MÜLAKAT (GÖRÜŞME) NEDİR? İki kişi veya bir kişi ile bir grup arasında sözlü bilgi alışverişidir. Belirli bir amaç doğrultusunda yapılan yüzyüze görüşmedir.
Sözlük anlamıyla mülakat; görüşme, karşılıklı konuşma, buluşma anlamına gelmektedir. Bir diğer tanıma göre mülakat; yüz yüze iki veya daha fazla kişinin belli bir amaçla, sözel ya da sözel olmayan iletişim araç ve tekniklerini kullanarak yarattıkları etkileşimdir.
Mülakat, herhangi bir sosyal konu ya da sorunun üzerinde, uzman kişi ya da kişilerle yapılmış konuşmaları yansıtan yazı türüdür. Toplumun tamamını ya da bir kısmını ilgilendiren her alanda "mülakat" yapılabilir. Gazete ve dergilerde yayımlamak üzere yapılan mülakatlar için daha çok röportaj sözcüğü kullanılır.
Adayın aranan pozisyona uygunluğunu tespit etmeyi sağlayan mülakat yöntemleri vardır. Bunlardan en çok tercih edilen bire bir görüşmelerdir. Bunun yanı sıra panel görüşmeler, grup mülakatı, sıralı mülakat, değerlendirme merkezi ve telefon mülakatı bulunmaktadır.
Görüşme için, mümkün olduğunca birinci kaynak olarak kişi ya da kişiler tercih edilmelidir. Görüşmeye katılacak olan kişi ya da kişilerle öncelikle bir ön görüşme yapılması gerekir. Bu ön görüşmede ise, (telefon ya da mektupla da olabilir.) Aynı zamanda görüşmenin özellikleri ve amacının belirtilmesi gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
İşverenler ve kurumlar, başvuru yapılan alan için ilgili kimseleri yakından tanımak amacıyla görüşmeye çağırırlar. Mülakat süreci, hem adayların kendilerini anlatma fırsatı bulduğu, hem de işverenin veya kurumun uygun adayları değerlendirdiği önemli bir süreçtir.
Mülâkat sonuçları 50-60 gün içinde açıklanıyor, bu da Mart sonuna denk geliyor. Mülâkat sonuçları açıklandıktan sonra bir iki ay icinde göreve başlanıyor.
İş görüşmesi soruları ve cevapları ,alan doğrultusunda değişkenlik gösterir. Mülakat genellikle 15-45 dakika sürer. Bu süre mülakat yapan kişi, işin niteliği ve başvuran adayların özel durumları olup olmasına göre değişebilir.
Adayın aynı iş için kaç defa görüşmeye gideceği sektörden sektöre değişiyor. Totaljobs'a göre İK uzmanları sektöre göre değişse de genelde sürecin 5 aşama şeklinde ilerlediğini belirtiyor.
Sözlü sınav veya genel kullanılan anlamıyla mülakat, kamu görevine alınacak kişiyi seçmek amacıyla, adaylarla tek tek ve yüzyüze konuşmak, görüşmektir.
İş dünyası içerisinde mülakat önemli bir uygulamadır. Mülakat bir işçi ile işverenin sözlü olarak iş hakkında görüşmesi olarak ifade edilmektedir. Mülakat görüşmeleri kişiye özel yapılmakta ve çalışma adaylarının iş pozisyonuna uygun olup olmamasının ölçülmesi amacıyla yapılmaktadır.
İş görüşmeleri kendi içlerinde ikiye ayrılır: Eleme mülakatları ve işe alım ya da seçme mülakatları.
İki kişi veya bir kişi ile bir grup arasında sözlü bilgi alışverişidir. Belirli bir amaç doğrultusunda yapılan yüzyüze görüşmedir. Bu bilgi alışverişi her zaman olmasa da genellikle planlanmıştır. İki tarafın da konuşma ve dinlemesini içerir.
Dönemin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 12 Mayıs günü katıldığı NTV canlı yayınında mülakatların kaldırılmasının ardından alımların hangi kriterlere göre yapılacağına dair soruya, "Mülakat olmayacak artık.
İkinci görüşmeye çağrıldığınız için tebrikler. Bunun anlamı, şirketteki açık pozisyona uyan adaylardan biri olmanız. İkinci görüşmeler şirketten şirket değişir. Bu görüşme için farklı insanlarla konuşmanız gerekebilir.
Mülakat sırasında saate kesinlikle bakılmamalıdır.
Görüşme, amacı bilgi toplamak olan bir sohbettir (Berg ve Lune, 2015. Başka bir ifade ile görüşme, araştırmaya dahil edilen bireylerin bir konu ya da durum hakkında duygu ve düşüncelerinin anlaşılması etkinliğidir (Karataş, 2017).
Aktif görüşme aşamaları ise; sırası ile başlama, değerlendirme, sorun çözme girişimi ve sonlandırma aşamalarından oluşmaktadır.
Görüşme, araştırmacının katılımcıların hayatına dair sorular sorarak toplumsal dünya hakkında veri topladığı bir nitel araştırma tekniğidir. Araştırmacı ve katılımcı arasında etkileşimi gereksinen bu teknik, genellikle yüz yüze ve daha az yaygın olmakla birlikte telefon aracılığıyla uygulanır.
Mülakatın 30 dakikadan uzun sürmesi
Görüşmeyi yapan kişi kaliteli sorular sormak, cevaplarını dinlemek ve seninle pozisyonun ayrıntılarını tartışmak için zaman harcıyorsa, olumlu bir işaret daha var demektir.
Mülakat esnasında dürüst, samimi, tutarlı, nazik ve kurumsal bir üslup kullanılmalıdır. Ayrıca karşı tarafın sözünü kesmemeye de dikkat edilmelidir. Asla yanlış bilgi verilmemeli, bilgi saklanmamalıdır. Görüşme gerçekleştirilirken vücut dilimizin karşı tarafa verdiği sinyallere dikkat edilmelidir.
Güvenle Selam Verin
Tokalaşmak sözlü olarak iletişime geçmenin ilk adımıdır. Mülakat başlangıcında size uzatılan eli çekingen bir tavırdan ziyade güvenli bir biçimde sıkın. Sıkı bir tokalaşma ile kendinize ve yeteneklerinize olan güveninizi belli edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri