Müsamahakar kelimesi, Osmanlıcadan günümüz modern Türkçesine gelmiş olup kendisine yapılanları tolere edebilme durumu yüksek olan kişiler için kullanılmaktadır. Müsamaha gösteren, sabırlı ya da ayrıcalık göstermemesi gereken olaylara ayrıcalık tanıyan kişiler için kullanılan bir sıfattır.
"Tahammül etmek" mânasındaki Latince "tolerare" fiilinden gelen tolerans her ne kadar günümüzde kısmen olumlu bir vurguya sahipse de genellikle kötü veya olumsuz bir durum karşısında "tahammül etme, tâviz verme, felâketlere katlanma, sıkıntı çekme" anlamında pasif bir tutumu ifade etmektedir.
Arapça kökeni "sahhar" (سَهَرَ) fiilinden türetilmiştir ve "u" takısı eklenerek oluşturulmuştur. Anlamı: "Musahhar," bir şeyin veya birinin egemenliği veya kontrolü altında olan veya bağımlı durumda bulunan anlamına gelir.
Müsamaha etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: hoşgörü ile davranmak.
Müşfik, Arapça kökenli ve sıfat olarak kullanılan bir sözcüktür. Müşfik dilimize Arapçadan gelmekle birlikte sevecen, şefkatli manasına gelmektedir. Müşfik Ne Demek?
İlgili 44 soru bulundu
MÜŞFİKNE DEMEK? Arapça kökenlive sıfat olarak kullanılan müşfikkelimesi; sevecen anlamına geliyor.
Mehtap isminin anlamı, ay ışığı demektir. Mehtap ismi, dolunay anlamı taşımaktadır.
Türkçedeki kullanımıyla müsâmahâ, hoşgörü ve anlayışla yaklaşma, affetme veya yumuşak davranma eylemini ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müsamaha, bir kişinin hata veya kusurları karşısında hoşgörülü, anlayışlı ve affedici bir tavır sergileme anlamını taşır.
Kelime olarak «görmezliğe gelme, aldırmama, bir kabahatlıya karşı şiddet göstermeyip geçivermek» (1) mânalarına gelen «müsa- maha»yı hoşgörü ve tolerans diye de ifade edebiliriz.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''müsamaha'' şeklindedir.
Menşur, Osmanlı Devleti'nde padişah tarafından vezir, beylerbeyi gibi yüksek rütbeli memurların atanmasına ilişkin verilen özel beratlara verilen isim.
İltica, Arapça kökenli bir sözcüktür. Bir devletin, farklı bir devlet vatandaşına verdiği sığınma hakkını ifade etmektedir. Uluslararası kanunda her devlet vatandaşına tanınmış bir haktır.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
İslâm ülkelerinde yaşayan gayri müslim tebaa için kullanılan bir terim. Benimsediği görüşü körü körüne savunma anlamında bir terim.
Müsemma kelimesi Türkçemiz de kullanımına çok rastlanır, ancak bir kişi ismi, insan ismi olarak fazla rastlanmamaktadır. Adı verilmiş adı olan nesne ve maddeleri ya da durumları anlatmak için müsemma kelimesi kullanılır.
Müsamaha belgesi yabancılar dairesi tarafından verilir. Bir kişinin yurt dışına çıkması gerektiğini ama geçici olarak farklı sebeplerden dolayı çıkamadığını veya sınır dışı edilemediğini belgeler. Müsamaha belgesi birkaç aylığına düzenlenebilir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Sayfiye kelimesi sayfi sözcüğünden türetilmiştir. Sayfi yaz anlamına gelirken sayfiye kelimesi, yalnızca yaz mevsimine mahsus olan demektir. 16. yüzyılda literatüre giren bu kelime, günümüzde daha çok yazlık anlamında kullanılır.
Müsamaha süreleri: Vergi yükümlü ve sorumlularının yararına yasalarda düzenlenmiş bulunan sürelerdir. Vergilendirme ilişkisinin borçlu tarafındaki kişilere yasakoyucu çeşitli müsamaha olanakları tanımıştır. Bunların tanınmasındaki amaç vergilendirme ilişkisinde bir ihtilafın ortaya çıkmasına engel olmaktır.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman bu kelime genel olarak hoşgörü sözcüğü üzerinden ifade edilmektedir. Aynı zamanda göz yummak ya da görmezlikten gelmek gibi anlamlar doğrultusunda kalıp olarak kullanılır. Kelime anlamı üzerinden ise günlük hayatta genelde 'müsamaha göstermek' şeklinde öne çıkar.
Hoşgörü, İslam ahlakının özüdür. Hoşgörü; hiç kimseyi ayıplamamak, kırıcı ve aşağılayıcı olmamak, affedici olmak, farklı inanç ve görüşleri müsamaha ile karşılamak demektir.
“Hoşgörü”, diğer bir ifadeyle “müsamaha”, sevgi temeline dayanan ahlâkî bir erdemdir. “Hoş görmek; kolaylık göstermek, iyi karşılamak, ayıplamamak, hatayı görmezden gelmek, kırıcı ve aşağılayıcı olmamak, affedici olmak, kendi anlayışımıza aykırı olan görüşleri sabırla karşılamak” demektir.
Bidayet, TDK sözlük anlamı başlama ya da başlangıç demektir.
Türk Dil Kurumuna bakıldığında müşterek kelimesi aynı şekilde 'ortak' anlamı taşımaktadır. Yapılan bir işin içerisinde 2 kişinin yaşadığı ortaklık olarak da dile getirilebilir. Örneğin 'hayat müşterektir' kelimesi içerisinde burada müşterek ortak bir yaşam içerisinde gitmesi gereken durumu anlatmaktadır.
Mihrap (Arapça: محراب), camide imamın namaz kıldırırken cemaatin önünde durduğu, kıble yönündeki duvarın ortasında bulunan oyuk ve girintili yer.
Namuslu ve güçlü. Güzel, iyi ahlaklı. Yürekli, cesur, yiğit. Zeki, bilgili kadın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri