Zazalar tarafından Türkiye'nin doğusunda, Tunceli, Elâzığ, Çermik, Bingöl, Siverek, Erzincan ve Muş'un Varto ilçesinden oluşan üçgende ve Bitlis'in batısında Mutki ilçesi civarındaki köylerde yoğunlukla konuşulur.
Nüfusun çoğunluğu Kürt kökenlidir. Kentte diğer önemli nüfusu da Türkler (büyük bir kısmı yerli, kalanı ise Karapapaklar ve Balkan Muhacirleri), Araplar ve Sünni Zazalar oluşturur.
Varto ilçesinde ise Aleviler çoğunluktur. Alevi nüfusunun neredeyse tamamı Zazadır. İlçede Şafi Kürt nüfusu da mevcuttur. Az sayıda Türkmen nüfusu da mevcuttur.
Ege göçlerinden sonra ilk kez Asur kaynaklarında adı geçen ve Yukarı Dicle Vadisine yerleştikleri bildirilen Muşkiler'den gelmektedir. M.Ö. II. Binin ikinci yarısında Orta Anadolu'da Hatti egemenliğine son vererek doğuya doğru genişleyen Muşkiler'in bir kolu Muş yöresine gelerek şehrin temelini atmıştır.
Net bir sayı olmasa da ilçeleri de hesaba katarak Muş ilinin sınırları içinde yaşayan bireylerin yaklaşık yüzde 75-80 arası Kürt oldukları ve anadillerinin Kürtçe olduğunu ileri sürebiliriz.
İlgili 28 soru bulundu
MUŞ`UN TARİHÇESİ
IV. yüzyılda kurulduğu sanılmaktadır. Muş adının Süryani dilinde suyu bol anlamına gelen "Muşa" veya şehri kuran "Muşet" kelimelerinden geldiğini söylenmektedir. Araplar ise şehre "Tarun" adını takmışlardır. Arap (641).
Hasananlı veya Hasanan, Muş ilin merkez ve Bulanık ilçelerinde oturan bir Kürt aşirettir. Dini islamiyet olup mezhepleri Şâfiîdir. Kurmançça konuşurlar. Bu aşiret ile Alevi aşiret olan Şeyh Hasanlı birbirine karıştırılmamalıdır.
Tarih sayfalarında da var olan ve Türklere Anadolu'nun kapılarını açan büyük Malazgirt Zaferinin kazanıldığı yer olan Doğu Anadolu bölgesi içerisinde konumlanmış olan Muş şehrinin yiyecek olarak üzümü ve Velikanlı peyniri; hediyelik olarak ise lalesi ve kilimi oldukça meşhurdur.
Başkent Tuşpa'dan batıya giden yol Malazgirt Ovasını geçtikten sonra Murat Irmağı vadisi boyunca Varto'nun güneyinden Muş Ovasına varıyor.
Tarihi kaynaklar Urartu uygarlığı içinde birçok Ermeni krallığı olduğu noktasında birleşir. Van-Erivan-Vartoya gibi isimlerin Ermeniceden geldiği biliniyor. Ermenilerin Varto'da yoğun olarak yasadığı düşünüldüğünde Varto isminin Ermenice olma olasılığı ağırlık kazanıyor.
Muş ilinin Varto ilçesi barındırdığı Alevi nüfus ve okuma-yazma oranının yüksek oluşuyla diğer ilçelerden ayrılıyor. Urartu ve sonrasında Ermeni yerleşim alanı olan ilçenin adına dair farklı açıklamalar var. Vart kelimesinin Part dilinde ve Ermenice “gül” demek olduğunu kayda düşelim.
HDP, Zazaları Kürt halkından saymış ve Zazacayı da Kürtçe'nin bir lehçesi olarak görmüştür. Kendisi de bir Sünni Zaza olan Selahattin Demirtaş, kendisini Kürt olarak tanımlamış ve Zazaca'yı Kürtçe'nin bir lehçesi olarak ifade etmiştir.
Etnik köken olarak kürt oluyor geneli doğu bölgesi olduğu için.
Muş, Türkiye'nin yedi bölgesinden birisi olan Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir şehirdir. Bu şehir Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat Van Bölümü'nde bulunur. Bu şehri çevreleyen iller; Bitlis, Batman, Diyarbakır, Bingöl, Erzurum ve Ağrı'dır.
Öncelikle Tuncelide Acayip fazla türkmen ve zaza var kürtler yanlarında çok ama çok az kalır. Nüfusun %90'ı alevidir. Ovacık tamamen alevidir.
Başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.
Toplam 246.245 ha ekilen tarım arazisinin %84'ünde hububat (buğday-arpa), %10'unda yem bitkileri (yonca), %3'ünde endüstri bitkileri (şeker pancarı, tütün, ayçiçeği) ve geriye kalan %3'lük gibi küçük bir bölümünde sebze, meyve ve baklagiller ekimi yapılmaktadır.
Muşta kelimesi Farsça kökenli olan özel bir kelime türüdür. Muşta sözcüğü TDK sözlük anlamı bulunan bir kelimedir. TDK'ya göre muşta kelimesi, karşısındakine vurmak amacıyla hazırlanan ve tüm parmakların deliklere geçirildiği demir parça anlamındadır.
Bulanık ilçesi 1927 yılında Muş' un il olması sebebi ile Muş' a bağlı ilçe olmuştur. Eski ismi Kop olup daha sonra Bulanık olarak değiştirilmiştir. İlçemiz Muş İlinin en büyük ilçesidir.
Başlıca mahalli yemekleri; Muş köftesi (hafta direği), domatesli lahana dolması (kırkçikli kelem dolması), hez (hasut) dolması, çorti, keşkek, cavbelek, mırtöge ve hersedir.
23 Ağustos 1894 senesinde isyan hareketinin lideri Hamparsun Boyacıyan'ın tutuklanması üzerine isyan son bulmuştur. Boyacıyan mahkemede yargılanması neticesinde idama mahkûm edilmiş ancak Avrupalı devletlerin müdahil olması ile cezası Trablusgarp'ta ömür boyu hapis cezasına çevrilmiştir.
Muş merkez Doğu Anadolu bölgesinde Türk nüfusun çoğunluk olduğu il merkezlerinden biridir. Muş genelinde Kürt nüfusu çoğunluk olsa da Merkez'de Türkler çoğunluktadır.
Muş ili Türkiye'nin Doğu Anadolu bölgesinde bulunan bir ildir. Doğu Anadolu bölgesinde başta Ağrı ili, Diyarbakır, Bingöl, Erzurum ve Bitlis illerine komşu olan bir ildir.
MUŞ'UN COĞRAFİ YAPISI
39 29' ve 38 29' kuzey enlemleriyle 41 06' ve 41 47' doğu boylamlarının arasındadır. Yüzölçümü 8196 km2'dır. Türkiye yüzölçümünün yüzde 1,1'ini kaplar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri