Müzik ruhun gıdası olduğu kadar kalbin de gıdasıdır. Hastalıkların iyileşmesine yardımcı olan müzik, kalp rahatsızlıklarının da tedavi sürecini hızlandırabiliyor. Kalp ritimlerini normalleştiriyor, tansiyonu düzene sokuyor. En iyi ağrı kesici olan müzik, ağrıların hafiflemesi ve dinmesinde önemli rol oynar.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), günde bir saatten fazla müzik dinlemenin zararlı olabileceği konusunda uyardı. Dünya Sağlık Örgütü, bir milyarı aşkın gencin uzun sürelerle yüksek sesle müzik dinlediği için işitme kaybına uğrama riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
Sonuç olarak, müzik dinlemek psikolojiye iyi gelebilir ve birçok insan için duygusal ve zihinsel iyi oluşu destekleyebilir. Ancak kişisel deneyimlere ve tercihlere bağlı olarak farklı müzik türleri ve parçaları farklı etkiler yapabilir.
Uykunuzu iyileştirmenin yollarını arıyorsanız, müzik harika bir seçenektir. Uyurken müzik dinlemek, bazı temel yönergeleri izlediğiniz sürece faydalıdır. Müzik dinleyerek zihninizi günlük düşünce ve streslerden uzaklaştırabilirsiniz. Müzik dinlerken rahatlamak ve rahat hissetmek kolaydır.
Müzik dinlerken beyin, vücudun doğal ağrı kesicisi olan endorfin hormonunu salgılıyor. Aynı zamanda iyi hissetmemiz için de nükleus akumbens adı verilen beynin haz merkezi harekete geçiyor ve en sevdiğin şeyi yapıyormuşsun gibi hissetmeni sağlıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Bilindiği gibi, müzik dinlemenin verdiği haz, insan psikolojisinde olumlu etkiler yaratarak insana mutluluk vermektedir. Kulağa hoş gelen müziklerin dinlenilmesi halinde, bireyin beyninde “endorfin” ve “doparin” adı verilen hormonların salgılandığı, bunun da kişiyi rahatlattığı ve mutlu ettiği görülmektedir.
Müzik endorfin salgılanmasını sağlayarak olumlu duygusal tepkilerin tetiklenmesini sağlar. Müziğin beyin işlevlerini geliştirdiği birçok araştırma ile ortaya koyulmuştur. Yapılan araştırmalar sonucunda müziğin depresyonun hafifletilmesinde yardımcı olduğu ve kronik ağrıları azalttığı gözlenmiştir.
Yapılan bilimsel çalışmalar müzik dinlemenin sağlığa olumlu etkilerini ortaya koyuyor. Günde ortalama 30 dakika dinlendirici tarzda müzik dinlemek vücudu sakinleştiriyor, tansiyon ve nabzı düşürerek kalp sağlığını olumlu yönde etkiliyor.
Lisztomania, sürekli müzik dinleme ihtiyacı duyma hastalığı olarak bilinir.
Müziğin kendisi bizatihi haram değildir. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette müzikle meşgul olmayı veya bir müzik parçasını dinlemeyi yasaklayan bir emir yoktur. Hz. Peygamber'in bayramda eğlenip müzik aletleri çalan kişilere engel olmadığı biliniyor.
Müzik dinlemek zihni uyanık tutar ve konsantrasyonu artırır. Odaklanma problemi yaşadığınız anda müzik dinleyerek odaklanma gücünüzü arttırabilirsiniz. Müzik dinlemenin diğer bir faydası ise iştah kontrolüdür.
MÜZİĞİN FAYDALARI NELERDİR? Müzik dinlemek, insanın estetik duygusunu ve ritim sezgisini uyararak geliştirir ve içinde güçlü duygular uyandırır. Müzikle bireyin yaşama heyecanı artar. Müzik kişiyi dinlendirir, canlandırır, sakinleştirir ve insani yönünü zenginleştirir.
MÜZİK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLENDİRİYOR
Vücudumuzun bağışıklığını düşüren stres ve yaşlanma gibi faktörler psikolojik durumumuzla birebir ilgilidir. Neşeli olmak, eğlenmek, gülmek, dans etmek ve müzik dinlemek bu stres halini engelliyor ve bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor.
Dünya arzusu ve şehvet hisleri ile dolup taşan kimseler için yalnızca bu duyguları tahrik eden sesler haramdır. Vakitlerinin çoğunu buna veren, meşguliyeti âdet haline getiren kimse için mekruhtur. Allah sevgisi ile dolup taşan, duyduğu güzel ses kendisinde yalnızca güzel sıfatları tahrik eden kimse için müstehaptır.
Yapılan araştırmalar, 85 desibel şiddetindeki seslere 8 saatten fazla maruz kalınmasının kulak sağlığına zararlı olduğunu göstermektedir. Bu süreler 88 desibel için 4 saat, 91 desibel için 2 saat ve 100 desibel için 15 dakika şeklinde örneklendirilebilir.
Acı gerçek şu ki, evet kulaklıkla uzun süreler müzik dinlemek gerçekten işitme sistemimize kalıcı olarak zarar verebilir. Uzmanların tavsiyelerine göre, ses seviyeniz max %60'ı geçmeyecek şekilde en fazla 60 dakika aralıksız müzik dinlemelisiniz.
Müzik, biz insanlar için yaşamımızda büyük yer kaplayan kompleks sesler kaynağıdır. Yaşamımızın her alanında müzik vardır; eğlenmek, rahatlamak ya da bize çağrıştırdığı anıları hatırlamak istediğimizde vs. duygularımızı ifade eden en güzel araçlardan biri olduğu için müzik dinleriz.
Gençler gün içinde sık sık müzik dinliyor. Çünkü müzik dinlemek beyinde duygularla ve ödül algısıyla ilgili bölgeleri etkinleştiriyor. Bu sayede müzik dinleyerek daha iyi ve enerjik hissedebiliyorlar. Bazı insanlar ise uykuya dalarken dalga sesi, rüzgâr sesi gibi dinlendirici müzikler dinlemeyi tercih edebiliyor.
Yabancı literatürde “Misophonia” olarak bilinen rahatsızlık, dilimize Mizofoni hastalığı olarak çevrilmiştir. Seslere karşı aşırı hassasiyet olarak tanımlanan misophonia, bazı tıp kaynaklarında seçici ses duyarlılığı sendromu olarak da geçmektedir.
Beyin görüntüleme çalışmaları, müziğin beyindeki birçok bölgeyi aktifleştirdiğini gösteriyor. Mekânsal beceriler sırasında da benzer beyin bölgeleri etkin hâle geliyor. Müzik dinleme veya müzik eğitimi sırasında tekrar tekrar aktifleşen bu bölgelerin hacmi artıyor.
Müzikle terapi, özellikle depresyon ve anksiyete tedavisinde sıkça kullanılan yöntemlerden biri haline geldi. Amerikalı araştırmacılar, gürültü önleyici kulaklıklarla rahatlatıcı şarkılar dinletilen hastaların endişe seviyesinin, anestezi ilacı alan hastalarla aynı seviyeye düşebildiğini tespit etti.
Müziğin beden üzerindeki etkisi
anılarımızı canlandırabilir ve hatta acılarımızı dindirebilir. daha kolay uykuya dalmana yardımcı olur. motivasyonunu artırır. Ruh halini yükseltir.
Olur da dinlemezseniz beyin dopamin ihtiyacı hissedip sizden müzik dinlemenizi ister ve siz her müzik dinlediğinizde spor ile müzik arasındaki bağ gittikçe güçlenir ve bu bağlantı yavaş yavaş bir bağımlılık halini alır.
Müzik kulağı hem doğuştan gelen bir yetenek hem de eğitim ve pratik yaparak geliştirilebilen bir beceridir. Müzik kulağını geliştirmek için yapabilecekleriniz şunlardır: Aktif dinleme: Müzik dinlerken notaları, armonileri, ritimleri ve melodi hatlarını aktif olarak dinlemeye çalışın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri