Mum çiçeğinin tüm çeşitleri iç mekan süs bitkisi olarak büyütülür ve kullanılır. Yaprakları birkaç yıl boyunca sağlıklı ve parlak bir biçimde canlı olarak yaşayabilir. Hoya'nın bir çok türü ılıman bölgelerde popüler olarak tercih edilen ev bitkisi türleri olarak bilinir.
Mum çiçeğinin aydınlık ama aynı zamanda direk olarak güneş ışığı almayan yerlerde konumlandırmanız gerekmektedir. Klimalardan uzak tutmanız gerekmektedir. Mum çiçeğinin saksını kısa aralıklar çevirerek her yerinin güneş ışığı almasını sağlamanız gerekmektedir.
Mum çiçeği bitkisi güneş alan, ılık ortamları sever. Aydınlık olmasına rağmen doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan bir konumda tutulmalıdır. Klimadan uzak bir köşeye yerleştirilmelidir. Oda sıcaklığında dinlendirilmiş suyla kışın iki haftada bir kere, yazın ise haftada bir kez sulanmalıdır.
Bir diğer adı hoya olan mum çiçeği geçmişten günümüze evlerde kendine en çok yer bulabilen bitkilerden biridir. Mum çiçeği renkleri, yaprakları, parfümsü kokusu ve estetik görüntüsüyle iyi bir salon bitkisidir. Bununla birlikte bahçelerde, yani açık alanlarda da yetiştirilebilir.
Aslında evde de gayet sorunsuz yetişebilir. Yeter ki bir parça güneş alacağı bir yerde olsun. Aydınlık ama doğrudan güneş ışığı almayan yerleri sever. Batı ve doğuya pencere kenarlarında bulundurulabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Mum çiçeği, tropik bitki türlerinden biridir. Ancak evde ve saksıda kolayca yetiştirilebilir. Halk arasında mum çiçeği olarak bilinen bu çiçeğin bilimsel adı, 'hoya carnosa'dır.
Mum çiçeği uğursuz mudur? Mum çiçeği ile ilgili de genel bir uğursuzluk inancı yoktur.
Bundan dolayı da mum çiçeği balkonda yetişir mi sorusu merak edilmektedir. Bu çiçek balkonda yetişir ancak çiçeğin direkt güneş altında tutulmaması gerekmektedir. Kış aylarında ise balkonda yer aldığında sulanmaması önerilmektedir.
Mum çiçeği ilk yılında çiçek vermeye başlayabilir. Ama çiçeklenmek için 2 ya da 3 yıl da bekleyebilir.
Kışları don tehlikesi olmayan güney illerimizde bahçede yetiştirilebilir; duvar sarmaşığı gibi kullanılabilir. Kuzeyli yönlerden rüzgar almaması, soğuğun uzun sürmemesi ve kar altında kalmaması şartıyla mum çiçeği kışın 7C derece soğuğa dayanır, hiçbir zarar görmez.
IŞIK: Direkt gün ışığı almadığı, yarı gölge konumlarda hızlı gelişim gösterir. Direkt gün ışığı yapraklarına zarar verebilmektedir. Bitkinizin hızlı gelişim göstermesini isterseniz aydınlık bir odada bulundurmanız önerilir.
Çiçeklenme dönemlerinde çiçeklerine su gelmemesine dikkat etmeniz önemlidir. Aksi takdirde çiçekler dökülecektir. Yaz aylarında biraz daha fazla su verirken kış aylarında bitki dinlenme dönemine girdiği için daha az su ister. Örneğin; yazın haftada bir kış dönemlerinde iki haftada bir sulamanız yeterlidir.
Kurdele Bitkisi(Spider Plant), Menekşe, Zebra sukulent (Haworthia), Mum çiçeği türleri (Hoya), aşk merdiveni toksik olmayan bitkiler arasında. Aynı zamanda Maranta ve diğer dua çiçeği türleri, Hypoestes (Polka dot) bitkisine rahatlıkla bakabilirisiniz. Hava bitkileri de toksik olmayan bitkiler arasındadırlar.
Drenaj deliklerinin açık olduğundan emin olduktan sonra saksıya taban oluşturacak kadar lav ya da çakıl taşı dökülür. Saksı, yarısına kadar toprak doldurulduktan sonra bir miktar su ile ıslatılır. Mum çiçeği fidesi saksıya yerleştirilip toprak ilave edilir ve tekrar sulanarak uygun ışık alan büyüyeceği ortama alınır.
Yaprakların yüzeyi mumlu bir tabaka ile kaplanmıştır, bu da bitkiye "mum çiçeği" adını verir. Çiçekler, salkım şeklinde küçük yıldız benzeri çiçeklerden oluşur. Çiçeklerin renkleri beyaz, pembe, sarı ve kırmızı gibi değişebilir.
zor ve nazik bir çiçek bu. sabır ister. dokunmayacan mesela yapraklarına. küser derler. çiçekleri çok nadir açar. açtığı zaman da nefis kokar.
Bunun yanı sıra mum çiçeğinin sarmaşık dalları ve renkli çiçekleri dekorasyon olarak da kullanılabilir. Mum çiçeği bitkisinin yetiştirilmesi için en uygun zamanlar ilkbahar ve yaz ayları olarak bilinir. Mum çiçeğinin genellikle çiçek açma dönemi de yaz aylarıdır.
Mum Çiçeği : Muhteşem güzel bir kokuya ve görüntüye sahip olan mum çiçeği, evde kolay bir şekilde yetiştirilebilmektedir. Mum çiçeği, Kuzey Avustralya ve Güneydoğu Asya da yetiştirilen tropik bir bitkidir. Eşsiz bir görünüme ve güzel bir kokuya sahip olan mum çiçeğinin bir diğer adı ise Hoya'dır.
Hakiki, Mum, Püren ve Limon Çiçek Balının Yararları
Özellikle kış aylarında her sabah bir tatlı kaşığı hakiki çiçek balı yiyerek kışı daha sağlıklı geçirebilirsiniz. Mum çiçeği güzel koktuğu için ortamdaki havayı değiştirir ve ferah bir ortam olmasını sağlar. Havayı temizleyen mum çiçeğinin balı da oldukça faydalıdır.
Mum çiçeği güneşi sever, ancak çok fazla güneş ışığına maruz kalmaktan hoşlanmaz. Bu bitkinin yaprakları, ciltteki sivilce ve akneleri tedavi etmek için kullanılabilir. Mum çiçeği, evdeki hava kalitesini arttırır ve solunum yolu problemlerine iyi gelir. Saksı seçimi, bitkinin sağlıklı büyümesi için önemlidir.
Bazıları yoğun kokuya sahipken çok özel türler süper kokulara sahiptirler. Kokuları akşam sefası ve yaseminimsi gibi olmakla beraber, çok özel türler sümbül, karanfil, şeftali , vanilya ve gül kokusu yayarlar bulundukları ortama.
Peki tercih edeceğiniz hangi çiçek eve bereket getirir. Afrika menekşeleri, portakal ağacı, nergis, şans bambusu, para ağacı, bonsai gibi çiçekler eve bereket çekmek için kullanılabilir.
Eve Uğur Getiren Çiçekler
Karanfil, mimoza, şakayık, gül, orkide, krizantem ve tamamen yeşil görünüme sahip olan bitkiler bu türler içerisinde öncelikli sırada yer alır. Hem kokuları çok hoş olan hem de görünümleri çok güzel olan ve tamamen estetik açıdan bile insanları etkileyen bu çiçekler eve uğur getirir.
Bulunduğu ortama şans ve para getirdiğine inanılan Crassula çiçeği, halk arasında genellikle para çiçeği ve bereket çiçeği isimleriyle bilinir. Ayrıca kimi yörelerde yeşim çiçeği ve mücevher çiçeği olarak da bilinir. İsminden de anlaşılacağı üzere, bu çiçeğin bulunduğu ortama şans ve para getireceğine inanılır.
Kokusu İle Büyüleyen Çeşitler
Mum çiçeği türleri; Carnosa Variegata, Compacta, Obovata, Carnosa olarak sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri