Hafif serin havalarda daha hızlı büyüyen mum çiçeğinin kış mevsiminde 7 dereceye kadar dayandığı bilinmektedir. Saksıda mum çiçeği yetiştirenler bahçede bıraktıkları mum çiçeğini kış mevsiminde sulamayı bırakmalıdır. Balkonda veya bahçede bakılan mum çiçeği kışın eve alınmalıdır.
Balkonda yetiştiriyorsanız kışın eve almalısınız. Aslında evde de gayet sorunsuz yetişebilir. Yeter ki bir parça güneş alacağı bir yerde olsun. Aydınlık ama doğrudan güneş ışığı almayan yerleri sever.
Aydınlık ama doğrudan güneş ışığı almayan, klimadan uzak bir köşeye yerleştirilmelidir. Mum çiçeği, oda sıcaklığında dinlendirilmiş suyla, kışın 2 haftada bir, yazın ise haftada 1 kez sulanmalıdır.
Bir diğer adı hoya olan mum çiçeği geçmişten günümüze evlerde kendine en çok yer bulabilen bitkilerden biridir. Mum çiçeği renkleri, yaprakları, parfümsü kokusu ve estetik görüntüsüyle iyi bir salon bitkisidir. Bununla birlikte bahçelerde, yani açık alanlarda da yetiştirilebilir.
Kışları don tehlikesi olmayan güney illerimizde bahçede yetiştirilebilir; duvar sarmaşığı gibi kullanılabilir. Kuzeyli yönlerden rüzgar almaması, soğuğun uzun sürmemesi ve kar altında kalmaması şartıyla mum çiçeği kışın 7C derece soğuğa dayanır, hiçbir zarar görmez.
İlgili 38 soru bulundu
Balkonda veya bahçede bakılan mum çiçeği kışın eve alınmalıdır. Doğrudan güneş ışığı almayan yerde aydınlık bir ortamda yetiştirilen mum çiçeği yazları kesinlikle ideal şekilde sulanmalıdır. Mum çiçeğini yetiştirirken kışın 2 haftada 1 kere yaz aylarında ise haftada 1 kere sulamak yeterlidir.
Mum çiçeğinin aydınlık ama aynı zamanda direk olarak güneş ışığı almayan yerlerde konumlandırmanız gerekmektedir. Klimalardan uzak tutmanız gerekmektedir. Mum çiçeğinin saksını kısa aralıklar çevirerek her yerinin güneş ışığı almasını sağlamanız gerekmektedir.
Bundan dolayı da mum çiçeği balkonda yetişir mi sorusu merak edilmektedir. Bu çiçek balkonda yetişir ancak çiçeğin direkt güneş altında tutulmaması gerekmektedir. Kış aylarında ise balkonda yer aldığında sulanmaması önerilmektedir.
Kar altında kalmadığı sürece soğuğa dayanıklı olan mum çiçeği kış aylarında 7 derece soğuğa kadar dayanır ve herhangi bir zarar görmez. Mum çiçeği bakımında en büyük sorun soğuk toprağın ıslak olmasıdır.
Tropik bir tür olan ama evinizde, saksıda kolayca yetiştirebileceğiniz mum çiçeğinin diğer adı "hoya"dır. Bu bitki parfümlü, nefis kokusu, güzel görünüşlü çiçekleri ve parlak yeşil yapraklarıyla çiçekseverlerin tercih ettiği salon bitkileri arasındadır.
Mum çiçekleri diğer saksı çiçeklerinin aksine saksılarının değiştirilmesinden hoşlanmazlar. Uzun yıllar boyunca aynı saksı içerisinde bakabilirsiniz. Yaz ve ilkbahar aylarında bitki besini takviyesi uygulamanız onu mutlu edecektir. Güçlü yaprakları çiçeksiz dönemlerinde dahi yeşil kalmaya devam edecektir.
Çiçeklenme dönemlerinde çiçeklerine su gelmemesine dikkat etmeniz önemlidir. Aksi takdirde çiçekler dökülecektir. Yaz aylarında biraz daha fazla su verirken kış aylarında bitki dinlenme dönemine girdiği için daha az su ister. Örneğin; yazın haftada bir kış dönemlerinde iki haftada bir sulamanız yeterlidir.
zor ve nazik bir çiçek bu. sabır ister. dokunmayacan mesela yapraklarına. küser derler. çiçekleri çok nadir açar. açtığı zaman da nefis kokar.
Mum çiçeği bitkisini yetiştirmek için en uygun zaman ise ilkbahar ve yaz aylarıdır. Çiçek açma dönemi ise yaz aylarıdır.
Balkonunuzda çiçek yetiştirmek, balkonunuzun bir bahçe gibi görünmesini sağlayabilir. Ancak, balkonda çiçek yetiştirmenin pek çok ipuçları vardır. Balkonda çiçek yetiştirmek için dikkat etmeniz gereken önemli hususlar vardır. Öncelikle balkonunuzun hangi cepheye baktığı da önemlidir.
Mum çiçeği uğursuz mudur? Mum çiçeği ile ilgili de genel bir uğursuzluk inancı yoktur.
Dayanıklı Balkon Bitkileri
Balkon için daha çok 4 mevsim yaşayabilecek dayanıklı bitkiler önerilmektedir. Bu dayanıklı balkon bitkileri arasında begonya, krizantem, menekşe, ortanca ve kadife çiçeği gibi şık görüntülü bitkiler yer alır.
Yaprakların yüzeyi mumlu bir tabaka ile kaplanmıştır, bu da bitkiye "mum çiçeği" adını verir. Çiçekler, salkım şeklinde küçük yıldız benzeri çiçeklerden oluşur. Çiçeklerin renkleri beyaz, pembe, sarı ve kırmızı gibi değişebilir.
Bazıları yoğun kokuya sahipken çok özel türler süper kokulara sahiptirler. Kokuları akşam sefası ve yaseminimsi gibi olmakla beraber, çok özel türler sümbül, karanfil, şeftali , vanilya ve gül kokusu yayarlar bulundukları ortama.
Mum çiçeği güneşi sever, ancak çok fazla güneş ışığına maruz kalmaktan hoşlanmaz. Bu bitkinin yaprakları, ciltteki sivilce ve akneleri tedavi etmek için kullanılabilir. Mum çiçeği, evdeki hava kalitesini arttırır ve solunum yolu problemlerine iyi gelir. Saksı seçimi, bitkinin sağlıklı büyümesi için önemlidir.
Kurdele Bitkisi(Spider Plant), Menekşe, Zebra sukulent (Haworthia), Mum çiçeği türleri (Hoya), aşk merdiveni toksik olmayan bitkiler arasında. Aynı zamanda Maranta ve diğer dua çiçeği türleri, Hypoestes (Polka dot) bitkisine rahatlıkla bakabilirisiniz. Hava bitkileri de toksik olmayan bitkiler arasındadırlar.
S: Hoya tomurcuklarinin acilmadan veya acildiktan bir kac saat sonra kuruyup dusmesine ne neden olur? fazla kurumaya birakilmasidir. Hoyalar tomurcuklarini, topraklari surekli islak tutulursa da dokerler.
Parfümlü nefis bir kokusu ile ve güzel görünüşü ile dikkat çeken mum çiçeği özellikle salonları süslemektedir. Yıldız şeklinde minik pembe ve beyaz çiçeklerden oluşan bir salkım ile hoş bir görüntü veren mum çiçekleri çiçek açtığı zamanlarda eşsiz bir koku yaymaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri