Mutfakta veya restoranda yemek ve servis öncesi yapılan hazırlıklara mizanplas denilir.
servis öncesi hazırlık anlamında kullanılan terimdir. aslında servisin ba$arılı geçmesi servis öncesi hazırlığa bağlıdır.
Mutfakta blanch etmek terimi, pişecek olan bir ürünün genelde haşlanmış sebzelerin rengini canlı görüntüsünü kaybetmemesi için sıcak sudan çıkar çıkmaz buzlu bir suya konulmasıdır. Bu sayede ürün blanch edilmiş olur.
Buna göre bir mutfakta hazırlama ve pişirme bölümleri sıcak mutfak, soğuk mutfak, pastahane, kasaphane, sebze hazırlama, kahvaltı hazırlama seklinde sıralanabilir. Mutfak yöneticisi sıfatındaki aşçıbaşı ve yardımcılarından oluşan bölümdür.
İlgili 23 soru bulundu
Ayrıca özellikle büyük ve köklü restoranlarda şef olmak gibi hayallerin varsa akademik eğitim geçmişi çok önemli. Bunun için izleyebileceğin 2 yol bulunuyor: 2 yıllık eğitim veren aşçılık ön lisans programlarına girmek. 4 yıllık gastronomi ve mutfak sanatları bölümünden mezun olmak.
Şef, genellikle belirli bir mutfağa odaklanan, yemek hazırlamanın tüm yönlerinde uzman, eğitimli, profesyonel bir aşçı ve esnaftır. "Şef" kelimesi, bir mutfağın yöneticisi olan chef de cuisine (Fransızca telaffuz: [ʃɛf.də.kɥi.zin]), teriminden türetilmiştir.
Az su, yağ ve üstü bir kapakla kapatılmış olarak fırında pişirilen et yemekleri.
almanca nichts (hic; hicbir sey) argoda nix diye gecer, bu da ingilizde eighty-six (86) ile uyaklidir. uyak uzerine kurulu argodan da (bkz: rhyming slang) ingilizce'ye gecmistir. merriam webster'a sorarsaniz "musteriye hizmeti reddetmek" manasinda kullanilir.
Rubbing in: Tart hamurlarını yaparken kullanılan ovalama metodu.
Mizanplas: Ön Hazırlık – Temel Yemek Planı
Düzen ve tertip mutfakta güzel işler çıkarmak için mutlaka olması gereken bir kavramdır. Fransızların bunu tanımlayan terimi ise mise and place; Türkçe karşılığı mutfakta her şeyin istenen zamanda istenen yerde olmasıdır.
teriminin İngilizce Türkçe sözlükte anlamı Hadi!
come one, come all! expr. herkes gelsin!
1 - Sahne çalışmasına geçmeden önce oyunun özüne ve biçimine ilişkin olan ön çalışma. 2 - Yazarın önemli bir olayı inandırıcı yapabilmek için daha önceden bir olayı ortaya çıkaracak- nedenleri gösteren hazırlığı.
Malzemelerin soğuk hava deposunda muhafaza edilmesi, hazırlanan meze, sos ve salataların göze hitap edebilecek şekilde süslenmesi gibi görevler de bu alanda çalışan kişilerin sorumluluklarındandır.
Mise en Place ("miğ-zon-pılas" şeklinde okunur), "yerine koymak" anlamına gelen ve üzerinde çalışmaya başlamadan önce bir görev için planlamamız ve hazırlanmamız gerektiğini ifade eden Fransız mutfak terimidir.
TÜL (TUİLE) Tuile Fransızca bir kelime ve kiremit anlamına geliyor.
Genel olarak; gıdaların pişirilmeye hazırlanması, lezzetlendirilip vakum poşeti içinde havası alınarak vakumlanması, kaynatmaya oranla (100C) daha düşük kontrollü ısı uygulanmış su banyosu içerisinde ürünlerin pişirilmesi sürecidir.
Bir pişirme yöntemi olan Poşe, yiyecekleri kaynama noktasına yakın sıcaklıktaki suyun içinde yavaş yavaş pişirme anlamına geliyor.
Braise Fransızcadan gelen bir kelimedir. Ancak İngilizce ve Türkçede de kullanımı benzerdir. Türkçede “breze etmek” olarak kullanılan bu terimin diğer adı sosta pişirme diyebiliriz. Özellikle büyük parça etler için bu yöntem sıklıkla kullanılır.
Pişirme tekniği olarak bilinen konfit kelimesi muhafaza etmek anlamını taşır. Yemeğin kendi yağıyla ve içinde muhafaza edilmesi ise konfittir. Konfi tekniğinde bir yemek bekletilerek, kısık ateşte uzun süreli pişirilir. Konfi tekniğinde yemeğin ısısını kendi kendine pişerken iyi ayarlamak gerekir.
Breze etmek, yiyeceği kapalı bir kap içinde düşük ateşte yağ ile kavurduktan sonra az sıvı ile pişirmek anlamına gelir. Bu yöntemde et ve sebze ayrı ayrı pişirilebileceği gibi, her ikisi bir arada da pişirilebilir (örneğin kuzu kapama ). Türk mutfağında tencere yemeklerinin pişirilmesinde kullanılan bir yöntemdir.
Admin. Aşçı başına verilen isimdir. Mutfak şefi de denilebilir.
Antre (Entree): Ana yemeklerden önce yenen yemek, başlangıç.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri