Demagoji; halkın isteklerine, ön yargılarına ve korkularına dayalı olarak yapılan siyaset ve destek arayışıdır. Yunanca demos (halk) ve agogos (liderlik yapmak) kelimelerinin birleşiminden türemiştir.
Demagog /ˈdɛməɡɒɡ/ (Grekçe: δημαγωγός, popüler bir lider, bir mafya lideri; Grekçe: δῆμος, insanlar, halk, halk tabakası, avam + Grekçe: ἀγωγός liderlik, lider) veya laf cambazı, demokrasilerde sıradan insanları seçkinlere karşı kışkırtarak popülerlik kazanan siyasi bir liderdir.
Türkçeye tam olarak yerleşmiş bu kelimede yazılış açısından hatalar yapılabiliyor. 'demegoji' ya da 'demogoji' yazılanları yanlıştır. Doğru olan ise 'demagoji' şeklinde olan yazımıdır.
Demagoji kelimesi TDK ya göre “ Laf cambazlığı “ anlamına gelmektedir. Laf ebeliği olarak da kullanılan anlamı mevcuttur. Demagoji kelimesi son yıllarda daha çok kullanılan bir kelimedir. Demagoji kelimesi “demagoji yapmak” şeklinde kullanılır.
Despot TDK kelime anlamı hakkında detaylar. TDK açısından bakıldığı zaman Despot kelimesi, 'Zorba' anlamına geliyor. Aynı zamanda herhangi bir durum söz konusu olduğunda zor kullanan kişi, toplum ya da yönetici şeklinde de ifade edilebilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Spekülatif kelimesi TDK içerisinde farklı anlamlar sunmaktadır. Başlıca anlamı ise kişinin davranışlarında farklılık oluşması ve olayların çarpıtılması olarak bilinmektedir. Çoğu kişi davranışlarını farklı açılardan göstererek kendi işine geldiği gibi davranmaktadır.
Demagog politikacının amacı insanlara yakın görünerek oy vermelerini sağlamaktır. Bu nedenle olmadığı ve hatta tamamen zıt olduğu biri gibi davranmaktan çekinmez. Dindar olmadığı halde dindar insanlara sempatik görünmek için dindarmış gibi davranmak da buna örnektir.
DEĞİNMEK NASIL YAZILIR? Bu kelimenin "değinmek mi? , deyinmek mi?" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı Değinmek şeklinde olmalıdır.
a. Eğitim bilimi. pedagoji, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, p harfi ile başlar, i harfi ile biter.
Kodamanlar, Polonya Krallığı ve Litvanya Büyük Dükalığı ve daha sonra Lehistan-Litvanya Birliği'nde varlıklı ve etkili soyluların sosyal bir sınıfıydı.
Marjinal kelimesi, anlam olarak, farklı, sıradan olmayan, toplumda alışılagelmiş düzenin dışında kalan anlamı taşır. Genellikle, kişiler için kullanılmakta olan marjinal kelimesi, aynı zamanda sıfat olma özelliği taşımaktadır. Marjinal kelimesinin, özellikle moda dünyasında sıkça kullanıldığını görmekteyiz.
Polemik Türk Dil Kurumu tarafından isim olarak söz dalaşı, edebiyatta ise kalem kavgası olarak açıklanmıştır. Polemik kelimesi, sözcük kökü Yunanca πόλεμος (polemos), "savaş" kelimesinden gelen πολεμικός (polemikos) savaşçı, saldırgan kelimesinden gelmektedir.
Türk dil kurumun üzerinden bu kelimenin doğru yazılışı hali, 'Vadetmek' biçimindedir. Yani hem bitişik yazılması gerekir hem de içindeki sesli ve sessiz harflere dikkat etmek gerekmektedir.
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin,profesör şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "proffesör, profesor, prefesör" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı'profesör'dür.
Cevap: Kesir olarak bir sayının üçte biri; 1/3 şeklinde yazılır. Başka örnekler verelim.
Yazım hatası çok fazla yapılan sözcüklerden biri olarak şefkat kelimesi öne çıkar. Özellikle bu kelimenin içerisinde yer alan f harfi, v harfi olarak hata gerçekleşir. Ancak doğru şekilde yazımı ise şefkat olarak değerlendirilir.
Bu kelime genellikle canımıniçi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı canımın içi şeklinde olmalıdır.
Deyince kelime doğru yazılını Deyince olarak yazılır. Diyince kullanımı ise yanlış kullanımdır.
Başlangıçta tartışma sanatı ya da çelişkili yollardan muhataplarını ikna etme sanatı anlamına gelmektedir. Karşıtlıkları kullanarak gerçekleştirilen akıl yürütme biçimidir, diyalektik ve Sokratik yöntem, tartışma ve düşünme sanatı olarak diyalektiğin Antik Çağ'daki en yetkin hâlidir.
Kümülatif kelimesi, birikerek artması yani verilerin birikerek üst üste toplanması anlamına geliyor. Kümülasyon kelimesinin anlamı 'kümelenme' şeklinde de tabir edilebilmekte.
Müzekkere kim yazar tüm detayları ile derledik. Müzekkere kelimesinin kökeni Arapçadır ve dilimize Arap dilinden geçmiştir. Müzekkere Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir? Bir iş veya bir durum hakkında makam fark etmeksizin bir üst makama yazılan yazıdır.
TDK Pekçok Doğru Yazılışı Birleşik Mi, Ayrı Mı? Pek çok kelimesinin yazımı ile ilgili tereddütte kalınan nokta bu kelimenin ayrı ya da bitişik yazılması ile ilgilidir. TDK bu anlamda aradığınız bilgiyi bünyesinde barındırmaktadır. Bu kaynak incelendiğinde pek çok kelimesinin ayrı yazılması gerektiği anlaşılır.
Türk Dil Kurumunun resmi açıklamalarına göre "yüzyıl" kelimesi bitişik olarak yazılır. Asır ya da içerisinde yaşanılan zaman dilimi anlamlarına gelen yüzyıl, zaman zaman kısaltılarak da kullanılabilir.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Politize TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Politikaya bulaştırmak anlamındaki politize etmek, politikaya bulaşmak anlamındaki politize olmak birleşik fiilinde geçen bir söz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri