Hindiba, enginar, yulaf, soğan, muz ve kuşkonmaz gibi prebiyotik besinler, probiyotik besinlerle birlikte tüketildiğinde antibiyotik kullanımı sonrasında bağırsaklardaki dengeyi geri kazanmaya yardımcı olabiliyor.
Bu da yemekten iki saat önce veya yemek yedikten iki-dört saat sonra alınmaları gerektiği anlamına gelir. Dolayısıyla meyve de yememek gerekecektir. Çoğu antibiyotiği meyve suyuyla almak da önerilmez, en doğrusu bolca suyla birlikte almak olacaktır.
Bilinen 50'den fazla ilacın etkisini kaybetmesine neden olabilen greyfurt, 'ilaçlarla birlikte içildiğinde yarar yerine zarara neden olabilir' denildiğinde ilk akla gelen besindir. İçerdiği kalsiyum, magnezyum gibi minerallerle vücudun belli antibiyotikleri işlemden geçirmesini zorlaştırabilir.
Posadan zengin besinler, antibiyotiklerin vücutta kullanımını etkileyebiliyor. Besin öğesi-ilaç etkileşimi olmaması için antibiyotik aldıktan hemen sonra meyve ve sebzeler gibi posa içeriği yüksek besinlerin tercih edilmemesi öneriliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Zira tansiyon ilaçları da halihazırda vücuttaki potasyum miktarını artırıyor. Bunun yanında örneğin muz yiyerek ekstra alacağınız potasyum vücudunuza fazla gelebiliyor. Bu yüzden siz siz olun, tansiyon ilacı alıyorsanız muz gibi potasyum bakımından yüksek besinleri tüketmeyin.
Her ilacın yan etkileri olduğu gibi bazı ilaçların yemek borusunda kostik yaralar yapabilme riski vardır. Bu nedenle, yemek borusu hasarı ve ülserlerinden kaçınabilmek için özellikle yaşlı ve yatalak hastalar başta olmak üzere yukarıda sözü edilen ilaçların az su ile ve yatmadan önce alınmamasına dikkat edilmelidir."
Prebiyotik içeren besinler tüketilmelidir. Yoğurt, kefir, tarhana ve turşu gibi ürünler tercih edilmelidir. Bu ürünler fermente besinler olarak adlandırılmaktadır. Antibiyotik alımı ile değişen vücut direnci üzerinde etkili olmaktadır.
Direnç gelişmemesi amacıyla saatlerine dikkat edilerek kullanılmalıdır. Zamanından önce bırakılmamalıdır. Antibiyotiklerin çoğu karaciğer ve böbrek yoluyla vücuttan atılırlar. Bu nedenle karaciğer ve böbrekte tahribat yapabilmektedir.
ANTİBİYOTİK TEDAVİSİNDE VİTAMİN
Örneğin antibiyotik tedavisinde bağırsaktaki yararlı bakteriler de etkilenir. Buna bağlı olarak pamukçuk gibi mantar hastalıkları, ishal, hazımsızlık ve gaz şikayetleri ortaya çıkar. Bu nedenle antibiyotik tedavisinde özellikle B kompleks vitamini almak yararlıdır.
Vücudun işlevini düzgün bir şekilde yerine getirebilmesi için antibiyotik kullanımı sırasında vitamin desteği ve düzenli beslenme sağlanması gerekmektedir.
Antibiyotik ile birlikte meyve suyu ya da süt kullanımı ilacın etkinliğini azaltabilir. Bu nedenle ilaç kullanırken sadece su tüketilmesi önerilir. Asla başkası için reçete edilen antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotik ilaç tedavisi kişiye özgüdür.
Antibiyotik Meyveler
Cilt kanseri ve prostat kanseri için kullanılabilecek doğal ilaç meyveler arasında yer alıyor. Kan yapısı etkiye sahip olan kayısı, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahip olan portakal, sindirimi kolaylaştıran greyfurt, vücut direncini artıran mandalina da bu alanda çok etkilidir.
Greyfurt, elma ve portakal suyunun bazı ilaçların etkisini azaltabildiği, bu nedenle tehlikeli sonuçlar doğurabileceği bildirildi.
Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Uzmanı Songül Özer Covid -19 nedeniyle bilinçsiz kullanılan antibiyotikler konusunda şöyle bilgilendiriyor: “Covid-19 bir viral enfeksiyondur. Yani etkeni virüslerdir. Virüslerin tedavisinde kesinlikle antibiyotikler işe yaramaz.
Antibiyotik kullanırken bu kurallara uyun
Antibiyotikler bakteriyel kaynaklı hastalıklarda kullanılmalıdır. Hekim kontrolünde kullanılan antibiyotik zamanından önce bırakılmamalıdır. Geniş etkili antibiyotikler mecbur kalınmadıkça alınmamalıdır. Direnç gelişmemesi için antibiyotiği alma saatleri her gün aynı olmalıdır.
Bir çok antibiyotik aç karna alındığında midede rahatsızlık hissi oluşumuna neden olur. Bazı kemik erimesi ilaçları (ör: alendronik asit) oturur pozisyonda yemekle birlikte ve kalsiyumdan fakir gıdalar ile alınmalıdır. Yoksa özofajit denilen yemek borusu iltihabına sebebiyet verebilir.
Pharmacia & Upjohn firmasının ürettiği ''Zyvox'' adlı yeni antibiyotiğin şimdiye kadar en güçlü antibiyotik sayılan Vancomycin'in bile iyileştiremediği enfeksiyonlara neden olan bakterileri dahi öldürüdüğü belirtildi.
Antibiyotiklerden sonu 'misin' ekiyle biten makrolid grubu antibiyotikler aç karnına kullanılmalıdır. Bazı antibiyotikler, aspirin ve diğer kan sulandırıcı ilaçlar, romatizmal ilaçlar ve ağrı kesiciler mideyi tahriş ederek kanama ve ülsere neden olabildikleri için tok karnına kullanılmalıdır.
Antibiyotiklerin etkilerini gösterebilmeleri için kanda belirli seviyede olmaları gerekiyor. Bu seviyeyi sabit tutabilmeniz, ancak ilacınızı eşit aralıklarla almanızla mümkün. Örneğin; günde 3 kez alacaksanız, 8 saat arayla için. Antibiyotiklerin mide veya bağırsakta çözülerek kana karışması gerekiyor.
Hapların kırılarak içilmemesi gerekiyor. Kapsül ve film tablet şeklinde olanlar genelde bağırsakta açılır. Bazı ilaçlar mide asidinden etkilenirler.
Celal Tekinbaş, antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunduğunu belirterek, "Genel itibarıyla antibiyotikler başta olmak üzere bütün ilaçlar bol suyla alınmalı, antibiyotik içildikten sonra ise en az 5 yudum su içilmeli ve antibiyotiğin mideye indiğinden emin olunmalıdır" dedi.
Peki Bir Doz Antibiyotik Kaçırırsanız Ne Olur? Bir doz antibiyotiğin atlanması, kan dolaşımındaki ilaç seviyesinin düşmesine izin verir, bu yine de iyileşmenizi sağlayabilir. Fakat mikropların antibiyotiğe bağışıklık geliştirme şansını da arttıracaksınız.
Antibiyotiği içer içmez kusan bir bebekte, aynı dozda ilacı 30 dakika sonra (çocuk rahatladıktan sonra) tekrar yavaş yavaş vermek gerekir. Gerekirse peşinden bir miktar su içirilebilir. O sırada ateşi yok ise karna sıcak su torbaları ve boğaza sıcak su buharı yapılarak, tekrar kusma ihtimali azaltılır.
*Bazı ilaçların sedatif, uyku, hafif sersemlik, konsantrasyon yapma gibi yan etkileri nedeniyle iş hayatını etkileyebileceği, kazalara neden olabileceği unutulmamalı, mümkünse akşamları alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri