Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır. Daha sonraki dönemlerde koyunlar cinsiyetlerine ve damızlık durumlarına göre farklı isimler alırlar.
1 yıllık kuzulara toklu adı verilmektedir. Toklu kelimesi aynı zamanda TDK sözlük kullanımı bakımından boynuzsuz hayvan olarak da adlandırılmaktadır. Oldukça fazla kişinin araştırdığı bu kelime 1 yaşını dolduran boynuzsuz hayvan ya da koyunlara verilmektedir.
Koyun Eti ve Özellikleri
Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir.
Toklu: 7. ay başından 1 yaşına kadar erkek ve dişi genç koyunlardır. Şişek: 1 yaşından 2 yaşına kadar olan erkek ve dişi genç koyunlardır. Öğeç: 2 yaşından büyük ve kastre edilmiş erkek hayvanlardır. Marya: 2 yaşından büyük, yetiştirme dışı kalan, sürüden atılan dişi koyundur.
Erkek kuzular, İlkbahardan başlayıp sonbahara kadar meralarda otlatılır. Meraların geniş ve zengin olması gerek. Büyük kuzu sürüleriyle, ucuz bir besi sonunda, her toklu 50-55 kiloya ulaşır. Kuzular 6 aylıktan sonra daha yavaş büyürler.
İlgili 20 soru bulundu
Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir.
Koyun eti, Türk mutfağında en çok tercih edilen etlerden biridir. Lokum gibi kıvamıyla birçok farklı yemekte kullanılan koyun etinin kendine has bir kokusu vardır. Koyun etinin kokmasındaki en temel neden ise, yediği yemlerle alakalıdır. Otlatılan koyun eti daha az kokar.
Günlük canlı ağırlık artışının 250-300 gr arasında olması yeterlidir.
Da'n yani toklunun kurban olabileceği Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)'in “Koyundan altı aylık olanı (ceza'u mine'd-da'n) ne güzel bir kurbandır” Hadis-i şerifiyle sabittir.
Kurban edilecek olan hayvanın cinsiyetinin ne olduğu, kurban ibadetinin fazileti bakımından herhangi bir ölçü olmamaktadır.
Tam etli hayvanlar dışa doğru bombeli şekildedir. Vücut çıkıntıları ve bel çukurlukları belirsizdir. Bu o hayvanın etli olduğunu anlamanıza yardımcı olmaktadır. Sağlıklı besi hayvanları, çok hareketli, bakışları canlı, derileri elastik, kıl örtüleri ise parlaktır.
KURBANLIK HAYVANLARIN SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
-Kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir. Ancak, 6 ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.
ÇEPİÇ – ÇEBİÇ
çepiş; kökü belli değildir) [Kelime Farsça'ya da geçmiştir] Keçi yavrusu.
Şefkat gösterilen ya da sevilmeye ihtiyacı olan, savunmasız, küçük olan kimselere kuzum denir. Kuzum genellikle sevgi ya da şefkat göstermek için söylenen bir sözdür.
Koyunun 6 aylık olana kadar yavrusuna kuzu adı verilir. Daha sonra 6 aydan 1 yaşa kadar olan koyunlara toklu, 1 yaşından 2 yaşına kadar ise şişek adı verilir.
Dişi tokluyu koça vermekte 18 ayı geçmemeliyiz. Sürüdeki koyunlar pratikte 6-8 yaşlarına kadar, koçlar ise 4-5 yaşlarına kadar damızlık olarak kullanılabilmektedir. Koyunlarda kızgınlık genelde mevsime bağlıdır. Kızgınlık 28-30 saat devam etmektedir.
Toklu Besi Yemi tokluların ve damızlık özelliğini kaybetmiş küçükbaş hayvanların besi süresi boyunca yedirilecek zengin içerikli, dengeli ve lezzetli tamamlayıcı bir yemdir. Besi dönemi boyunca hayvanların tüm besin maddesi ihtiyacını karşılayacak içeriğe sahiptir.
Kurbanlık koyun fiyatları 2023 yılında 6 bin 250 TL'den başlayıp 12 bin 500 TL'ye kadar çıkıyor. VEKALETLE KURBAN KESİM FİYATI NE KADAR? Diyanet İşleri Başkanı ve Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof Dr.
Kuzu alırken en çok meraka edilen sorulardan biri de dişi kuzu yenir mi sorusudur. Uzmanlara göre kuzu da dişi erkek fark etmez ayrıca dişi kuzu daha makbul ve eti lezzetli sayılmaktadır. Ama dikkat edilmesi gereken noktalardan biri çiftleştikten sonra, yani koyun olunca kesinlikle erkek tercih edilmesi gerektiğidir.
Toklu: 6-12 aylık yaştaki koyun türüne ait bireylere denir. Cinsiyete göre erkek toklu veya dişi toklu olarak adlandırılmaktadır.
Çelikoğlu, Romanovların dördüz ve beşiz doğurabildiğini, etinin kokmadığı söyleyerek, "Dünyada eti kokmayan tek koyun cinsi bu" dedi.
Koyunun sırt kısmından çıkan etler, danada olduğu gibi en yüksek kalitedeki etler olmaktadır. Buradan çıkan küşneme ve fileto, oldukça lezzetli yemeklerde tek olarak kullanılmaktadır. Ayrıca buradan pirzola ve beyti de çıkmaktadır. Koyunun but kısmı ise kavurmalar, sulu yemekler, haşlamalar ve kıyma için uygundur.
Anaç koyunlarda canlı ağırlık 40-42 kg., süt verimi 60-90 Litre, kirli yapağı verimi 1,5 kg. dır. 100 koyundan 110-130 kuzu alınmaktadır. Et kaliteli olup, süt kesiminden sonra iki aylık besleme ile 17-18 kg. karkas verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri