Mutfak elemanı, işletmelerin mutfak bölümünde değişik statülerle hizmet eden personeldir. Mutfakta aşçı, yardımcı aşçı,
Mutfak görevlisi, mutfakta kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirir. Mutfakta etrafı toparlar ve düzenli hale getirir. Mutfakta kullanılacak gerekli ekipmanları ve malzemeleri hazırlar. Yemeğin hazırlanma süresinde aşçıya yardım eder.
Chef de cuisine , aşçıbaşı ve mutfak şefi olarak bilinen, mutfakta yemek hazırlığı sürecinde aktif olarak yer alan, görevlendirme yapan ve kontrol sağlayan kişilere verilen isimdir.
Mutfak elemanı, restoranlarda, catering şirketlerinde ve diğer yemek servisi kuruluşlarında yemek hazırlamak ve servis etmek için birlikte çalışan bir ekibin parçasıdır.
Yemek hizmeti veren işyerlerinin mutfağında görevli olan mutfak sorumlusu, günlük olarak yemek hazırlar. Bu işyerlerinin yemek saati çoğunlukla öğle vakitleridir. Mutfak temizliği, çay servisi ve temel malzeme alımı gibi görevler de mutfak sorumlusunun sorumlulukları arasındadır.
İlgili 17 soru bulundu
Şef, genellikle belirli bir mutfağa odaklanan, yemek hazırlamanın tüm yönlerinde uzman, eğitimli, profesyonel bir aşçı ve esnaftır.
Aşçı yardımcısı görev tanımı, hakları ve maaş aralıkları hakkında merak ettiğin pek çok bilgiye İşin Olsun'dan ulaşabilirsin! Restoran, kafe, gemi, otel gibi birtakım işletmelerde mutfakta çalışan ve mutfak şefine ya da aşçıya yardım eden kişiye aşçı yardımcısı denir.
Mutfak ustası görev tanımı; beklentilere uygun gıda ürünleri hazırlamaktır. Örneğin; ev yemeği yapan yerler, bulundukları yörenin damak tadına uygun hizmetler sunar. Fastfood ürünlerinde ise standart bellidir. Pizza, hamburger, sandviç çeşitlerinin ideal malzeme kombinasyonlarıyla hazırlanması şarttır.
Şef yardımcısı; menü hazırlama, maliyet hesaplama, mutfakta yapılacakları koordine etme ve çalışanların görev dağılımını yapma gibi konularda şefe yardım eden meslek çalışanına verilen isimdir. Mutfak idaresinde şeften sonra sorumlu olan kişi tanımı ise şef yardımcısı nedir sorusuna cevap olarak ifade edilebilir.
Kalfa, ustanın olmadığı zamanlarda dükkanı açar, gelen müşterileri karşılar ve siparişleri not alır. Bununla birlikte dükkanın temizliğinden ve çırağın eğitiminden de sorumludur.
Mutfakta aşçı, yardımcı aşçı, komi ve temizlik personeli bulunabilir. Hizmet ettikleri bölüm açısından, bu pozisyonların hepsine mutfak personeli denir. Personeller çalışma yoğunluğu açısından iki gruba ayrılabilir.
Otel işletmelerinde hazırlama ve pişirme bölümleri, hazırlanacak ya da pişirilecek yiyecek malzemesine göree farklı bölümlerden oluşmaktadır. Buna göre bir mutfakta hazırlama ve pişirme bölümleri sıcak mutfak, soğuk mutfak, pastahane, kasaphane, sebze hazırlama, kahvaltı hazırlama seklinde sıralanabilir.
Uluslararası pişirme tekniklerine göre sebze garnitürlerini parlatarak ve graten ederek pişirir. FOND VE TEMEL ÇORBALAR İstenilen kıvam, renk, lezzet ve görünümde fond, lezzet verici karışımlar ve çorbaları reçeteye uygun hazırlar. Çorbalar için ön hazırlık yapar.
Gastronomi uzmanı dünya mutfak kültürü, sanat tarihi, yemek tarihi konularında her türlü yerli ve yabancı yazılı veya görsel yayınları takip eder, çıkan sonuçları değerlendirir, konu ile ilgili raporlar düzenler, ilgilileri bilgilendirir, istatistiki bilgiler elde ederek muhafaza eder.
Restoranların özelliklerine ve menülerinin temalarına göre mutfakta da çeşitli kısımlar bulunur. Kısım şefi, kısım aşçısı, soğuk meze şefi, ocakçı, aşçı yardımcısı gibi bazı görevler vardır. Aşçı yardımcısı genellikle hazırlık aşamasında çalışır.
Bu meslek elemanlarının dışında Sos Aşçısı, Sıcak Yemek Aşçısı, Soğuk Yemek Aşçısı, Kahvaltı Aşçısı Baklavacı, Börekçi, Pizzacı, Muhallebici, Yufkacı, Hamurkar Kasap, Barlar Şefi,Bar Kaptanı, Şarap Servis Elemanı, Tranşör, Kahveci Güzeli, Komi, Bulaşıkçı gibi meslekler bulunmaktadır.
Aşçı yardımcısı, bir aşçının yemekleri hazırlamasına yardımcı olan kişidir. Aşçı yardımcısı, malzemeleri keser, pişirir ve servis eder. Ayrıca, aşçının talimatlarını uygulamak ve mutfakta temizlik yapmak da görevleri arasındadır.
Sous chef; mutfakla ilgili her şeyden sorumlu olduğu bilinen executive chefin asistanı olan kişiye verilen mesleki unvandır. Executife chefin sorumluluğundaki bazı görevlerde ona yardımcı olmakla yükümlüdür.
eleman.net verilerine göre, Mutfak Şefi 2023 yılında ortalama 35.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Mutfak Şefi , Ocak 2023 yılında ortalama 28.600 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 17.644 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Chef de Partie kime denir sorusu, mutfaktaki belli bir istasyonun ya da bölümün tümünden sorumlu olan kişi şeklinde yanıtlanabilir. Büyük mutfaklarda her bir Chef d Partie kendi bölümünden sorumludur. Aynı zamanda her bir Chef d Partie belli asistanlar ya da şeflerle iş bölümü halinde çalışır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, mutfağa, yemeklere, yemek yapmaya ilgisi olanların, mutfak sanatları konusunda bilimsel eğitim alma olanağı sağlar.
Genel. Hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak kendisine verilen görevleri yerine getiren, üstlerinin denetiminde çalışan, mesleğe yeni başlamış mutfak elemanının eğitiminin verildiği programdır.
Ahçı sözcüğü, yemek manasına gelen aş kelimesinden türetilmiştir. Ağız ve şive farkından ötürü, bu kelime bazı yerlerde aşçı, bazı bölgelerde ise aşçı şeklinde telaffuz edilir. Sözlük anlamı yemek hazırlayan, sunan ve pişiren olan kelime, 17. yüzyıldan bu yana kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri