Duygular insanları fiziksel yönden de etkileyerek yaşam süresi üzerinde önemli bir rol oynuyor. Duke Üniversitesi Tıp Merkezi'nde Beverly Brummett'in yaptığı geniş çaplı bir araştırmanın sonuçlarına göre, neşeli bir yaşam süren kalp hastalarının yaşam süresi asık suratlı olanlara oranla daha uzun.
İngiltere'de 10 yıl boyunca 1 milyon kadın üzerinde yapılan bir araştırma, genel kanının aksine mutsuzluk ve stresin ölüm riskini artırmadığını ortaya koydu.
Teksas merkezli sağlık kurumu Cooper Enstitüsü'yle ortaklaşa yapılan araştırmaya göre; 1 saat boyunca hangi hızda olursa olsun koşmak insan ömrünü önemli ölçüde uzatıyor.
En temel neden, beynin ödül mekanizması nedeniyle sürekli haz ve ödül peşinde koşması. Beynin seratonin endorfin dopamin gibi iyi hissetme hormonlarına olan arzu ve iştiyak, psikolojide mutlu olma arzusu olarak görülmekte.
İlgili 27 soru bulundu
Bireyin hayattan zevk alamayıp, monotonluktan ve gündelik sorunlardan sıkıldığı zaman ortaya çıkar. İçine kapanıklılık, diğer insanlarla sıkıntı ve dertlerin paylaşılmaması,kişilik yapınızın savaşmaktan çok teslim olmaya yatkın olması mutsuzluğu tetikleyen etkenlerdir.
Mutluluk genellikle “fiziksel” bir durumun ifadesiyken, huzur “ruhsal” bir dinginliğin içtenlikle hissedilmesi durumu yani kalıcı bir ruhsal süreçtir.
8.577 kişinin 25 yıl boyunca gözlemlendiği Kopenhag Şehri Kalp Araştırması'nda bulunan verilere göre spor yapmak ömrü uzatıyor ve ömrü en çok uzatan spor tenis. Sıralamada ilk üçe baktığımız zaman 1. Tenis ömrü 9.7 yıl uzatabiliyor, 2. Badminton ömrü 6.2 yıl uzatabiliyor ve 3.
'Günde 20 defa zıplamak ömrünüzü 5 yıl uzatıyor, ispatlandı. Aynı zamanda zayıflatıyor, bağışıklık güçlendiriyor, vücudu temizliyor. ' diyen Ege, günde 20 defa zıplamanın faydalarını sıraladı.
Spor yapmak genel sağlık için olduğu kadar kalp sağlığı için de büyük önem taşıyor. Hatta düzenli ve doğru sporu yapmak ömrü uzatıyor. Ancak hangi sporun yapılacağı kişinin isteğine bağlı olduğu kadar bedeni özellikle de kalbinin durumuna göre değişebiliyor.
Uzun uyku da kısa uyku da insanın ömrünü kısaltıyor. Günde 5 saat uyuyanların da 8 saatten fazla uyuyanların da ömrü daha kısa oluyor. Bu İsviçreli bilim adamlarının yaptığı araştırmaların sonucudur.
Ölümden hafifçe korkmak olumlu bir anlam taşıyor ve bu korku insanların spor yapmasına ve iyi beslenmesine yardımcı oluyor. Ancak ölümden aşırı korkmak ömrün kısalmasına neden oluyor.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
World Happiness Report (Dünyanın mutluluk raporu) tarafından yapılan araştırmaya göre Danimarkalılar artık dünyanın en mutlu insanları değil. Birinci sırayı İsviçre alırken, Türkiye 76. sırada yer aldı. İki sıra birden gerileyen Danimarkalılar, mutlulukta İsviçre ve İzlanda halklarının ardından üçüncü sırada yer aldı.
Mutlu ve mutsuz insanları sağlık açısından karşılaştırdığımızda ise, mutlular lehine çok önemli avantajlardan bahsedebiliriz. Örneğin, mutlu insanlar daha sağlıklıdır, bağışıklık sistemleri daha güçlüdür, daha az ağrı yaşarlar, daha düşük stres düzeyine sahiptirler, hastalandıklarında daha çabuk iyileşirler.
Kronik mutsuzluk, hayata dair isteğin azalması ve sürekli mutlu olamama hâli iken depresyon çok daha büyük etkileri olan ve ilaç tedavisi de gerektirebilen durumlardır. Bir başka ifadeyle depresyon çok daha ağır sonuçları olan, gel-gitlerle seyreden ve pek çok türü olan bir rahatsızlıktır.
Hastalar sanılanın aksine ne kadar dinlenseler de sürekli yorgunluk hissinin üstesinden gelemezler. Bu nedenle sürekli yorgunluk hissi 6 aydan uzun süredir devam eden hastalar psikolojik ve fizyoloik destek almak üzere mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır.
Mutluluk, sevinç duyma ve yaşam doyumu gibi duygularla kendini gösteren duygusal bir durumdur. Çok değişik tanımları olsa da, çoğunlukla olumlu duygular taşıma ve yaşamından doyum bulmanın bir bileşkesi olarak tanımlanır.
Araştırmacılar aşırı mutluluk ve sevinçle tetiklenen bu durumu 'mutlu kalp sendromu' olarak adlandırmışlardır. Hem ani ve aşırı üzüntü, hem de ani ve aşırı mutluluk kalbe zarar verebilmektedir. Elbette bu mutluluk kalbe zararlı demek değildir. Dozunda mutluluk kalbe zarar değil fayda vermektedir.
Yaşanılanlar, görülenler ve öğrenilenler ne kadar acı olursa olsun, macera insanoğlu için büyük bir nimetti. Çünkü dünyadaki en büyük mutluluk, bu dünyanın şahidi olmaktı.”
Mutluluk sözlük anlamı olarak; bütün özlemlere, bütün isteklere eksiksiz bir biçimde ve sürekli olarak erişilmekten duyulan kıvanç durumu, bir istek ya da özlem, yerine geldiğinde duyumsanan sevinç olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ile tanımladığımız mutluluk aslında çok boyutludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri