Beyaz çiğ tahin market tahinlerine yakındır. Susam yıkandıktan sonra tamamen kabuğu alınarak kurutulur ve taş değirmenlerde öğütülür, zımpara tahini değildir. İçinde sadece susam vardır.
Doğal susam tohumlarından yapılan tahinler ise markettekiler kadar pürüzsüz olmaz ancak daha zengin bir tada ve daha besleyici bir yapıya sahiptir. Susamları ham ya da kavrulmuş olarak kullanma tercihi markadan markaya değişir. Susamların öncesinde kavrulmuş olması lezzeti arttırır ve acılığı alır.
Beyaz tahin fazla kavrulmaz bu yüzden çiğ ve rengi beyaz kalır. Beyaz tahine çiğ tahin ,siyah tahine de çifte kavrulmuş tahin denir.
Bozkır tahinin, beyaz tahinden (tek kavrulmuş, çiğ tahin) farkı susamların iki kez kavrulmasındandır. Bozkır Tahini olarak adlandırdığımız çifte kavrulmuş tahinin beyaz tahinden farkı, susam tanelerinin belli bir müddet daha fazla kavrulmasından kaynaklanır.
Çifte kavrulmuş Bozkır tahini kalın ve rengi daha esmerdir. Çifte kavrulmuş tahin üretiminde susamlar taş fırınlarda odun ateşi ile çifte kavruluyor, çifte kavrulmuş tahin üretiminde tuz dahil hiç bir katkı maddesi kullanılmaz.
İlgili 20 soru bulundu
Tahinin kalitesini anlamak için, susamın çok iyi kalitede olması gerekiyor. Çukurcu susamının en önemli özelliği ata tohum olmasıdır. Çok eskiden beri üretilen susamlardan tohumlardan elde edilir. Kaliteli tahinin en önemli özelliği susamın yüzde yüz organik olmasıdır.
Çifte Kavrulmuş Tahin;
* E vitamini, Omega 3, Omega 6 yağ asitleri içerir. * Potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, bakır mineralleri deposudur. * Enerji verir, bağışıklığı destekler. * Sağlıklı, doğal ve katkısızdır.
Bir diğer araştırma sorusu olan “tahin nereye ait” sorusuna esasen sadece Bozkır'a aittir diyemeyiz. Çünkü başka bölgelerde de gerek yöre halkı gerek fabrikalar tarafından tahinler üretilebilmektedir. Fakat bunlar arasında en çok beğenilen ve en meşhur olan tahin Bozkır tahini olmuştur.
Doğal tahin nasıl anlaşılır? Konusunda ise üretim aşamalarını olabildiğince gözle tanıklık etmek ya da benzer şekilde kokusu, kıvamına bakmak yeterlidir. Tadında, kokusunda ya da kıvamında anormal bir durum yoksa, doğal bir tahin olduğunu fark edebilirsiniz.
Üretim şekline göre farklı tahin çeşitleri bulunur. Beyaz, çifte kavrulmuş ve kepekli olan başlıca çeşitlerdir. Bu çeşitler arasında en bilineni ise kepekli olanıdır. Kepekli çeşit, susam kabuklarının ortalama yüzde onunun alınması ile oluşur.
Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir. Tahin kalorisi ve yağ oranı yüksek bir gıda olduğundan ölçülü tüketilmelidir.
Çifte kavrulmuş tahinin yapıldığı susam güçlü bir kalsiyum kaynağıdır. İçerisinde bulunan yoğun kalsiyum zenginliği sayesinde kemik gelişimine destek olduğundan çocukların tüketmesi önerilir. C vitamini, çinko, selenyum, demir açısından oldukça zengin olan çifte kavrulmuş tahin vücut direncini artırır.
Renk, tat ve koyuluk kepekli tahinde daha yoğundur. Vitamin ve mineral bakımından bakıldığında kepekli tahinde bu oranlar daha yüksektir. Kepeksiz tahin susamın kabuklarının maksimum seviyede alınmasıyla üretilmektedir. Renk, tat ve koyuluk bakımından kepekli tahine göre daha açık renk ve akıcıdır.
Tahin, içerdiği Omega 3 ve Omega 6 sayesinde sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Tahinin, düzenli tüketilmesi durumunda hafızayı güçlendirdiği, beynin işleyişine katkı sağladığı bilinmektedir.
İçeriğindeki kalsiyum ve omega 3 yağ asitleri sayesinde kemikleri güçlendirir. Cilt dostudur, yaşlanma belirtilerini geciktirir. Genellikle tek başına ya da bal, pekmez gibi besinlerle karıştırılarak kahvaltıda tüketilir. Kahvaltı dışında unlu mamullerin içine de eklenir.
Üretim işleminde Susamın kabukları alınarak üretilen tahin, kabuğu alınmadan yapılan kepekli tahine göre daha ince bir kıvama sahiptir. Bu sebeple daha akıcı ve yemesi daha hafiftir. Üretim işleminde Susam kabuğuyla birlikte üretilen tahin. Kabuğu alınmadan yapıldığından dolayı daha yoğun aromalı ve kıvamlıdır.
Koska, tahinini kendi kontinü tesislerinde %100 saf susamdan elde eder. Tahinimiz hiçbir katkı maddesi ve koruyucu içermez.
Koska tahin 550 gr bütünüyle doğaldır ve %100 saf susamdan üretilir.
Türkiye'de üretilen bu tahinde ithal susam kullanılmış. Firma da mevzuatın verdiği yetkiye dayanarak susamı hangi ülkeden ithal ettiğini açıklamıyor. Ürün yerli gibi gözüküyor fakat ithal susamdan imaldir.
Kaliteli tahinde acı tat, farklı koku ve aroma olmamalıdır. Tahin rengi hafif kirli sarı renkte olmalıdır (fotoğraf filtresizdir). Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır.
ŞİTOĞLU PAZ.TİC.LTD.ŞTİ.
Kavrulan susam soğuduktan sonra mutfak robotuna alınarak damak zevkinize göre yağı arttırabilirsiniz, sıvı yağ eklenip robottan çekilir. Yağ olarak zeytinyağı kullanılırsa daha leziz olacaktır.
Tahin Sade Yenir Mi? Tahin, bazı ülkelerde sos olarak kullanılmaktadır. Aslında yalnızken de çok faydalı olan bu besin tatlılarla karıştırılarak tüketilmektedir. Ancak dileyen kişi tahini sade bir şekilde tüketebilir.
TAHİN BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRIR MI? Sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını destekleyen tahin, midede ve bağırsaklarda biriken gazları söktürücü özellik gösterir. Yüksek oranda doymamış yağ içeriği ise mide ağrılarına iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler.
Tahin, özellikle karaciğerin zararlı maddelerden temizlenmesi için ideal bir detoks özelliği olan besin maddesidir. Omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan tahin, karaciğeri temizler ve karaciğerin daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri