müsbit / مُثْبِتْ İsbat eden, tesbit eden. Hakikat olduğunu, doğruluğunu belli eden.
(ﻣﺜﺒﺖ) sıf. (Ar. iѕbāt “sâbit kılmak, doğrulamak”tan muѕbit) İspat eden, ispat edici, ispatlamaya yarayan.
Arapça kökenli bir sözcük olan müteakip, ek olarak kullanıldığında sonrasında ve devamında anlamına gelir.
Arapça fsd kökünden gelen müfsid "fesat sokan" sözcüğünden alıntıdır. Lügâtte bozucu veya fesad eden gibi mânâlara gelir. Müfsid kelimesi, İslam kelâmında imanı (inanç), İslam fıkıhında ise başlanmış bir ibâdeti bozarak geçersiz kılan durumlar için kullanılan bir terimdir.
müsbet / مثبت / مُثْبَتْ
İsbât olunan. Delilli. Açık ve sabit olan.
İlgili 24 soru bulundu
Bu hukuki kavramları özetlersek; Müspet zarar; sözleşmenin hiç veya gereği gibi yerine getirilmemesinden doğan zarardır. Menfi zarar; uyulacağı veya yerine getirileceğine inanılan bir sözleşmenin hüküm ifade etmemesi veya yerine getirilmemesi yüzünden güvenin boşa çıkması nedeniyle uğranılan zarardır.
Arapça bdd kökünden gelen mustabidd مستبدّ "başına buyruk yönetici, despot, tiran " sözcüğünden alıntıdır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
Kelime bazında Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit Müfteri kelimesi, 'Karalamacı' biçiminde ifade edilmektedir. Aynı zamanda iftiracı veya yalan söyleyen kişi ya da kişiler biçiminde de bu kelimeyi ele almak mümkün.
Kazanılmış olan, istifade edilmiş. Mâna, mefhum.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müştak kelimesi ''iştiyak'' sözcüğünden türetilmiştir. İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir. Dil bilgisinde ise isim ya da fiil soylu bir kelimeden türetilmiş olan sözcüklere müştak denir.
Tekaüt kelimesi, Osmanlı bürokrasisinde devletten maaş alan veya maaş karşılığı farklı tahsisatı bulunan görevlilerin hizmet yapamayacak duruma gelmesini ifade eden bir terim anlamı kazanmıştır. Tekaüt olan kimseye mütekāid denir.
müstehlik - Nişanyan Sözlük. Arapça hlk kökünden gelen mustahlik مستهلك “tüketen, helak eden” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça halaka هَلَكَ “tükendi, yok oldu” fiilinin mustafˁil vezninde X. etken fiil sıfatıdır.
Bir durumun hukuki olarak ispatlanmasını sağlayan, gerçeğe uygunluğu veya fiili varlığı gösteren yazılı ve resmi evraklara evrak-ı müspite denir. Bir diğer deyimle evrak-ı müsbite, belge olma özelliği taşır. Bu belge, tapu sicilinde veya idaresinde kayıtlı olan bilgilerin doğruluğunu sağlar.
(ﻣﺘﺪﺑّﺮ) sıf. (Ar. tedebbur “tedbirli olmak”tan mutedebbir) Tedbirli davranan, tedbirli.
1. Kendine hekim süsü veren, doktorluk taslayan (kimse).
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
münafık / münâfık / منافق / مُنَافِقْ İki yüzlü, araya nifak sokan. Fitnekâr. Ahdini bozan, yalan söyleyen, hıyanet eden.
Allah'ın isimlerinden biri olan El-Muahhir isminin anlamı istediğini geri bırakan, geciktiren, istediğini geri alan manasına gelmektedir.
müstehil / müstehîl
(Çoğulu: Müstehilât) (Havl. den) Mânâsız ve boş şey. Mümkün olmayan, imkânsız şey.
müttehid / متحد / مُتَّحِدْ
Beraberce, birlikte, birleşmiş.
(Tekili: Mülahaza) Mülahazalar. Düşünceler. Akıldan geçenler.
MÜBÂYİN. 1. Ayrı, farklı olan, farklı, başka. 2.
Müstebit kelimesinin bir sıfat olarak kullanıldığı bilinmektedir. Kelimenin sahip olduğu anlam ise zorba ve baskıcı olarak ifade edilebilir. Müstebit kelimesi zorba ve baskıcı manasında kullanılmakta olan eski kökenli bir kelime olma özelliğine sahiptir.
mübtela / mübtelâ / مبتلا
Başı sıkıntılı. Rahatsız. Belâlı. Düşkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri