İş görüşmeleri kendi içlerinde ikiye ayrılır: Eleme mülakatları ve işe alım ya da seçme mülakatları.
Mülakat çeşitlerini yüz yüze, mektup ile (e-posta), online veya telefonla yapılan görüşmeler olarak da ayırmak mümkündür.İş görüşmesi kendini tanıtma ve iş görüşmesi soruları ve cevaplarını yanıtlama gibi aşamalardan oluşur. İş görüşmeleri çoğunlukla birebir CV (özgeçmiş) üzerinden yapılır.
Sıralı Mülakatlar
Adayın farklı görüşmecilerle ayrı ayrı ya da belli bir sırayı izleyerek görüştüğü mülakat biçimidir. Mekan sabit tutulup görüşmeciler değişir ya da aday görüşmecilerin bulunduğu mekanlara gider.
Mülakat, genellikle katılımcılarla sohbet etmek ve bir konu hakkında veri toplamak için açık uçlu sorular sormayı içeren nitel bir araştırma tekniğidir. Çoğu durumda görüşmeci, iyi planlanmış ve uygulanmış bir dizi soruda katılımcıların görüşlerini anlamayı amaçlayan konu uzmanıdır. sorular ve cevaplar.
İlgili 31 soru bulundu
İşe alım süreçlerinde kullanılan farklı mülakat tekniği türleri, işverenlerin potansiyel adayların kapasite ve kabiliyetlerini değerlendirmelerine yardımcı olur. Bunlar arasında yapılandırılmış mülakatlar, davranışsal mülakatlar, stres mülakatları, panel mülakatları ve grup mülakatları bulunmaktadır.
Mülakat, insanların bir konu hakkında neyi ve neden düşündüklerini anlamak için onlarla sözlü iletişime girmektir. Mülakat daha çok, önceden belirlenmiş ve ciddi bir amaç için yapılan soru sorma ve yanıtlama tarzına dayalı karşılıklı etkileşimli bir eğitim süreci olarak tanımlanmaktadır.
İlk mülakat genellikle temel yetkinliklerinizi test etmek, kariyer geçmişinizi konuşmak ve genel olarak kişiliğinizin işe uygun olup olmadığı hakkında fikir edinmek için yapılır. Sorular genellikle özgeçmişiniz ve iş tanımınızla ilgilidir.
Grup Mülakatı, Genellikle çalışan sayısı çok olan ve ilan açtığında başvuruların çok olduğu firmaların ön eleme amacıyla kullandığı bir mülakat türüdür. Bu mülakat türünde başarılı olan adaylar firmanın düzenlediği diğer işe alım süreçlerine girmeyi hak ederler.
4 Planlı Mülakat :
Sorular, bir uzman grubu tarafından önceden hazırlanır ve her adaya aynı şekilde sorulur. Cevaplar, bir mülakat formuna kaydedilir ve ayrı ayrı incelenerek değerlendirilir. Bilgilerin geçerliliği daha yüksektir. Değerlendirme mekanik, standartlara bağlı ve objektiftir.
Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur. İnsan kaynakları ya da firma yetkilisi tarafından adayın verdiği yanıtlar değerlendirilir ve eğer karşılıklı olarak uygun görülürse işe alım gerçekleşir.
Plana bağlı olmayan mülakat çeşidinin daha detaylı yapılan mülakat şeklidir. Adaya neden, niçin, nasıl gibi sorular sorarak daha detaylı bilgi almak ve değerlendirmeye olanak sağlayacak bir mülakat türüdür.
Durumsal mülâkat
Durumsal mülâkatlarda adayın belirli şartlarda ne tür davranışlar sergileyeceği tespit edilmeye çalışılır ve sadece bu duruma uygun sorular sorulur. Örneğin bir senaryo belirlenir ve adayın bu senaryoda izlediği yola bakılarak bu göreve uygun olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır.
Görüşmenin en çok bilinen türü bireysel, yüz yüze, söz alışverişidir fakat yüz yüze grup görüşmesi, posta yoluyla, kendi başına yanıtlanan soru formu veya telefon görüşmesi şeklinde yapılmaktadır.
Yetkinlik bazlı mülakatlar işe almayı planladığınız adayların aradığınız yetenek ve becerilere sahip olup olmadığını değerlendirebilmenizi ve alacakları herhangi bir görev karşısında nasıl hareket edecekleri hakkında bilgi toplamanızı sağlar.
Sözlü sınav veya genel kullanılan anlamıyla mülakat, kamu görevine alınacak kişiyi seçmek amacıyla, adaylarla tek tek ve yüzyüze konuşmak, görüşmektir.
Mülakat, herhangi bir sosyal konu ya da sorunun üzerinde, uzman kişi ya da kişilerle yapılmış konuşmaları yansıtan yazı türüdür. Toplumun tamamını ya da bir kısmını ilgilendiren her alanda "mülakat" yapılabilir. Gazete ve dergilerde yayımlamak üzere yapılan mülakatlar için daha çok röportaj sözcüğü kullanılır.
İlk mülakat; genelde ikinci mülakata davet edilecek uygun adayları belirlemek için yapılır. İkinci mülakat ise hem firma için hem de aday için daha detayların konuşulduğu bir mülakat olduğunu unutmayınız. Bu yüzden eğer ikinci mülakat için size randevu verilmiş ise bu sürece çok iyi hazırlanmanız gerekmektedir.
Grup mülakatları, mülakat sürecinin bir parçası olarak birden fazla adayı aynı anda değerlendirmenize izin verdiği için zamandan tasarruf sağlar. Ayrıca, adayları takım çalışması, iletişim ve stres yönetimi becerileri açısından test etmenize olanak tanıdıkları için de faydalıdırlar.
Panel Mülakat
Panel tipi mülakatlara büyük organizasyonlarda özellikle kamu alanında sıklıkla rastlanır. Her bir aday birden çok (genellikle iki ya da beş arasında değişen) görüşmeci ile görüşür. Bu görüşmeciler insan kaynakları yöneticisi, departman yöneticisi veya ilgili departmanların çalışanlarından oluşmaktadır.
Kurul mülakatı olarak da bilinen panel mülakatı, her adayla mülakat yapan ve daha sonra puanlarını nihai bir puanda birleştiren bir mülakat ekibi tarafından yürütülen bir mülakattır. Burada bir aday, firmanın birkaç temsilcisi tarafından mülakata alınır.
Sözlük anlamı buluşma, görüşme olan mülakat sözcüğünü herhangi bir konu üzerine uzman kişi ya da kişilerle yapılan konuşmalar olarak açıklanmaktadır. Mülakat, özellikle iş görüşmelerinde sıkça kullanılan bir teknik olarak karşımıza çıkmaktadır.
Size yardımcı olacak bu teknik, “Situation, Task, Action, Result” kelimelerinin hem baş harflerinin hem de anlamlarının sırasıyla birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Mülakat sorularını bu yöntemi kullanarak cevaplamak, karşınızdaki insan kaynakları uzmanına istediklerini vermek için uygundur.
STAR; situation (durum), task (görev), action (eylem) ve result (sonuç) kelimelerinin kısaltılmasıdır. Durum aşamasında, kişinin işi yaparken karşılaştığı zorluklar konuşulur. Görev aşamasında ise işveren adayın sorumluluklarının ne kadar farkında olduğuna dair bir ölçme değerlendirme yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri