Arapça şbs̠ kökünden gelen mutaşabbis̠ متشبّث “yapışan, sarmaşan (özellikle örümcek için kullanılır)” sözcüğünden alıntıdır.
Yapılacak olan üretim için nasıl ne zaman ve ne şekilde gerçekleşeceğine dair tüm planlamaları yapan kişiler müteşebbis olarak bilinir. Yani diğer bir ifade ile girişimci olarak bilinmektedirler. Yapılacak herhangi bir iş konusunda girişimci kişi veya kişilerdir.
Osmanlıca olan mütefekkir kelimesi; düşünür anlamlarına geliyor.
mütekebbir / متكبر / مُتَكَبِّرْ
Kibirli. Büyüklenen. Tekebbür eden. Esmâ-i İlâhiyeden olup, Allah'ın büyüklük ve azametini ifade eder.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
İlgili 20 soru bulundu
Ebu Tayyip'in lakabı olan El Mütenebbi, "peygamberlik taslayan, geleceği haber veren" anlamına gelmektedir.
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
Tekaüt kelimesi, Osmanlı bürokrasisinde devletten maaş alan veya maaş karşılığı farklı tahsisatı bulunan görevlilerin hizmet yapamayacak duruma gelmesini ifade eden bir terim anlamı kazanmıştır. Tekaüt olan kimseye mütekāid denir.
Vekil kelimesinden türetilmiş olan mütevekkil sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Vekil, aracı ve yetkili manasına gelirken mütevekkil de başka birini kendisi için vekil olarak atayan kimse demektir.
Arapça kökenli bir sözcük olan müteakip, ek olarak kullanıldığında sonrasında ve devamında anlamına gelir.
Kazanılmış olan, istifade edilmiş. Mâna, mefhum.
(Tekili: Mülahaza) Mülahazalar. Düşünceler. Akıldan geçenler.
mübayenet / mübâyenet / مُبَايَنَتْ
Ayrılık. Tutmazlık. Başkalık.
İktisat biliminde biriktirdiği sermaye ile yeni bir iş kuran kişilere müteşebbis ya da girişimci denir.
Müteşekkir Nedir? Müteşekkir kelimesi bir nevi minnet duygusunu gösterme şekli olarak da tabir edilebilmektedir. Alınan bir yardım ya da mutlu olunan bir durum karşısında, teşekkür etme durumuna gelen kişi adına bu kelime kullanılır.
Meyus kelimesinin TDK sözlük anlamı üzüntü demektir. Mutsuzluk olarak da ifade edilebilir. Hüzünlü veya mutsuz kişileri ifade etmek için meyus kelimesi kullanılır.
mütehassis / متحسس
Çok hislenen, duygulanan.
Allah'ın birliğine inanan ve tevhit inancına sahip kişiler muhavvid olarak bilinmektedir. Arapça kökenli bir kelime olması üzerine daha çok Müslümanlık için kullanıldığını ifade etmek mümkün. Ancak aynı zamanda tanrının birliğine inanan şeklinde evrensel olarak da ele alınabilir.
Arapça bdd kökünden gelen mustabidd مستبدّ "başına buyruk yönetici, despot, tiran " sözcüğünden alıntıdır.
ve Tekaüt Sandığı kadrolu çalışanları ile emeklilerine ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerine kanunla sağlanan hak ve yararlardan az olmamak üzere sağlık ve emeklilik hizmeti sunmak olan bir sosyal güvenlik kuruluşudur.
müteharrik / متحرک / مُتَحَرِّكْ
Harekete geçen, kımıldanan. Yerinde durmayıp hareket eden. Devir ve hareket eden.
Müteveffa kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup mevta kelimesinden ortaya çıkmış bir kelime olmaktadır. Müteveffa kelimesi ölmüş kişiler ve ölenleri anmak ve onlara saygı göstermek için kullanılan bir tabirdir. Müteveffa kelimesi eş anlamlısı kelimeler ise merhum ve merhuma şeklinde kullanılmaktadır.
münebbih / منبه
Uyandıran, tenbih eden, dalgınlıktan kurtaran.
Kelime bazında Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit Müfteri kelimesi, 'Karalamacı' biçiminde ifade edilmektedir. Aynı zamanda iftiracı veya yalan söyleyen kişi ya da kişiler biçiminde de bu kelimeyi ele almak mümkün.
mefahir / mefâhir / مفاخر / مَفَاخِرْ
İftihar edilecek, övünülecek şeyler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri