doğurursa, Ümmü Veled olarak bilinen daha yüksek bir statüye kavuşurdu.
İnsanlığın büyük sorunlarından biri haline gelen 'kölelik' Amerika'da yaklaşık 155 yıl önce kaldırıldı. Köleliği kaldıran isim ise, ABD'nin 16'ncı başkanı Abraham Lincoln.
Sözlükte “vermek” anlamına gelen münâvele kelimesi, hadis terimi olarak “hocanın kendi rivayetlerini içeren nüshayı rivayet etmesi için öğrencisine vermesi veya o nüshanın kendine ait olduğunu onaylaması” demektir.
Sahâbe ve büyük tâbiîler zamanında hadislerin yazılmasını ifade eden terim. Sözlükte “yazmak, yazı ile tesbit etmek” mânasında masdar olup kitâbetü'l-hadîs, takyîdü'l-hadîs, takyîdü'l-ilm şekillerinde de kullanılır.
Bir kimsenin, kölesini kendi ölümüne bağlı olarak âzat etmesi anlamında fıkıh terimi.
'Ma meleket eymanuküm' /“sağ ellerinizin sahip oldukları”: Kur'an'da sağ, genelde güç, kuvvet anlamında kullanılır. Savaşta elde edilen esirlerden sahip olduğunuz köle ve cariyeler anlamındadır.
Cariye ile karı-koca hayatı yaşama hakkına istifraş hakkı denmekte olup şer'î hükümler çerçevesinde haremde bu statüde olan cariyeler de bulunmaktaydı.
Nikâhsız cariyeler
Padişahların en fazla dörder adet ikbal, gözde ve peykleri bulunabilirdi. Bunun dışında sahip olabileceği cariye sayısı sınırsızdı. II. Mehmed'den itibaren Osmanlı padişahları genelde âzadlı cariyelerle evlenmeyi tercih etmişlerdir.
189/805), cariyenin avret mahallinin diz ile göbek arası olduğu görüşüne yer vermiş,21 buna dair Kur'ân ve Sünnet'ten herhangi bir delil zikretmemiştir.22 Benzer durum Şafiî (öl. 204/820) için de geçerlidir. Ona göre cariyenin başı açık bir şekilde namaz kılması caizdir.
Peygamber'in cariyeleri arasında farklı bir konuma sahiptir. Mâriye'nin Hz. Peygamber'in oğlu İbrahim'in annesi olması onun ümmü veled statüsüyle azat olmasını sağlamıştır. Onun bu durumu anne olan câriyenin kölelikten azat edilmesi yönünde bir örnek teşkil etmiştir.
Gök, yer yahut toprak ile su, kutsaldılar. Ölüler ya mumyalanır ya da gömülürlerdi.[1] Eski Türklerde kölelik ile câriyelik yoktu. Türkler, kendi toplumlarında köle yahut câriye olamazlardı. Hepsi hür (ET ozgu kurtulgu) ve savaşcıydılar (ET urungu).
Bu cariyeler, ev hizmetinde, mutfak işlerinde görevlendirmek yahut dadılık, sütannelik gibi işlerde istihdam edilmek için alınmış.
Osmanlı'da kölelik sistemi, batıdan etkilenerek liberal görüşler edinen Sultan Abdülmecid döneminde 1847'de bir fermanla şeklen kaldırılmıştır. Fakat gerçekte Osmanlı vilayetlerinde 19. yüzyılın sonuna kadar köle kullanılmaya devam edilmiştir.
Ancak tarihi kayıtlarda, Osmanlı'nın en çok çocuk sahibi olan padişahı 3. Murat'ın 6 karısı ve 40'a yakın cariyesi olduğu bilgisi yer alıyor. 3. Murat'ın eşleri arasında en dikkat çeken isimlerden biri Safiye Sultan'dır. Asıl adı Sofia Baffo olan Safiye Sultan, aslen Venediklidir.
Bir de cariyelerin ilginç huyları mevcuttu ve bunların başında kıskançlık geliyordu. Örneğin, Sultan II. Abdülhamid'in kızı Şadiye Sultan'ın aktardığına göre; Hükümdarın birbirinden güzel üç cariyesi vardı; fakat bunlar Sultan Abdülhamid'i birbirlerinden kıskanırlardı.
Padişaha ve hanedana bağlı bir aristokrasi yaratılmasını sağlamak için cariyelerin eğitilmesini sağlayan kurumdur.
Teksas, köle sahiplerinin olduğu konfedere eyaletler arasındaydı ve iç savaş sırasında eyaletlerin birleşmesine karşı savaşmış, Birlik Ordusu'na en son teslim olmuş, buradaki köleler en son özgürlüklerine kavuşmuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri