Arapça riyâ (göründüğü gibi olmama, ikiyüzlülük) kavramından Türkçeye geçmiştir. Riya yapan kişiye riyakâr veya mürai denir.
Kökeni Arapçadan gelen bu sözcük aynı zamanda Türkçede geçerli olarak kullanılır.
Çok eser ortaya koyan, verimli: Velut bir yazar.
Türk Dil Kurumuna göre müracaat kelimesi danışma, başvuru anlamlarına gelmektedir. Bir diğer anlamı ise herhangi bir eserden faydalanılması anlamındadır.
Taassup, bağnaz demektir. Bağnazlık ise bir fikre gereğinden fazla ve körü körüne bağlanmak demektir. Bağnazlar, iyi ya da kötü yanlarını düşünmeden savundukları fikirde ayak direrler. Taassup kelimesi TDK sözlükte, bağnazlık olarak ifade edilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Tahsis kelimesi bir şeyi özel olarak birine veya bir yere ayırmak anlamına gelmektedir. Arapçadan dilimize geçmiş olan bu kelimenin dilimizde yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir.
Tavuk, kartal; kırgavul ve bazı başka kuşların bir veya iki yıllık horozu.
Yekpare kelimesinin sözlükte yer alan anlamının bütünlüğünü korumuş olan, bölünemez, tek vücut manalarına geldiği de bilinmektedir.
İroni (Eski Yunanca: eironeía), söylenenin tam tersinin kastedildiği ifadedir. Söylenen ya da yapılan eylem, ciddi görüntüsü altında, karşıt söylenceyi ya da eylemi, çelişki noktasına çekmeyi hedefler. Mizahtan farklı olarak, ironi daha eleştirel yaklaşır.
MURÂÎ – MÜRÂÎ
(ﻣﺮﺍﻋﻰ) sıf. ve i. (Ar. murâ'āt “gözetip korumak, gözetmek, riâyet etmek”ten murā'і) Saygılı olan, saygı ile uyan, riâyet eden, gözeten (kimse): “Murâî-i edep: Edebe riâyet eden.”
mürdüm - Nişanyan Sözlük. Farsça mardum مردم “1. adam, insan, 2. gözbebeği” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça martōm “birey, kişi, bebek” sözcüğünden evrilmiştir.
Münafık veya sahte Müslüman, insanlara kendini Müslüman olarak tanıtan fakat içten inanmayan kişilere denir.
Başlangıçta tartışma sanatı ya da çelişkili yollardan muhataplarını ikna etme sanatı anlamına gelmektedir. Karşıtlıkları kullanarak gerçekleştirilen akıl yürütme biçimidir, diyalektik ve Sokratik yöntem, tartışma ve düşünme sanatı olarak diyalektiğin Antik Çağ'daki en yetkin hâlidir.
Fransızca kökenli olan Absürt kelimesi, 'saçma' olarak Türkiye'de bilinmektedir.
Trajikomik, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan trajikomik kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir.
MUHTEVÂLI. sıf. (Söz, yazı ve konuşma için) Boş ve anlamsız olmayan, fikir yönünden zengin ve doyurucu, anlamlı, özlü.
Gösterişsiz ya da alçak gönüllü olma durumu genellikle kişi için bulunmuş olduğu karakter yapısına göre ifade edilir. Yaptığı işlerle ya da kendisi ile övünmeyen, gösteriş yapmayan ve alçak gönüllü kişileri ifade etmek için mütevazı kelimesi kullanılmaktadır.
Çantı ya da çandı, ev duvarı örmek için kullanılmak üzere biçilmiş odunlarla ve çivi çakılmadan yapılan ev çeşididir. Kuzey Anadolu'da, bilhassa orman köylerinde ve yaylalarda kerpiç ev ile birlikte bu metot da sıkça kullanılmıştır.
Kapiş, kapmak ya da anlamak anlamına gelen bir kelimedir. Kapiş genelde anlamak olarak kullanılır ve insanlar birbirlerine kapiş diyerek anladın mı diye sorarlar.
Calip TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Celp eden, çeken, çekici.
Çolpa kelimesi Türkçe'de "sakar, beceriksiz" anlamına gelir. Farsça çūlpā چولپا z "sakar, beceriksiz" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça çūl چول z "eğri" ve Farsça pā پا z "ayak, bacak" sözcüklerinin bileşiğidir.
Herhangi bir şeyin biri için tahsis edilmesi durumu olarak biliniyor. Herhangi bir ürünün bir kişiye tahsis edilmesi, özgüleme anlamını yansıtıyor.
Kelime olarak “kuşatmak, kısaltmak, daraltmak, sıkıştırmak, hapsetmek, menetmek”12 gibi anlamlara gelen hasr belâgat yönünden bir îcâz ve tekit türü olarak bir ifadedeki bir lafzın veya lafızlar grubunun diğerlerine özel şekilde tahsis edilmesi anlamına gelmektedir.
devr-i cumhuriyet
Cumhuriyet devri, dönemi.
genel kabul gören fikre tez, ona karşı çıkan,olumsuzlayanına ise antitez denir. ikisinin de harmanlanıp ortaya çıkan yeni fikir bu iki fikri bağdaştıran daha sağlıklı olan yeni fikire sentez denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri