Muz ağacının çimlenme süresi aslında muz tohumunun çeşidine göre farklılık göstermektedir. Muz tohumunun ortalama çimlenme süresi 20 ila 25 gündür.
Muz yetiştirmeye sıfırdan başlamak isteyenler için çimlendirme yöntemini önermekteyiz. Organik muz tohumu alarak çimlendirme işlemine geçebilirsiniz: Saksının tabanına bir miktar torf toprak eklenir ve üzerine su dökülür. Muz tohumu bu toprağın üzerine ekilir ve ardından yine toprak ile kapatılır.
Toprağın 3 cm altına ekilen muz tohumları, her akşam sulanmalı ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde sulamayı 2'ye çıkarabilir, kış günlerinde ise kimi zaman sulama yapmayabilirsiniz. Güneş, muzun en ihtiyaç duyduğu etkendir. Saksınız olabildiğince güneş almalıdır.
Saksılarda Büyütülen Muz Ağaçları
Muz tropikal bir ortam hissi vermesi, oldukça hızlı büyümesi ve birçok çeşidinin bakıma fazla ihtiyacı olmaması sebebi ile mükemmel ev bitkileri haline gelmeye başlamıştır. Özellikle cüce çeşitleri 4 metreye kadar büyüyebilir.
Muz fidanı, doğru iklim şartlarında özel bakım yapıldığı zaman 5 yıl içinde meyve vermeye başlar.
İlgili 22 soru bulundu
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
Muzun serin ve kuru bir ortamda saklanması da kararmasına engel olacaktır. Muzların kararmasını önlemek için muzların birleşim yerlerini yani saplarını streç film ile sarmak etkili bir yöntemdir. Bu şekilde hava alması önlenir ve buda kararmasını geciktirerek daha uzun süre kararmadan saklama imkanı sağlar.
Muz Ağacı Bakımı : Muz ağaçları Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı ve nemi severler. Bu sebeple yetiştirdiğiniz ağaçları güneş alan yerlerde bulundurmalısınız ancak rüzgar alan yerlerden korumanızda gerekmektedir.
Muz, diğer meyvelerden farklı bir yetişme süreci gösterir. Bir muz ağacının ömrü ortalama 10 yıldır. İlk dikilen fidandan yaklaşık 13 ay sonra hasat edilir. Hasat edildikten sonra ilk dikilen ağacın yanından yeni bir ağaç çıkar ve eski ekilen ağaç kesilir yeni ağaçtan her 8 ayda bir meyve toplanır.
Bir tane muz tohumunu alıp toprak yüzeyine çok bastırmadan konulmalıdır ve üzeri muz tohumunun kalınlığı miktarınca torf toprağı ile kapatılmalıdır. Toprağın üzeri son defa yağmurlama gibi fısfıs ile nemlendirilmelidir. Saksının ağzı hava almayacak şekilde kapatılmalıdır.
Muz, aslında dört mevsimde bulunabilen ve tüketilen bir meyvedir. Ancak aslında muz, kış mevsiminde yetiştirilir. Sonbahar aylarında ekimi yapılan bu meyve, Ekim ayından başlar ve Mart ayına kadar hasat edilebilir.
Muz ağacı, gövdesi toprak altında olan bir ağaçtır. Bu gövdenin üzerinde, toprağın üstünde olan gövdeye de yalancı gövde denir. Bu gövdenin meyve verme mevsimi geldiğinde bir sap ve yapraklar çıkar. Muz ağacının meyveleri de sonradan çıkan bu sap üzerinde yetişir.
Muzun meyvesi örtü altında yaklaşık 3.5- 4 ay arasında hasat edilir. Hasat dönemi ekim ve mart sonu arası yoğunluk kazanır. Meyve Renkleri: Olgunlaşma öncesi kabuk yeşil renkte olup olgunlaştıkça san rengi alır.
Muz tropik meyve iklimine ait bir meyvedir. Ömrü 10 yıl olup ilk dikilen fidandan yaklaşık 13 ay sonra hasat alınıp ilk dikilen ağacın yanından yeni bir ağaç çıkar ve eski ağaç kesilerek yeni ağaçtan her 8 ayda bir hasat yapılır.
Her muz bitkisinin üzerinde 10-20 arası meyve bulunan 10-15 muz hevengi bulunur. Bir muz bitkisi 100-200 adet ve 30-40 kilogram meyve verir. Bilinen meyvelik muzun haricinde "Kırmızı Muz", "Elma Muzu" ve "Pişirmelik Muz" gibi çeşitleri vardır. Muz kök ayırma yöntemi ile üretilir.
Muz Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Ömrü 10 yıl olup sürekli kendini yenilen muz ağacından 1 dekarda 180-200 muz ağacı yetiştirebiliriz. Açık alanda yetişen bir muz ağacından 20 kilo hasat yapılırken serada yetişen bir muz ağacından yaklaşık 50 kilo hasat yapılır.
Düzenli olarak haftada 2 veya 3 kez sulanması gerekir. Muz Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? İklim şartlarına uygun şekilde özel olarak muz ağaçlarının bakımının yapılması gerekir.
Bahçelerde soğuktan koruyucu önlemlerin alınması. Muz meyvesinin gelişme devresi uygun ekolojilerde 110-130 gün (bazı yıllarda 75-150gün), Türkiye koşullarında 4-5 ay ( 120-150gün ) dır.
Muz Türkiye'de Hangi İllerde Yetişir? Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçelerinde muz üretimi ön planda yer almaktadır.
6.6.
Muz yapraklarının geniş olması dolayısıyla terleme yoluyla çok miktarda su tüketir, sürekli nemli toprak ister. Bitki besin maddelerini bol miktarda almak için toprağın nemli olması gerekir.
Toprak yapısının humus bakımından çok zengin, kumlu ve de killi olması gereklidir. Ayrıca toprağın genel geçirgen toprak olması muz meyvesi yetiştirilmesi için çok önem taşımaktadır. Muz meyvesi toprağın pH derecesinin de 6 ve ya 7 olduğu bazı yerlerde daha da verimli yetişir.
Muz yetiştiriciliğinde sadece organik gübre uygulaması yeterli değildir. Ek olarak mineral gübre uygulaması da yapılmalıdır. Mineral gübre olarak özellikle Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum ve Magnezyum gübrelemesinin yapılması gereklidir.
Ürünler tür ve çeşitlerine bağlı olarak 2-4 gün içerisinde olgunlaşarak yeme olumuna ulaşır ve sararır. Sarartma ve olgunlaştırma işlemi sırasında muzların kabuk yüzeylerinde meydana gelen değişiklikler aşağıdaki resimde gösterilmiştir.
Çünkü ilk olarak kabuk kısmı ortam sıcaklığından etkilenir. Düşük sıcaklık nedeniyle kabuktaki hücrelerin zarlarının geçirgenliğinde ortaya çıkan değişim enzimlerin etkinliğinde artışa neden olur. Bunun sonucunda kabuğun yapısındaki fenol bileşikleri yükseltgenir ve muzun kabuk kısmı kahverengileşir.
Muz yetiş- tirmek için ideal sıcaklık 16-20°C ve nemlilik oranı da % 90-95'tir. Ancak, soğuğa karşı dayanıksızlığı nedeniyle daha çok tropikal ya da ılıman iklim. bölgelerinde yetiştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri