Mülakata başlarken, yetkili kişinin elini sıkmak yerine başla selam verilerek hafifçe gülümsemek daha uygun olacaktır. Kendini tanıtma kısmında, öz güvenli bir şekilde kısa ve öz bir açıklama yapmak daha etkili olacaktır. Samimi olmayan bir tavırla kendini tanıtmak önemlidir.
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var.
Selâmlaşma, Müslümanlardan birinin diğerine “Selâm sizin üzerinize olsun, Allah sizi her türlü kaza ve belâdan korusun” anlamına gelen “selâmün aleyküm/es-selâmü aleyküm” diyerek hayır duada bulunması; diğerinin de “ve aleyküm selâm/aleykümü's-selâm” diyerek aynı duayla karşılık vermesidir.
Mülakat Sırasında:
Göz teması kurarak konuşulmalıdır. Dürüst davranmalı ve soruların cevabını bilmiyorsanız “bilmiyorum” demekte çekinilmemelidir. Şirkette ve belirtilen pozisyonda çalışma isteğiniz çok fazla abartılmadan vurgulanmalıdır. Sorulara mantıklı ve örneklerle desteklenerek cevap verilmelidir.
Karşındaki sorusunu sorarken sakince vereceğiniz yanıtı düşün ve ardından derin nefes alarak soruları yanıtla. Bu gerçekten en iyi yol. Görüşme sırasında sakin ve kibar olmaya her zaman özen göstermelisin. Mülakat sırasında kendinden emin ve tutarlı yanıtların sayesinde başarılı mülakatlar yaşarsın.
İlgili 34 soru bulundu
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
3- Mülakatta Ne Diye Hitap Edilir? Mülakat esnasında, yetkiliye karşı saygılı davranmak ve lakayit bir tavır sergilememek son derece önemlidir. Yetkiliye hitap ederken “efendim” şeklinde hitap etmek uygun bir davranıştır.
EVET: Ayaklarınızı yerde sabit tutun.
Ancak bir araştırmaya göre, ayak hareketleri ne kadar çoksa, kişi o kadar çok yalan söyleme potansiyeline sahip. Bu nedenle, yanlış bir izlenim uyandırmamak adına, birkaç dakika bacaklarınızı sallamadan durmayı deneyebilirsiniz.
Bir Müslümanla buluştuğunda Selam kelimesi ile selamlaş.
Bir Müslümanı onların birbirlerini selamladıkları gibi selamla. ”Es-Selamu-Aleyküm” ifadesini kullan. (“Selam üzerinize olsun”). Bu ifade, “es-se-laam-muu-a-ley-küm” şeklinde telaffuz edilir.
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü denilir. Anlamı ise Allah'ın rahmeti, bereketi ve selameti sizin üzerinize olsun demektir. Cevap olarak ise ve aleyküm selam ve Rahmetullahi ve berekatühü olarak yanıtlanır.
"Merhaba", "günaydın", "selâmün aleyküm", "iyi günler", "iyi akşamlar", "iyi geceler" gibi sözcük ve söz grupları selamlaşmanın Türkçede görülen selamlaşma sözlü kalıplarıdır. Bu kalıpların neredeyse tamamı diğer dillerde de görülmektedir.
Mülakat genellikle 15-45 dakika sürer.
Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir. Genelde adaylar mülakat stresinden dolayı ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler.
1. Avuç içlerinizin görünmesi iyidir. Ellerin bu biçimde durması samimiyet ve içtenlik belirtiyor. Vücut dili uzmanları bu hareketin yüzyıllardır 'silahsızlık ve uzlaşma niyetine' işaret ettiğine, bu nedenle mülakat sırasında olumlu bir etki bırakacağına dikkat çekiyor.
Mülakatın 30 dakikadan uzun sürmesi
Görüşmeyi yapan kişi kaliteli sorular sormak, cevaplarını dinlemek ve seninle pozisyonun ayrıntılarını tartışmak için zaman harcıyorsa, olumlu bir işaret daha var demektir.
Mülakat (Sözlü sınav), yazılı sınavı tamamlayıcısı niteliğinde olup, bilgi ve liyakati ölçmek, adayın mesleğine uygun yeteneğe, kültüre, çağdaş yaşam anlayışına sahip olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan bir uygulamadır.
Görüşme esnasında görüşmeci ile aranızda oluşan negatif enerji ve aklınızdaki sorulara içten olmayan cevaplar almanız, olumsuz görüşme belirtilerindendir. İşe başlama tarihi ve bir sonraki görüşme hakkında bilgi verilmemesi ya da sonuçla ilgili geri dönüş yapılmaması da olumsuz sonuçları düşündürebilir.
Fakat görüşmenizin kısa sürmesi, sizin yetersizliğiniz ve eksikliğinizden değil bazen fazla kalifiye olunmasından da kaynaklanabiliyor. Firma yetkilileri karşısındaki adayın CV'si ve yeteneklerini daha detaylı duymaya başladığında, hem maddi hem de manevi olarak adayı tatmin edemeyeceğini düşünüp görüşmeyi hızlıca ...
Halo etkisi, karşıdaki bireyin yalnızca bir olumlu özelliğinden yola çıkılarak o bireyin her alanda 'olumlu' özellikler atfedilerek değerlendirilme yanılgısı olarak tanımlanmaktadır. Bu yanılgıya düşmeye sebep olan özellik çoğunlukla fiziksel özelliklerdir.
Mülakata çağrılma sırası, iş ilanında yer alan gereksinimlere göre değerlendirilir. İşe alım sürecine geçen adayların, ilan edilen pozisyon için gerekli şartları sağlaması ve tercih edilen deneyim veya özelliklere sahip olması beklenir.
Özellikle işe alım uzmanları, adayın sadece deneyim ve becerilerine değil, aynı zamanda şirketin kültürü ve değerleriyle uyumlu olup olmadığına da bakarlar. Bu nedenle adaylar, mülakat esnasında değerlerine ve deneyimlerine ne kadar uyumlu olduklarına dair belirli bir anı veya tecrübeyi paylaşmalarında fayda vardır.
Genel olarak, iş görüşmesi kombini için beyaz, siyah, gri, bordo ve mavi gibi renklerin tercih edilmesi önerilir. Bu renkler profesyonel bir algı oluşturmanızda size yardımcı olur ve işverenin tamamen size odaklanmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri