Laboratuvar ortamında yapılan denemelerde yanan mumlardan çıkan dumanları analiz eden uzmanlar, mumların akciğer kanseri ve astım riskini artıracak zararlı duman çıkardığını tespit etti, ancak bunun zararlı etkisinin mumların yıllarca kullanılması halinde görülebileceğini itiraf ettiler.
Bu gazlar akciğerler için çok zararlıdır, sizde nefes sorunlarına da yol açabilir. Hele ki gelelim sinir sistemine zararları çok önemli. Parafin mumlar yandığında havaya benzene ve toluene gibi zararlı kimyasallar salarlar. Bu kimyasalları uzun süre solumak beyne de olumsuz etki eder.
Oda kokularına benzer şekilde, kokulu mumlar, potpuriler ve tütsüler de sağlığa zarar verebilir. Mumlar yandıklarında asetaldehit, formaldehit, naftalin gibi organik kimyasal maddeleri havaya yayar.
Bu tür mumlar yanarken, karbon monoksit, formaldehit ve benzen gibi zararlı maddeler duman ve olarak salabiliyorlar. Bu ortamlarda muma uzun süre maruz kalma kalınması solunum yolları rahatsızlıklarına, baş ağrısına, hatta daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Mumun boyutuna bağlı olarak uzun süre yakılan kokulu mum, zaten kendisini eriteceği için yoğun bir parçacık salınımına izin vermez. Yoğunluğa maruz kalınmadığı müddetçe zehirlenme gibi bir sağlık sorunu da ortaya çıkmayacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Uykunun verimini düşürdüğü bilinen mavi ışıktan yani cep telefonlarımızdan uzak durup geceleri birkaç mum yakmak sakinleştiriyor ve uykuya geçişi kolaylaştırıyor. Ofiste veya evde çalışırken mum yakmak da konsantrasyonu artırıyor ve negatif düşüncelerden uzaklaştırıyor.
"Mumların yatıştırıcı etkisi, kokuların beyinde işlenme şekli ile ilintilidir. Mumların kokusu, beynin hafızamıza ve duygularımıza ev sahipliği yapan kısmı olan limbik sistemimizi uyarır. Serotonin ve dopamin gibi hormonlar, ruh halimizi düzenlemeye yardımcı olurlar.
Yangın sırasında dumanın solunması da karbonmonoksit zehirlenmesine sebebiyet verebilir.
Bu baş ağrısı genellikle şiddetli, yoğun ve sürekli bir şekilde ortaya çıkar. Baş dönmesi: Karbonmonoksit zehirlenmesi baş dönmesine neden olabilir. Kişi kendini dengesiz hissedebilir ve odaklanma güçlüğü yaşayabilir. Bulantı ve kusma: Karbonmonoksit zehirlenmesi mide bulantısı ve kusmaya yol açabilir.
Hiçbir zaman mumu yanar bir şekilde bırakıp uyumaya gitmeyin ve asla çocukların odasında yanan bir mum veya benzeri şeyleri bırakmayın. Mumları söndürmek için bir kaşık veya mum söndürücü kullanın. Bu yol onları üfleyerek söndürmekten çok daha güvenlidir.
Yanan mumlar, kendini düşünmek ve rahatlamak için kişisel bir ritüel haline gelebilir. Psikologlar, mumların ruh sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu ve günlük tutmak ve mum ışığında yoga yapmak gibi diğer sağlıklı yaşam aktiviteleriyle eşleştirilebileceğini söylüyor.
Mumlar sakinleştirici ve iyileştirici özellikleriyle bilinir ve masaj terapistleri gibi terapistler tarafından tedavi odalarında rahatlatıcı bir atmosfer yaratmak için sıklıkla kullanılır. Güzel titremesi ve nazik parıltısıyla bir mum yakmak gibi basit bir eylem, zihni rahatlatmaya ve sakinleştirmeye yardımcı olur.
Mum yakılırsa ortaya karbondioksit ve aromatik gazlar ortaya çıkabilir. Aromatik gazlar odada koku yayacağından sigara dumanının kötü kokusunu absorbe edebilir. Lakin mum yakılmasında açığa çıkan bileşenlerin sigara dumanını tutma faaliyeti yoktur.
Gündüz Yemeklerinde Mum Yakılmalı mıdır? Mumlar yalnızca teorik anlamda bir ışık kaynağı olarak onlara ihtiyaç duyulabilecek durumlarda kullanılmalıdır. Özellikle yağmurlu veya bulutlu bir gün olmadığı sürece, mumları yalnızca güneş battıktan sonra yakmak uygundur.
Mumun yanması aslında buharlaşan parafinin yanmasıdır. Mumu söndürdüğümüzde mumun ısısı parafinin buharlaşmaya devam etmesine neden olurken, buharlaşan parafinin yanmaması mumun üzerinde yükselen bir duman görmemize yol açar. Yani gördüğümüz duman aslında buharlaşan parafindir.
Tüm maruz kalanlar yakından gözetilmeli, özellikle kapalı alanda yüksek miktarda maruziyet öyküsü olanlar, suda çözünürlüğü az olan veya küçük çaplı partiküllere maruz kalanlar akut solunum yetmezliği riski nedeniyle en az 48-72 saat arası takip edilmelidir” denildi.
Dumana maruz kalmak öncelikle burun ve genizde tahribata neden oluyor ve vücudun savunma mekanizmasını harekete geçiriyor. Sağlıklı kişilerde vücut bunu kaldırabilirken, hasta kişiler zorlanabiliyor. Genel olarak akciğerlerdeki alveolar makrofaj denilen hücreler partikülleri yakalayarak temizliyor.
Hastalığın şiddeti zehirlenmeye neden olan mikroorganizmanın cinsine göre değişmektedir ve her bir gıda zehirlenmesi sebebinde kuluçka süreleri farklıdır. Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir.
Gıda zehirlenmesi kaç saat sonra belli olur? Gıda zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sonra 30 dakika ile 72 saat arasında geçen sürede ortaya çıkmaktadır.
Hepimizde mum koklama alışkanlığı vardır. Elinize aldığınız yakmadan önce buram buram kokuyorsa içerisinde KİMYASAL ESANS var demektir. Doğal uçucu yağlar ile yapılan losyon mumlar yakmadan önce keskin kokmaz.
Çamaşır deterjanı, kokulu mumlar, parfümler, deodorantlar, çeşitli koku içeren kozmetik ürünler hatta esanslı ürünler dahi alerjik reaksiyona neden olabilir. Genellikle sadece kokuya maruz kalındığında alerjik reaksiyon yaşayan kişiler, etkisini uzun süre hissetmez.
Bir mum söndürüldüğünde neden duman çıkarır
İlginçtir ki, bir mumu söndürdüğünüzde gördüğünüz duman aslında 'duman' değildir; bu mumun buharlaştırılmış halidir. Bunu bir perspektife oturtmak için şöyle düşünün: Suyu ısıttığınızda nasıl buhar meydana geliyorsa, mumu ısıttığınızda da mum buharı ortaya çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri