Dalında yeşil haldeyken toplanan tonlarca muz, yıllar önce karpit gazıyla depolarda sarartılıp tüketiciye sunulurdu. Karpit gazının sağlığa zararı nedeniyle günümüzde Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından zararsız kabul edilen etilen gazı kullanılıyor. Bu gaz, tonlarca muzu 3 günde yeşilden sarıya döndürüyor.
Bu nedenle tropikal şartlarda 24-32°C sıcaklıklarda olgunlaşan muzlar yeşil kalarak çekici bir renk kazanamaz, hatta hiç olgunlaşmayabilirler.
Muzu hızlı olgunlaştırmak için etilen gazı çıkışını hızlandırmak gerekir. Bunun için muzu bir kese kağıdına koyup ağzını kapatın. Hatta mümkünse yanına yine etilen salgılayan elma gibi bir olgun meyve de ekleyin. Böylece yeşil muzlarınız kısa sürede sararır.
Olgunlaşmamış muzları kese kağıdının içerisinde beklemeye bırakırken bir destekçiye ihtiyacınız olacak. Bir adet elmayı kese kağıdının içerisine yeşil muzların yanına koyun ve ağzını sıkıca kapatın. Sonra bir poşete koyup ağzını bağlayın Hava almaması gerekiyor.Oda sıcaklığında yaklaşık bir hafta bekletin.
Sarı muzun ham, olgunlaşmamış hali olan yeşil muz, genel olarak sağlıklı kabul edilmekle birlikte bazı kimselerde şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca, eğer lateks alerjiniz varsa yeşil muzda bulunan latekse benzer proteinler alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Muz tam olgunlaşmamış haldeyken lezzeti fazla yoktur ve daha fazla lif içerdiği için sindirimi biraz daha zor olur. Sindirim zor olduğu için de midede daha uzun süre kalır açlık hissini bastırır. Ayrıca yeşil muzlar daha olgunlaşmadan kimyasallar kullanılarak sarartıldığı için kanserojen maddeler içerir.
Benekli Muz
Muzun şeker oranının en yüksek olduğu hali beneklenmiş halidir. Potasyum bakımından daha az olduğu için benekli muzun çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.
Eğer muzlar hemen tüketilmeyecek ise buzdolabında saklayabilirsiniz. Buzdolabının kapaklı olan bölmelerinde ve mutlaka dolabın en soğuk olduğu yerlerde muz meyvesini güvenle saklayabilirsiniz.
Muzları 15 dakika kadar fırında ısıtın. Eğer muzlarınız çok iri ise süre biraz daha uzayabilir. Muzlar, olgunlaştığında rengi tamamen kahverengine dönecek ve muzlar yumuşayacaktır.
Eğer eviniz sıcaksa muzlar kendiliğinden de olgunlaşabilir ama yine de işinizi şansa bırakmayın derim : ) Üreticisinden veya organik pazarlardan aldığınız yeşil muzları sarartmak için sadece elma, gazete kağıdı ya da kese kağıdı ve poşete ihtiyacınız var. Elmanın yaydığı etilen gazı muzun sararmasına yardımcı oluyor.
Günde bir tane yeşil muz yemek kanser riskini azaltıyor. İngiltere'de Newcastle ve Leeds üniversitelerindeki uzmanların araştırması, ünlü bir kanser dergisinde yayınlandı. Yeşil muzdaki nişastanın mide, safra kesesi ve pankreas kanserlerine karşı mücadelede yüzde 60'dan fazla etki yarattığı anlaşıldı.
Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar. Muzlar hemen tüketilmeyecekse kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulabilir. Böylece saklama süresi artacaktır. Eğer muzların içinde çürüyenler varsa, bunu diğerlerinden ayırmanız gerekir.
Suyla birleştiğinde tepkimeye girerek asetilen gazı çıkaran karpit, meyvenin hızlı olgunlaşmasını sağlıyordu. Karpitin meyve üzerinde olumsuz etki bıraktığı ve sağlığa zararlı olduğunun tespit edilmesi üzerine uzun yıllardır karpit yerine etilen gazı kullanılmaya başlandı.
Oda sıcaklığında 3 ila 4 güne kadar saklanabilir. Ancak soğuk bir yer tercih edilmelidir. Ayrıca muz saklamanın bir diğer püf noktası da hava alacak bir kap tercih edilmelidir. Yani poşet ya da nemli bir kapta asla bırakılmamalıdır.
Muzun bozulması; muzun hızlı bir şekilde olgunlaşarak kararması ve çürümesi şeklinde gerçekleşir. Muzu en uygun saklama sıcaklığı 10-20 C arası, serin ve nemsiz ortamlardır.
Bu numaranın tek dezavantajı, muzun şimdi gerçekten çok daha yumuşak olması, ancak yine de yeşil bir muzun biraz acı, olgunlaşmamış tadına sahip olmasıdır.
Yeşil halde toplanan muzlar market raflarında yerini aldığında yeni sararmış oluyor ve biz satın aldığımızda tam olgun halde sevdiğimiz tadı açığa çıkmış oluyor. Tıpkı diğer birçok meyve gibi, muzlar da zamanla olgunlaşıyor.
Fizyolojik ve psikolojik olarak birçok rahatsızlığı iyileştirmede olumlu etkisi olan muz, tam olgunlaşmamış şekilde tüketilirse birçok zararı da beraberinde getirir, sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Olgunlaşmamış muzların sindirimi zor olduğu için midede uzun süre kalır.
Kararmış muz, içeriğinde yoğun oranda demir bulundurur. Bu özelliği sayesinde kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olarak kansızlık probleminin ortadan kalkmasını sağlar. Kısacası, kararmış muzu da kan yapan besinler arasına dahil etmekte hiçbir problem olmayacaktır.
Düşük sıcaklık nedeniyle kabuktaki hücrelerin zarlarının geçirgenliğinde ortaya çıkan değişim enzimlerin etkinliğinde artışa neden olur. Bunun sonucunda kabuğun yapısındaki fenol bileşikleri yükseltgenir ve muzun kabuk kısmı kahverengileşir.
Muz alırken genellikle rengi sapsarı, ne çok sert ne de çok yumuşak olmayanlardan almaya özen gösteririz. Üzerinde kahverengi lekeleri olan, kararmaya başlamış muzlar tercih sebebi olmazken, evde beklemekten kabuğunda lekeler çıkmaya başlayan ve yumuşayan muzlar ise çürüdüğü düşünülerek çöpe atılıyor.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Yeşil muzun, sindirim ve bağışıklık sistemini düzenleyen probiyotik etkisi bulunuyor. Böylece metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Kalp hastalıklarını önlemede ve kolesterol seviyelerinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar.
Altıdan fazla muz yemek insanı öldürür. Bu bir gerçek; potasyum seviyesi tehlikeli miktarda yüksek.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri