Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti vardır. İlk koparıldığında buruk bir tadı vardır. Bir süre beklenildiğinde yumuşar ve lezzetlenir. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yayılış gösterir.
Rengi değişkenlik gösterse de tadı hep aynıdır. Mayhoş ve ekşi bir lezzettedir. Muşmulanın içi elma içine benzer. Çekirdekli ufak bir meyve olarak bilinir.
Muşmula aşırı miktarda tüketildiği zaman gaz sıkışmasına neden olmaktadır. Bu yüzden uzmanlar her yiyecekte olduğu gibi muşmulanın da tüketiminde aşırıya gidilmemesini önerirler.
Muşmula nasıl yenir? Muşmula nasıl yenir diye düşünüyorsanız hemen açıklayalım: Yumuşayıp olgunlaşmış muşmulaları güzelce yıkayıp temizledikten sonra kabuklarına ve çekirdeklerine dikkat ederek taze taze tüketebilirsiniz. Her meyve gibi muşmula da en fazla faydayı taze taze yendiğinde sağlar.
bir diğer adı yeni dünya olan meyve. bir diğer adı yeni dünya olmayan meyve. yeni dünya'nın diğer adı malta eriği. muşmula daha küçük, koyu renkli ve ekşimtrak olur.
İlgili 21 soru bulundu
Muşmula dalından koparıldığında buruk bir tada sahiptir. Bir süre olgunlaşması beklenirse meyve lezzetlenir. Muşmulanın kabuğu soyulup içindeki çekirdeklere dikkat edilerek yenilir. Muşmulayı marmelat ve reçel olarak da tüketebilirsiniz.
''Muşmulada çeşitli şekerler, organik asitler, pektin maddeleri, C vitamini ve karoten bulunmaktadır. Bu özellikleri sebebiyle, muşmula bağırsak hastalıklarında iyi bir kabız düzenleyicisidir. Bağırsakların iyi çalışmasını sağlamakta ve bağırsak iltihaplarına iyi gelmektedir.
Sakinleştirici etki sağlar, cilt kanserini önler. Depresyona iyi gelmesi de muşmula faydaları arasındadır. Kusma, mide bulantısını önlemede de yardımcı olur. Muşmula zayıflamaya da iyi gelir, bağırsak hareketlerini arttırarak zayıflamaya engel olan unsurları ortadan kaldırır.
Muşmula, içerisinde bol miktarda çekirdek bulunan ve olgunlaştığında ise kahve tonlarında bir renge sahip olan meyve olarak bilinmektedir. Ülkemizde Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yetişmekte olan muşmula, yumuşak iç kısmı sayesinde kolay bir şekilde tanınabilen bir meyvedir.
-Muşmulanın kalsiyum, demir, fosfor, potasyum içermesinin yanı sıra askorbik asitte içermesi sebebiyle vücuda çok faydalıdır. -Serinletici olması sayesinde vücuda ferahlık verir. -Antioksidan özelliği sayesinde zararlı toksinleri yok eder. -Muşmula yaprağı ekstresi bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda güç verir.
👉🏼Düzenli olarak muşmula tüketimi, merkezi sinir sistemine iyi gelir. Kan dolaşımını hızlandırdığından dolayı beynin daha düzenli oksijen almasına yardımcı olur. Böylece zihin üzerinde olumlu etkiler sağlar. 👉🏼Kan dolaşımını düzenler.
Muşmulanın gaz giderici olarak da faydalı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Turan Karadeniz şöyle devam etti: "Muşmula meyvesi böbrek hastalıklarına da iyi gelmekte, gaz giderici olarakta faydası bulunmaktadır.
Muşmula Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 49 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 100 gramlık miktarında Muşmula 49 kalori bulunmaktadır. Muşmula, potasyum, folik asit, demir, fosfor, magnezyum içerir. Diyet lifi açısından zengin bir kaynaktır.
Muşmula yılın son meyvesi olarak da anılır. Mayıs-Haziran aylarında olgunlaşmaya başlayan Muşmula meyvesi Ekim-Kasım aylarında hasat edilir.
Muşmula ağacı çoğunlukla Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yoğunlukla yetişmektedir. Genelde eğrilen ve çoklu dalları olan muşmula ağacı bu özelliği ile tanınmaktadır.
Obezite İle ilgili çalışmalar yapan Dr.Fevzi Özgönül, 'Muşmula; susuzluğu azaltır, kan dolaşımını düzenler, ishali keser, dizanteriyi önler, karaciğeri temizler, mideyi de kuvvetlendirir' dedi.
Uzun süreli öksürüklerde günlük muşmula çayı içmek boğazın yumuşamasına yardımcı olur, geçmeyen öksürüğün geçmesi için destek sağlar. Muşmulayı yaş olarak tüketmek de boğaz ağrısına, öksürüğe iyi gelebilir, boğaz tahrişlerini önlemeye yardımcı olabilir. Muşmula sindirim sistemi için ideal bir besin kaynağı olabilir.
Sindirim sistemi için oldukça faydalı olan meyvenin çekirdekleri idrar miktarını artırır. Özellikle böbrek taşı dökenler için muşmula çekirdeklerin kaynatılıp suyunun içilmesi tavsiye edilir. Böbrekleri temizleme özelliğinin dışında vücuttaki ödemin atılmasına da yardımcı olur.
Muşmulanın içerisinde yer alan nebatsal lifler, kandaki iyi ve makûs kolesterol seviyelerini kumpaslar. Ayrıca böbrekleri ve karaciğeri tesirli bir biçimde temizler.
Muşmulanın Çekirdeği Yenir Mi? Muşmula, tariflerde kullanılacağında genellikle çekirdekleri temizlenir. Muşmula çekirdeği sindirim sistemi için çok faydalı olsa da, çiğ bir şekilde tüketilmemelidir. Bunun yerine çekirdekleri kaynatıp içebilirsiniz.
"muşmula suratlı" en ağız dolusu söylenebilen kibar bir hakarettir.
Muşmula nasıl yenir diye düşünüyorsanız hemen açıklayalım: Yumuşayıp olgunlaşmış muşmulaları güzelce yıkayıp temizledikten sonra kabuklarına ve çekirdeklerine dikkat ederek taze taze tüketebilirsiniz. Her meyve gibi muşmula da en fazla faydayı taze taze yendiğinde sağlar.
👉🏼Tam bir doğal şifa kaynağı olan muşmulanın çekirdekleri de en az meyvesi kadar faydalıdır. Sindirim sistemi için oldukça faydalı olan meyvenin çekirdekleri idrar miktarını artırır. Özellikle böbrek taşı dökenler için muşmula çekirdeklerin kaynatılıp suyunun içilmesi tavsiye edilir.
50 yıl kadar yaşayanları çevremizde mevcuttur. Saksı ya da poşette tüplü ve aşılı olarak satışa sunulmuştur. 1 ile 2 kg arası.
Muşmulanın sağlık açısından bir çok faydası olduğuna inana Karadeniz halkı muşmula pekmezi, muşmula sirkesi, muşmula reçeli gibi ürünler hazırlayarak yıl boyunca tüketirler. Bunun yanında muşmula yaprağı çayı, muşmula çekirdeği tüketimini bazı hastalıklara faydalı olduğuna inanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri