Satış vaadi sözleşmeleri tapuya şerh edilmese bile noter huzurunda düzenleme şeklinde yapılması durumunda resmi bir boyut kazanıyor. Bu nedenle noterde yapılan satış vaadi sözleşmeleri güvenilir sözleşmeler arasında bulunuyor.
Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesi Noterde Yapılmazsa: Eğer gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noterde yapılmazsa herhangi bir şekilde geçerliliği söz konusu olmaz. Taraflar yine isterlerse o sözleşmeden doğan devir borcunu ifa edebilir ancak sözleşmenin bağlayıcılığı olmaz.
Bir taşınmazın satış vaadinde bulunulması o taşınmazı üçüncü kişilere satmaya engel teşkil etmemektedir. Taşınmaz satış vaadi kişisel bir hak sağlar ve dolayısıyla üçüncü kişilere karşı ileri sürülmez. Yani vaad edilen kişi bu mal başkasına satıldığında hakkını bu üçüncü kişiye giderek arayamaz.
Taşınmaz maliki satış vaadi yapmış, bu vaad tapuya şerh edilmeden önce ölmüştür. Üstelik mirasçıları da adlarına intikal işlemini tapuda yaptırmışlardır. Satış vaadi sözleşmesi ölüm ile sona ermez. Mirasçılar miras bırakanın yaptığı satış vaadine katlanmak zorundadırlar.
Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesinin Geçerlilik Şartları
Taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan bütün sözleşmelerin geçerliliği resmi şekilde yapılmasına bağlıdır (MK md. 706). Resmi şekilde yapılmayan gayrimenkul satış sözleşmeleri geçersiz olup taraflar arasında hiçbir bağlayıcılıkları yoktur.
İlgili 43 soru bulundu
Taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri tapuya şerh edilirse 5 yıl geçerli olabiliyor. Tapuya şerh edilmeyen sözleşmelerin geçerlilik süresi ise 10 yıl ile sınırlı tutuluyor.
Şerh tarihinden bugüne kadar 5 yıldan, satış vaadi sözleşmesinden bugüne kadar 10 yıldan fazla süre geçmiştir. Sözleşmenin üzerinden 7 yıl (şerh tarihinden 5 yıl) sonra, müvekkil adayı tarafından satış vaadi sözleşmesinin iptali ve şerhin terkini talepli dava Sulh Hukuk'da açılıyor.
Yargıtay'ın bir kararında; “Tapu Kanunun 26. maddesi satış vaadi sözleşmesinin tapu siciline şerh edilmesinden itibaren beş yıl içinde satış yapılmazsa iş bu şerhin tapu sicil memuru tarafından doğrudan silineceği öngörmektedir.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmelerine ilişkin davalarda 10 yıllık zamanaşımı uygulanmaktadır. Bu sürenin başlangıcı olarak sözleşmenin yapıldığı tarih değil, sözleşmenin ifa edileceği tarih ya da ifa olanağının doğduğu tarihtir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 1009. maddesi gereği taşınmaz satış vaadi sözleşmesi tapuya şerh edilebilir. Şerh hukuki niteliği gereği kişisel bir hakkı ayni bir hakka çevirmese de üçüncü kişilere karşı iler sürülebilmesi açısından hakkı güçlendirmektedir.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi noterde resmi şekilde yapılır. Sözleşme tapuya tarafların istemi ile şerh edilebilir. Aksi halde satış vaadi sözleşmesi tapuya şerh edilmemişse kural olarak, TMK m.1023 uyarınca tapu kütüğündeki tescile iyi niyetle dayanarak mülkiyet edinen üçüncü kişinin kazanımı korunur.
SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİNİN SONA ERME HALLERİ
Taraflar sözleşmenin feshini noterde usulüne uygun olarak yapacaklardır. Diğer bir fesih yolu ise Borçlar Kanunu'nun 106'nci maddesine göre taraflardan birinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde diğer tarafın fesih ihbarı göndermesidir.
Sözleşmeyi feshetmek isteyen tarafın öncelikle yapması gereken, noter aracılığıyla akdin diğer tarafına fesih iradesini belirten ihtarname çekmesidir. Diğer taraf söz konusu fesih iradesini kabul ederse yani tarafların iradeleri sözleşmenin feshi hususunda uyuşursa, sözleşme feshedilmiş olur.
Satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhinden sonra, 5 yıl içinde kayda işlenen her türlü haciz, ipotek ve benzeri sözleşme alacaklısının haklarını kısıtlayacak nitelikteki şerhler de sözleşme alacaklısını bağlamaz.
Resmi şekilde yapılmayan gayrimenkul satış sözleşmeleri geçersizdir ve tarafları bağlamaz. Taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri noter huzurunda resmi senet şeklinde düzenlenmelidir. Sözleşmenin noterde onaylanması yeterli değildir, bizzat noter tarafından düzenlenmelidir. Şekil şartına uyulması halinde geçerli olacaktır.
Not: 28 Haziran 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ve 01 Ocak 2023 tarihi itibariyle gayrimenkul alım - satım işlemi yapabilme ve tapu siciline şerh koyabilme yetkisi 04 Temmuz 2023 tarihine ertelenmiştir.
SATIŞ VAADİ ŞERHİ, Noterce düzenlenmiş, bir taşınmaz malın ilerideki bir tarihte satışını taahhüt eden sözleşmenin tapu siciline şerh verilmesidir.
Arsa payı ( kat ) karşılığı inşaat sözleşmesi, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi kanun gereği noterde resmi şekilde yapılması gerekmektedir. Kanunda sözleşmeler için öngörülen şekil, kural olarak geçerlilik şeklidir. Öngörülen şekle uyulmaksızın kurulan sözleşmeler hüküm doğurmaz.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi usulüne uygun olarak kurulmamışsa, cezai şart da geçersizdir. Örneğin noterde düzenleme şeklinde yapılmayıp, adi yazılı şekilde düzenlenen taşınmaz satış vaadi sözleşmesi geçersiz olacağı için, bu sözleşmede yer alan cezai şart da geçersiz olacaktır.
ŞERH KONULMUŞ GAYRİMENKUL SATILABİLİR Mİ? Bu sorunun yanıtı tamamı ile konulan şerhe bağlıdır. Borç ya da ipotekten dolayı olması şerh konulması durumunda borcun ödenmesi ya da devredilmesinden sonra tapu satışı yapılır.
Satılamaz/Devredilemez Şerhi
Tapu kütüğüne kayıtlı şeylerin ihtiyati tedbir kararının konusunu oluşturması halinde, ihtiyati tedbir kararı ile tapu kütüğünde söz konusu şeye satılamaz şerhi koydurulabilir.
Normal şartlarda tapu şerhinin süresi 5 yıldır ve 5 yılın sonunda ise tapuya koyulan şerhin hiçbir hükmü kalmamaktadır. Fakat bunun dışında tapu şerhine itiraz etmek isteyen kişilerin itiraz hakları mahkeme yoluyla kesinlikle vardır.
30 Yıllık Tapu Bozulur Mu? Kural olarak tapu iptal ve tescil davasında zamanaşımı yoktur. Yolsuz bir tescil söz konusuysa 30 yıllık tapunun bozulması mümkündür. Eğer kazandırıcı zamanaşımı söz konusu olmuşsa 30 yıllık tapu bozulamaz.
Satıcı satış bedelinin tamamını aldığını beyana zorlanamaz. Satıcı ve alıcı satış bedelinin miktarı üzerinde anlaşınca bu bedel resmi senede yazılır. Satıcı bu satış bedelinin tamamını o sırada alabilir. Dilerse bir kısmını alır geri kalanını vadeye bağlayabilir.
Hayır. Bir alışveriş her zaman yasal olarak bağlayıcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri