Fırın tepsisinin içerisine yağlı kağıt serilir ve üzerine de kabuk bölümleri yukarı fırın kağıdına gelecek biçimde aynı zamanda da erikler birbirlerine değmeyecek şekilde dizilir. Fırın tepsisi 200 dereceye ayarlanmış olan fırına verilir yaklaşık olarak 3 ile 4 saat kadar fırında pişirilir.
Tüm erikler çekirdeklerinden ayrıldıktan sonra geniş bir tepsiye ya da temiz pamuklu olan bir örtünün üstüne eriklerin iç tarafları yukarı bakacak ve birbirine değmeyecek biçimde dizilir. Daha sonra bunları direkt şekilde güneş ışığı alan bir yere ya da söz gelimi balkona bırakılır.
Balkon veya terasta güneş gören bir yere, temiz bir bez serilir. Mürdüm erikleri bu bezin üzerine birbirine değmeyecek şekilde dizilir. Doğrudan güneş ışığı alan erikler, 4-5 gün içinde kurur. Ancak her gün erikleri ters yöne çevirmeniz gerektiğini unutmayın.
Kışın da erik yemek için kurutma yöntemlerini kolaylıkla deneyebilirsiniz. Birçok cinsi olan eriğin her çeşidi kurutulmaya müsait değildir. Bunun için daha çok etli ve iri erikler tercih etmelisiniz. Erik iki şekilde kurutulabilir.
Öncelikle eriklerimizi güzelce yıkayıp kuruluyoruz. Daha sonra tam ortalarından dairesel bir şekilde bıçakla çizerek eriği ikiye bölüp çekirdeğini çıkarıyoruz. Dilediğimiz gibi bölüp poşetlere dolduruyoruz. Dilediğiniz zaman nasıl değerlendirmek isterseniz eriklerinizi dondurucudan çıkarıp değerlendirebilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Meyve ile doldurulmuş olan kavanoz serin ve karanlık olan bir yere konulmalıdır. Kurutulmuş erikleri kağıt torbalarda veya keten torbalarda saklamak mümkündür. Bu seçenek, sadece odada karınca, güve ya da diğer zararlı böcek izleri mevcut değilse uygun olmaktadır.
Mürdüm eriği marmelatını yazdan hazırlayarak kışın yapacağınız turtalarda kullanabilirsiniz. Böylelikle kışın pişen turtalar sanki mevsiminde gibi lezzetli olur. Mürdüm eriği, marmelat haliyle kurabiye ve keklerde de kullanılabilir.
Bu kolay yöntemlerle siz de evde kolaylıkla erik kurutabilirsiniz. Erik kurutmada kullanlan iki farklı yöntem vardır. Bunlardan ilkinde, eriğin içerisindeki çekirdek çıkartılır. İkincisinde ise çekirdek içerisinde bırakılır ve o şekilde kurutulur.
Antioksidan açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olması, hastalıkların önüne geçer. Kemiklerin güçlenmesinde fayda sağlayan mürdüm eriği, osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltmaktadır. İdrar söktürücü özelliği vardır ve vücudun ödem atmasına yardımcı olur. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
GÜNEŞTE KURUTMA
Yıkadığınız erikleri bir süzgece koyun. Daha sonra erikleri bıçak yardımıyla ortadan ikiye bölün ve bir tepsinin içine kabuk kısımları altta gelecek şekilde tek tek yerleştirin. Birbirine değmeyecek şekilde tepsiye dizdikten sonra güneşin en fazla olduğu günlerde en az 3-4 gün güneşte bırakın.
Erikler seçilir, yıkanır ve güneşin altında kurutulur. Erikler bütün ise güneşte 5-8 gün, çekirdeği alınmışsa 4-7 gün kurutulur. Kuruyan erikleri kavanoza koyup buzdolabına kaldırın. Kışta yıkayarak yemeklerinize ilave edebilirsiniz.
Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
Tarifimize gelirsek; erikleri yıkayıp tencereye alıyoruz. Üzerine damak tadımıza göre şeker ilave ediyoruz. Erikleri bir parmak geçecek şekilde su ekliyoruz ( su miktarı az olursa ve ya tatlı olursa daha sonra üzerine su ekleme şansımız var) karanfil ve tarçını da atıp yaklaşık 10-15 dakika kaynatıyoruz.
Erik çekirdekleri kırılıp ezildikten sonra püre haline getirildiğinde bu püre makyajda kullanılan ciltte kalan maddelerin temizlenmesini sağlar. Erik çekirdeğinin en önemli faydalarının başında bağırsak kurtlarını düşürücü özelliği gelmektedir. Bunun için erik çekirdekleri ayıklanarak ezilir.
2 litre suda erikler iyice yumuşak oluncaya kadar haşlanır. Üzerine şeker ve limon suyu eklenip biraz daha kaynatıp süzgeçten geçirilir. Erikleri sakın ezmeyin yoksa meyve suyunuz bulanık olur. Onları da marmelat olarak değerlendirilirsiniz.
Ürünü buzdolabında saklayarak kullanım ömrünü uzatabilir, serin iklimli yerlerde ışık ve nemden koruyarak dolap dışında da saklayabilirsiniz.
Kan yapıcı özelliği bulunmaktadır. Düşük glisemik endeksine sahip olan mürdüm eriği, bu özelliği sayesinde kan şekerini dengede tutar. Sindirim sistemindeki parazitleri temizleyerek metabolizmayı hızlandırır ve kabızlığa yakalanmayı önler. Tam bir sağlık deposu olan eriğin adet düzenleyici etkisi bulunmaktadır.
100 gram mürdüm yaklaşık 60-75 kcal arası kalori değerine sahiptir. Bu özelliği ile ara öğünlerde 3-4 adet mürdüm eriği yanında yağlı tohumlardan ceviz ya da fındık ile harika ikili oluşturacak, az kalori alarak uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır !
Erikleri ortadan keserek fırın tepsisine diziyoruz. İster güneş gören yere koyabilirsiniz en doğal haliyle yemek istiyorsanız, isterseniz de fırında turbo bölümünde 80 derece de 5 saat içerisinde kurutabilirsiniz. Fırına göre değişkenlik gösterebilir bu yüzden suyunu çekmiş olması önemlidir.
Kalın kabuklu olan eriklerin kabuğunun üstündeki bal mumu tabakası, eriğin kurumasına engel olur ve çok geç kurur. Onun için kabuklu erikler, kaynar su buharında veya kaynar su içinde haşlanır, veyahut kül suyuna bandırılır. Sonra tepsilere konur, fırında veya güneşte kurutulur.
Mürdüm eriği kompostosunu hazırlamaya başlarken ilk olarak erikler güzelce yıkanıp ayıklanır. Ardından küp küp doğranarak çekirdekleri de ayıklanır. Ayıklanıp doğranan eriklerin üzerine şeker ekleyip 1 saat kadar bekletilir. Şekerler eridikten sonra ocağa alınır ve kısık ateşte kaynatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri