Taşınır ve taşınmaz malların, özellikle vakıf mallarının geliri anlamında hukuk terimi.
Vakfa özgülenen mal işhanı, değirmen, dükkân gibi vakfa gelir getirme amacıyla tahsis edilen bir mal ise buna müstegallât-ı vakfiye adı verilir.
MÜSTAGALLÂT – MÜSTEGALLÂT. (ﻣﺴﺘﻐﻼﺕ) i. (Ar. musteġall ve çoğul eki -āt ile musteġallāt) Hayır kurumlarına gelir sağlayan ve genellikle üstü örtülü binâlar (müsakkafat) dışında kalan bağ, bahçe, ürün vb. vakıf malları veya mülkler.
Vakıftan yararlananların vakfedenin zengin veya fakir hısımlarından meydana geldiği ve fakirlerin yararlanması bunların ortadan kalkması şartına bağlandığı vakıflara zürrî vakıflar denilmektedir. Bu tür vakıflara evlâtlık veya ehlî vakıf adı da verilmektedir.
5737 sayılı Vakıflar Kanunu'na göre vakıfların türleri; yeni vakıflar, mazbut vakıflar, mülhak vakıflar, çalıştırılanlara ve işçilere yardım vakıfları, kamuya yararlı vakıflar ve aile vakıfları şeklindedir.
İlgili 18 soru bulundu
Hilal Derneği, herhangi bir cemaat, tarikat, dergah, parti ya da siyasi görüş ile bağlantısı yoktur. İç İşleri Bakanlığına bağlı İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne kayıtlı bir insani yardım derneği olarak faaliyet göstermektedir.
Mukātaalı vakıf tabiri de uzun süreli bir kira sözleşmesiyle arsası/arazisi üzerinde bina yapılmasına / ağaç dikilmesine izin verilen vakıf türünü ifade eder. Arabistan'da ve Kuzey Afrika'da buna genellikle hikr adı verilir.
Peygamber'e, ikinci zamirin Allah'a ait olduğunu göstermek) için yapılan vakfa “vakf-ı beyân” denilmiştir (İbnü'l-Cezerî, en-Neşr, I, 225; Ahmed b. Muhammed el-Üşmûnî, s. 8, 10, 19; Ali el-Kārî, s. 63).
Örfen nesebde derece manasında kullanılır. Mesela, vâkıf vakfının gelirini batnen ba'de batnin evlad ve evlad-ı evladına şart etse derecede önce olan batın vâkıfın çocukları ve ikinci batın, çocuklarının çocukları ve üçüncü batın, çocuklarının çocuklarının çocuklarıdır.
BİRÎNCÎ MADDE — 2762 sayılı vakıflar kanununun 10 ve 12 nci maddelerin de vazıh hayrat vakıflar ile mazbut ve mülhak vakıflara aid akar ve topraklardan kıymetleri (2 000) liradan fazla olanları, be deli azamî beş senede alınmak üzere taksit le de satılabilir.
Vakıflar özel hukuk tüzel kişisi olup Türk Medeni Kanununun 48. maddesinde belirtilen tüm hak ve yetkilere sahiptir.
Vakfiye, vakfedenin malını verdiğini gösteren ve hâkimin vakfa dair hükmünü içeren belgedir.
Sözlükte “gözetlemek ve hazırlamak” anlamlarına gelen irsâd vakıf hukukunda, çıplak mülkiyeti (rakabe) beytülmâle ait olan bir mülkün gelirlerini veya tasarruf hakkını yahut her ikisini devlet başkanının izniyle, esasen devlet hazinesinden harcama yapılması gereken bir kamu yararına tahsis etmekten ibarettir.
Sözlükte “başkasının işini gören, dostluk gösteren, bakımını üstlenen” gibi anlamlar taşıyan mütevellî kelimesi terim olarak vakfiye şartları, şer'î hükümler ve mer'î mevzuat çerçevesinde vakfın işlerini idare etmek üzere görevlendirilen kimseyi ifade eder.
Vakıf tesis eden kişiye "vâkıf vakfedilen mala "mevkuf denir. Vakıf yapan kişinin amaçlarını, şartlarını ihtiva eden, kurulacak vakfın . nasıl yönetileceğine ilişkin esasları belirleyen ve mahkemece tesciliyle birlikte vakfın vücut bulduğu vesikaya (vakıf senedine) "vakfiye" adı verilir.
Vakf durmak, ibtidâ ise başlamak demektir. Tecvîd ıstılâhında ise okumaya tekrar başlamak niyetiyle, nefes alacak kadar, sesi kesmektir. Vakıf, Âyet sonlarında veya ortalarında kelimenin bütünlüğü korunarak, lafız ve mananın tamam olduğu yerlerde, sükûn üzere yapılır.
Kur'an'daki duraklama işaretleri (diğer adları da secâvend ya da vakf ve ibtidâ) kıraat esnasında belli bir yerde durulması ya da devam edilmesi için koyulmuş işaretlerdir. Bunlar cümlenin sadece yapısına veya sözdizimine değil, aynı zamanda nefes için veya etki için duraklama ihtiyacına da dayanmaktadır.
Kulun, sürekli biçimde Allah Teâlâ'nın gözetimi altında bulunduğunun şuur ve idrakinde olması anlamında tasavvuf terimi.
İstibdal, en genel anlamıyla bir vakıf malının mülk olan bir başka mal ile değiştirilmesidir.
Vakıf yapan kimseye vakıf, vakf edilen ayna mevkuf ve vak fın menfaati kendilerine tahsis ve şart olunan cihete meşrutun- leh ve mevkufun-aleyh denir.
A- Sahih Vakıflar ( Mukataalı - İcareteynli Vakıflar ); Bunlar aynı zamanda akara tahsisli yani gelirlerinden yararlanılan vakıflar olarakta nitelendirilmektedirler. 1- Mukataalı Vakıflar; Zorunluluklar sonucu doğmuştur. Vakıf yer haraptır.
Anadolu coğrafyasında fütüvvet, ilim ve ahlak üçgeninde yetişecek bir neslin öncüsü olmak arzusuyla kurulan YediHilal iki yıl devam eden bir istişare sürecinin neticesinde kurumsal yapılanma sürecine girmiş ve Türkiye'nin dört bir yanına hilalin aydınlığını taşımayı gaye edinmiştir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünden: VAKFIN ADI: Selase Hilal Vakfı. VAKFEDENLER: Muhammed Burak Yıldız, Mehmet Arif Özbay, Melih Tuğtağ, Mehmet Turgut Doğan, Hüseyin Kaya.
Bizzat padişah veya saray mensupları tarafından kurulup yönetilen vakıflar, “Mazbut vakıflar” bir diğer ismi ile “Selâtin Vakıfları” olarak bilinir. Özel şahıslar tarafından kurulan vakıflar ise Osmanlı'da önemli bir yere sahip olup mütevelliler tarafından yönetilmiştir.
VAKIF MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI ANONİM ŞİRKETİ, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O'nun bir iştirakidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri