Mülakat, herhangi bir sosyal konu ya da sorunun üzerinde, uzman kişi ya da kişilerle yapılmış konuşmaları yansıtan yazı türüdür. Toplumun tamamını ya da bir kısmını ilgilendiren her alanda "mülakat" yapılabilir. Gazete ve dergilerde yayımlamak üzere yapılan mülakatlar için daha çok röportaj sözcüğü kullanılır.
İş görüşmeleri kendi içlerinde ikiye ayrılır: Eleme mülakatları ve işe alım ya da seçme mülakatları.
❖ Birebir Mülakat Page 8 ➢ Birbiri ardına yapılan bir kaç görüşmeden oluşur. tek bir yönünü inceler; tecrübe, teknik bilgi, yönetim becerisi gibi konular tek tek gözden geçirilir.
Panel Mülakat
Panel tipi mülakatlara büyük organizasyonlarda özellikle kamu alanında sıklıkla rastlanır. Her bir aday birden çok (genellikle iki ya da beş arasında değişen) görüşmeci ile görüşür. Bu görüşmeciler insan kaynakları yöneticisi, departman yöneticisi veya ilgili departmanların çalışanlarından oluşmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Durumsal mülâkat
Durumsal mülâkatlarda adayın belirli şartlarda ne tür davranışlar sergileyeceği tespit edilmeye çalışılır ve sadece bu duruma uygun sorular sorulur. Örneğin bir senaryo belirlenir ve adayın bu senaryoda izlediği yola bakılarak bu göreve uygun olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır.
Kurul mülakatı olarak da bilinen panel mülakatı, her adayla mülakat yapan ve daha sonra puanlarını nihai bir puanda birleştiren bir mülakat ekibi tarafından yürütülen bir mülakattır. Burada bir aday, firmanın birkaç temsilcisi tarafından mülakata alınır.
Sıralı Mülakatlar
Adayın farklı görüşmecilerle ayrı ayrı ya da belli bir sırayı izleyerek görüştüğü mülakat biçimidir. Mekan sabit tutulup görüşmeciler değişir ya da aday görüşmecilerin bulunduğu mekanlara gider.
Davranışsal mülakatlar, bir kişinin iş ile ilgili geçmiş performansının, gelecekteki performansının en iyi göstergesi olduğu varsayımına dayanır. Bir şirket davranışsal mülakat kullandığında, belirli durumlarda nasıl hareket edeceğinizi ve tepki vereceğinizi bilmek istemektedir.
Görüşmenin en çok bilinen türü bireysel, yüz yüze, söz alışverişidir fakat yüz yüze grup görüşmesi, posta yoluyla, kendi başına yanıtlanan soru formu veya telefon görüşmesi şeklinde yapılmaktadır.
Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur. İnsan kaynakları ya da firma yetkilisi tarafından adayın verdiği yanıtlar değerlendirilir ve eğer karşılıklı olarak uygun görülürse işe alım gerçekleşir.
Teknik Mülakat Soruları yaptığınız iş ile iglili teknik sorulardır. Örneğin, işiniz proje yönetimi ise, o zaman proje yönetimine ilişkin teknik sorular ile karşılaşırsınız. Bu tür teknik sorular daha çok, proje yönetiminin temellerine ne kadar hakim olduğunuzu ölçmek için sorulur.
4 Planlı Mülakat :
Sorular, bir uzman grubu tarafından önceden hazırlanır ve her adaya aynı şekilde sorulur. Cevaplar, bir mülakat formuna kaydedilir ve ayrı ayrı incelenerek değerlendirilir. Bilgilerin geçerliliği daha yüksektir. Değerlendirme mekanik, standartlara bağlı ve objektiftir.
Yetkinlik bazlı mülakatlar işe almayı planladığınız adayların aradığınız yetenek ve becerilere sahip olup olmadığını değerlendirebilmenizi ve alacakları herhangi bir görev karşısında nasıl hareket edecekleri hakkında bilgi toplamanızı sağlar.
Toplu mülakatlar, birden fazla adayın aynı anda değerlendirildiği, 1-15 kişinin tercih edildiği mülakat türüdür. Bu mülakat türünde insan ilişkileri, iş birliği yatkınlığı, zaman planlaması, ikna kabiliyeti ve empati gibi yetkinliklere dikkat edilir.
Geleneksel (yüz yüze) mülakat en çok tercih edilen mülakattır. Mülakatı gerçekleştiren genellikle tek bir kişidir ve işe alınacak pozisyon için belirli soruların sorulduğu görüşmelerdir. Geleneksel mülakattaki sorular adayı tanımaya yönelik hazırlanır ve daha çok cv üzerinden sorulan sorular ile ilerler.
Grup Mülakatı, Genellikle çalışan sayısı çok olan ve ilan açtığında başvuruların çok olduğu firmaların ön eleme amacıyla kullandığı bir mülakat türüdür. Bu mülakat türünde başarılı olan adaylar firmanın düzenlediği diğer işe alım süreçlerine girmeyi hak ederler.
Bu iş görüşmesi türünde adayda görülmek istenen, iş yaparken belli fonksiyonların nasıl kullandığıdır. Adayların sahip oldukları yetenekler temel alınarak soyut bir durum ya da problem yaratılır ve adaylardan bunları çözmeleri istenir. Çözümüne göre de hakkında değerlendirmelerde bulunulur.
İlk mülakat genellikle temel yetkinliklerinizi test etmek, kariyer geçmişinizi konuşmak ve genel olarak kişiliğinizin işe uygun olup olmadığı hakkında fikir edinmek için yapılır. Sorular genellikle özgeçmişiniz ve iş tanımınızla ilgilidir.
Karma mülakat: Yapılandırılmış ve yapılandırılmamış mülakatın birlikte uygulanmasıdır. Mülakat sırasında adaya yöneltilen planlı sorular adaylar arasında karşılaştırma yapma olanağı veren temel bilgileri sağlar.
Eğer görüşme 1.5 saat - 2 saat'i geçmişse çok güçlü bir adaysınız demektir. Hatta bazen bu süreler de yeterli olmuyor, 2. görüşme, hatta 3. görüşmeye bile çağrılıyor olabilirsiniz (zaten bu 3. görüşme maaş ve çalışma şartlarının konuşulduğu son görüşme oluyor). Olumlu bir süreç içinde olduğunuzu kabul edebilirsiniz.
İşçi tarafında işçi sendikasının, işveren tarafında ise işveren sendikası ya da sendikaya üye olmaksızın doğrudan işverenin olduğu iş sözleşmelerine “toplu iş sözleşmesi” denir.
Yönetici mülakatları; deneyimleriniz, başarılarınız, yönetim stiliniz, gelecek beklentileriniz ve gelecekteki olası performansınızı anlamaya yönelik sorulardan oluşacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri