Dilimize Arapçadan geçmiş olan muttaki kelimesi, emin olan, sırtını güvenli bir yere dayayan demektir. Dinimizde ise İslam'ın gerektirdiği şekilde yaşayan, günah işlemekten uzak kişiler için kullanılan bir terimdir. Takva üzerinde yaşayan kişiler için de bu kelime kullanılır.
Müstakim kelimesi “düzgün, doğru, dengeli ve mutedil” anlamlarına gelmektedir.
Müstakim TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Doğru, doğruluktan şaşmayan.
İstiğna zengin olmak ve tamah etmemek manasına gelirken, müstağni de elindekilerle yetinmesini bilen, daha fazlasını istemeyen, tok gözlü kimse demektir. Çevresindeki olaylara karşı kayıtsız olan, ilgisiz insanlar da müstağni olarak nitelendirilir.
Vekil kelimesinden türetilmiş olan mütevekkil sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Vekil, aracı ve yetkili manasına gelirken mütevekkil de başka birini kendisi için vekil olarak atayan kimse demektir.
İlgili 19 soru bulundu
(Ar. tekāmul “gelişmek, olgunlaşmak”tan mutekāmil) Tekâmül eden, gelişip olgunlaşan, olgunlaşmış, gelişmiş: Millet diye böylesine mütekâmil bir insan toplumuna denir (Mukbil Özyörük).
Bu kelime, başka bir şeye veya kişiye bağlı olmayan, kendi kendine yeten veya bağımsız olan bir durumu tanımlar. "Müstakil" aynı zamanda bir binanın ayrı bir ev veya daire olarak kullanılabilen bölümlerini ifade etmek için de kullanılır. Örnek Cümle: Bu ev, bahçesiyle birlikte müstakil bir konut olarak tasarlanmıştır.
Bir aynın kullanılmasıyla meydana gelen fayda, iyi olana ulaştıran şey, zararın karşıtı anlamında İslâm hukuk terimi.
Münezzeh günah işlemekten uzak olan, yüce ve ulu demektir. Bu kelime İslami kaynaklarda ve risalelerde, Allah'ın adını yüceltmek ve hamd etmek için kullanılır.
Türkçeye Arapça dilinden geçmiş olan bidayet kelimesinin kökeni bda kökünden gelir. Bidayet, TDK sözlük anlamı başlama ya da başlangıç demektir.
Sırat ve müstakim kelimelerinin birleşmesiyle “apaçık ve dosdoğru yol” manası ortaya çıkmaktadır. Kur'an-ı Kerim'de kullanım bakımından da yanlış ve aşırılıklardan uzak, dengeli ve orta yol anlamına gelmektedir.
İslam dinindeki kanun koyma işine ise teşri denmektedir. İslam'da Teşri Ne Demektir? Yasa yapmak, kanun koymak gibi anlamlara gelen teşri kelimesi aynı zamanda yol açmak ve gemilere yelken yapmak anlamlarında gelmektedir. Bu terim Arapça "şera'a" kökünden türemiştir.
“Dosdoğru olmak”, hadis metnindeki orijinal ifadesiyle “istikamet üzere olmak”, doğru ve düzgün hareket etmek, bir şeyi hakkını vererek yapmak demektir. Her türlü eğrilikten ve sapmadan uzak, dosdoğru bir yol takip etmek anlamına gelir.
İhdina kelimesi fiildir. Mastarı olan hidayet kelimesi doğru yol anlamına gelse de fiilin anlamı hidayete erdirmek, doğru yola iletmek manasına gelir. Bu sebeple buradaki hidayet kavramının fiili olan ihdina kelimesi, doğru yolu değil, doğru yola ulaştırmayı, erdirmeyi ifade etmektedir.
Sırat-ı Müstakim, başyazarlığını Mehmet Âkif'in yaptığı ve İslamcılık düşüncesinin kendini kurduğu, İslamcılık hareketinin tezlerini oluşturduğu haftalık yayınlanan bir İslami dergiydi. 1908-1925 yılları arasında, 641 sayı yayımlanmış ve 183. sayıdan sonra Sebîlürreşâd adıyla yayımına devam edilmiştir.
Sırat-ı Müstakim ifadesi, Fatiha Suresinin 6. ayetinde ''İhdinessirâtal mustakîm'' şeklinde geçer. Türkçe karşılığı ''bizi doğru yola ilet, bize doğru yolu göster'' olan sure, en faziletli dualardan biridir.
Lejyon kelimesi Fransızca kökenli bir sözcüktür. Bu sözcük eski Roma döneminde piyadeleri ve süvarileri bir araya getiren birlik olarak değerlendirilir. Kısaca askeri birlik şeklinde değerlendirilir ve ortaçağ Avrupa'sında yaygın olarak kullanılırdı.
Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müstesna, bir şeyin veya durumun genel kurallardan veya normlardan saparak özel veya istisna bir konumda olduğunu belirtir.
Münevver isminin anlamı “parlatılmış, aydınlatılmış ya da ışıklı” olarak tanımlanır. Münevver ismine sahip olan kişiler, çok konuşkan ve sosyal insanlardır.
Eşler evliliği sonlandırmak üzere akit yaptıklarında kocanın kullandığı söze göre bu tür ayrılıklara bedel karşılığı boşanma (talâk alâ ıvaz) veya muhâlea (hul') adı verilmektedir.
İslam tarihinde çok fazla kadınla evlenmenin yasaklanması ise toplumun faydası olarak görülerek bir istislah örneğidir. İstislah örnekleri malların yok olmasını, toplumun değerlerinin yok olmasını, kadınlara arasındaki çekişmenin ortadan kaldırılması gibi pek çok amaca hizmet etmektedir.
Hayatı güzelleştirmeyi hedefleyen ve insanı mükemmeli aramaya teşvik eden -zarûriyyât ve hâciyat düzeyine çıkmamış- düzenlemeleri ve bunların sağladığı faydaları ifade eden fıkıh usulü terimi.
Bir iş veya hizmetten affını isteyen, kendi isteğiyle ayrılan, istîfâ eden (kimse).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, intiha sözcüğünden türetilmiştir. İntiha sona ermek ve tamamlamak anlamına gelirken, mütenahi, biten ve tamamlanan demektir. Bu kelime tamlamalarda ve kalıp ifadelerde son ve sonuç anlamında kullanılır.
TDK Sözlüğünde münferidin anlamı; 'Tek, ayrı, kendi başına olan' olarak yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri