Kıtlık rantı veya mutlak rant bir üretim faktörünün talebe göre tamamen kıt olduğu bir zamanda ortaya çıkmaktadır. organizasyon dâhilinde birleştirerek mal ve hizmet üreten, bunu yaparken de kâr elde etmek veya zarara katlanmak durumunda olan kişidir.
Rantın en klasik örneği derebeylerinin tüccarlardan kendi işgalleri altında olan derelerden (daha doğrusu nehirlerden) geçerken aldıkları ücretlerdir. Bugünlerde Türkiye gündeminde olan bir başka yaygın rant da doğal kaynak (maden çıkarma ve işletme) rantı.
Rant, emek harcamadan elde edilen kazanım. İktisatçılar tarafından ise "doğanın getirisi" olarak tanımlanmaktadır.
(Differential rent) İlk kez David Ricardo'nun topraklar arasındaki verimlilik farklarına dayanarak yaptığı bir rant açıklamasıdır. Rantın kaynağı, kullanılabilir toprakların kimyasal ve tarımsal özellikleri, coğrafi konumları ve toprak verimliliği gibi faktörlerdeki farklılıklar olabilir.
(Quasi-rent) Kısa dönemde toprak dışındaki üretim faktörlerinin veya malların arzlarının artırılamaması nedeniyle ortaya çıkan kazanç fazlasıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Ricardo rantı tanımlarken, Smith'den farklı olarak, toprağın özgün ve yok edilemeyen güçlerini, yani toprağın üretken güçlerini vurgular: Ricardo'ya göre rant, toprağın özgün ve yok edilmez güçlerini kullanmanın karşılığında, elde edilen üründen toprak sahibine yapılan ödemedir (Ricardo, 1971: 91-92).
Rant hesaplamasında, ayın miktarda sermaye ve emeğin, aynı büyüklükteki topraklarda kullanıldığı varsayılmaktadır. Rant, eşit iki ayrı sermayenin veya emeğin ürünleri arasındaki farktır. Rant, uygulanan ek bir emek miktarının, öncekine oranla daha az getiri sağlamasından kaynaklanır.
toprakların farklı özelliklere * gibi sahip olması sebebiyle ortaya çıkan rant türü. david ricardo tarafından açıklanmıştır. üretim faktörlerinden olan toprak faktrünün üzerinden sağlanan rant(emeksiz kazanç)'ın ilk kez ve tutarlı olarak david ricardo tarafından açıklandığı teoridir.
Smith'in toprak rantının etkileri konusundaki en temel vurgusu; tarımsal ürünün fiyatını belirleyen unsurun toprak rantı olmadığı, 'toprak rantını belirleyen unsurun ürünün fiyatı olduğu' saptamasıdırii.
(Rent) Doğal kaynakları üretime katan sahiplerinin elde ettikleri gelire rant adı verilmektedir. Rant da ücret ve faiz gibi önceden saptanmış bir tutardır. Doğal kaynakların arzı talebine göre sınırlı olduğundan, bunların kullanılması ile sağlanan yarar karşılığı bunların sahipleri rant geliri elde ederler.
Klasik iktisatçılardan Ricardo'nun geliştirdiği, toprağın rantının kaynağını açıklamayı amaçlayan kuram. Buna göre, rantın kaynağı, topraklar arasındaki verimlilik farkı ya da doğanın cimriliğidir.
Doğal kaynaklara sahip olanların elde ettikleri gelire "rant" adı verilir. Toprağın kullanılması veya hammaddenin elde edilmesi, üretim faktörlerinin ortak faaliyetleri neticesinde ortaya çıkmaktadır.
Ekonomide dört üretim faktörü vardır. Bunlar emek (L), sermaye (K), doğal kaynaklar (toprak veya arazi olarak de geçer) (N) ve girişimcilik (E) olarak sayılır. Belirli büyüklükte bir üretimi gerçekleştirebilmek için emek, sermaye ve doğal kaynakları bir araya getirecek bir girişimcilik gereklidir.
Bir malın veya paranın, hiç bir emek harcamadan belirli bir süre bekledikten sonra kişi veya kurumlara sağladığı kazanç olarak bahsetmek mümkündür. Rant için önemli olan unsur zamanın oluşması ve beklenilmesi ve emeğin olmadan gelir ve kazanç sağlanmasıdır.
Arzı sürekli olarak sabit olan faktörlere yapılan ödemeler ekonomik rant terimi ile ifade edilmektedir. Arzı geçici bir süre için sabit olan faktörlere yapılan ödemeleri belirtmek için ise rant benzeri (quasi-rents) terimi kullanılmaktadır.
MEVKİ RANTI NEDİR? Yazdır. Gayrimenkullerin piyasalara ya da şehir merkezlerine yakınlıklarına göre ortaya çıkan artı değerdir.
Başka bir ifadeyle rant sermaye birikiminin ve nüfus artışının bir sonucudur. Sermaye birikiminin artması emeğe olan talebin artmasına ve böylece emeğin ücretinin yükselmesine neden olur. Emeğin ücretinin yükselmesi ise nüfusun artmasına ve tahılın fiyatının yükselmesine neden olur.
Rant, arazi faktörüne orijinal durumunda kullanılması karşılığı ödenen bedeldir. Bu bağlamda rant, arazi sahiplerinin hiçbir çaba göstermeden üretimden aldıkları payı göstermektedir.
Toprak rantı; toprak sermayesinden elde edilen getiridir. Çiftlik rantından, meliyorasyon, bina ve bitki sermayelerinin faiz karşılığını çıkarmak veya saf hasıladan, toprak hariç, diğer bütün aktif sermayenin faiz karşılığını çıkarmak suretiyle hesaplanabilmektedir.
Yerkürede bulunan doğal özellikler, bir şekilde bir yerlerde tekel altına alınabilmiş ise tekeli elinde bulunduranlar ortaya çıkan fazla karın sahibi olacak ve tekel rantını elde edecektir.
Farklılık (Diferansiyel) Rantı: Toprağın verimliliği, ulaşımının kolaylığı o toprağın rantını etkiler. Bu rant bireysel üretim fiyatı ve toplumsal üretim fiyatı arasındaki farktan doğar. Yani bir toprak parçasından 5 kilo domates üretilirken; aynı büyüklükteki başka bir toprak parçasından 10 kilo domates üretilsin.
Malthus'a göre rant; “Tanrı'nın insana bahşettiği toprağın en değerli niteliğinin –onu işlemek için gerekli olandan daha fazla insana bakabilme niteliğinin- doğal bir sonucudur” ve rant, toprağın verimliliğinden kaynaklanan farklılıklara dayanır (Malthus 1964, 148-149).
Üreticinin rantı üreticinin ürünlerini sattıktan sonra elinde kalan miktarı temsil eder. Eğer bir üreticininarz eğrisi S grafikteki gibiyse ve denge noktası P* fiyatı için, üretici Q* kadar satar ve grafikteki taralı alan kadar rantı olur.
Bir piyasadaki aynı malın tek bir fiyat olması nedeniyle üreticiler kazanç sağlar. Bu kazanç üreticinin rantıdır. Piyasa fiyatı ne kadar yüksek olursa üretici o kadar yüksek rant elde eder.
Toprağın ve üzerindekilerin kullanımı için ödenen fiyattır. Rant, üretimde kullanılan tabiat faktörünün karşılığında elde edilen gelir payıdır. Rant, ücret ve faiz gibi önceden belirlenen bir kıymettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri