N63: Memede tanımlanmamış kitle.
N64: Memenin diğer bozuklukları
N64.4: Mastodini.
Memede benign lezyon, meme dokusunda oluşan ve kanserleşme potansiyeli taşımayan bir tümör veya kitledir. Benign lezyonlar genellikle ağrısızdır ve fiziksel muayene veya görüntüleme testleri sırasında keşfedilir.
Meme beziniz sizi rahatsız hissettirir.
Göğsünüzden sıvı sızıyor olabilir. Meme bezinde bağ dokusu çoğalması da görülebilir. Bağ dokusu arttığında, meme bezinizin alanları yoğunlaşabilir veya sertleşebilir. Ayrıca meme ucu meme bezine doğru geri çekilebilir.
İlgili 39 soru bulundu
1) Erken Evre Meme Kanserleri. Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir.
Meme kanseri teşhisinde değerlendirilen, memede ele gelen kitle, memede şişme ve kalınlaşma, meme ucunun kabuk bağlaması, meme derisinde kızarıklık, göğüslerin üzerindeki damarlarda büyüme, koltuk altında şişlik ve meme ucunun içe dönmesi en yaygın meme kanseri belirtileridir.
Memedeki Her Kitle Kanser Midir? Memede tespit edilen kitleler ya hasta tarafından fark edilerek, ya doktor muayenesi fark edilerek ya da görüntüleme yöntemleriyle fark edilen lezyonlardır. Memede saptanan her kitle kanser değildir. Memede saptanan kitlelerin çok büyük bir bölümü iyi huylu meme kitleleridir.
Lezyon kansere dönüşür mü? Ağız içerisinde ve dudak çevresinde yer alan lezyonların kansere dönüşme riski bulunabilir. 40 yaş üstünde görülen cilt kanseri, sigara ve alkol kullanımı sonucunda ortaya çıkabilmektedir.
Kadınlarda menopoz öncesi %30-40 oranında görülen kistler oldukça yaygın saptanan lezyonlardır. Meme kisti, meme kanallarının tıkanması ile tıkanan kanallarının içinin sıvı ile dolmasıyla kistler oluşur. Bu yapının kansere dönüşüm riski olmaması nedeniyle, fibrokistik hastalık olarak da adlandırılır.
N64.8: Memenin tanımlanmış diğer bozuklukları
Meme ağrısı (mastalji/mastodini) kadınların meme ile ilgili en çok şikayet ettiği semptomlar arasındadır. Ancak meme ağrısı ve kanser birlikteliği olabilmekle birlikte, çok nadir olarak görülür. Meme ağrısının (mastalji/mastodini) büyük çoğunluğu, iyi huylu meme hastalıkları ve adet dönemlerinde görülür.
ICD-10 kodu: R47.8 Konuşma bozuklukları diğer ve tanımlanmamış
Düzensiz sınırlı, büyüme eğilimi gösteren, sert kıvamlı ve hareketsiz olarak hissedilen kitleler meme kanseri açısından dikkat edilmesi gereken lezyonlardır. Meme tümörleri öncelikle kanser öncesi lezyonlar olarak erken dönemde fark edilebilir ve bu dönemde tedavi oldukça etkilidir.
Kanser dokusu da yoğun bir dokudur ve X ışınını çok düşük oranlarda geçirdiğinden gri/beyaz renkte görünür. Yoğun memelerde kitlelerin gözden kaçabilmesinin ana nedeni bu özelliktir. Yoğun meme dokusu varlığı orta derecede bir risk artışı demektir.
BIRADS Kategori 6 ise, malign (kötü huylu) tanısı almış hastalar için kullanılan bir sınıflamadır.
Tıpta normal vücut dokusundan farklı bir şekilde yer kaplayan her türlü yapıya tümör adı verilir. Bazen bu tip durumlar için lezyon tabiri de kullanılır. Tıpta tümör – ur aynı şeydir ve iyi – kötü farklılığını göstermez.
Beyinde lezyon denilen lekeler, beyin MR çekildiği zaman görülen lekelerdir. Çoğunlukla iyi huylu oldukları bilinir. Bu sebepten dolayı herhangi bir tehlikesi bulunmaz.
İnceleyelim! Lezyonların bazıları iyi huylu bazıları kötü olarak ortaya çıkar. Vücuttaki hücrelerde atipik değişmeler göstermelerine bağlı olarak incelenmektedirler. Her lezyonunun kanser olarak adlandırılması mümkün değildir.
Hastanın eline gelen kitle düzgün pürüzsüz yüzeyli ve meme dokusu içinde misket gibi hareketli ise iyi huylu olma olasılığı yüksektir. Bunun aksine yüzeyi düzensiz yapıda ve hareketsiz ise kanser olma olasılığı daha yüksektir.
Memedeki kistin tehlikeli olup olmadığı sadece boyutuna bağlı değildir. Ancak kitlenin 2 cm üzerinde olduğu tespit edilirse doktora başvurulmalıdır.
Deri altında saptanan kitleler bazen çocukluktan beri bulunan kalıtsal yapılar (lipom, fibrom) olabilirler; bunlar iyi huylu kitlelerdir. Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır.
Meme kanseri evreleri 0'dan 4'e kadar sınıflandırılır. Bu evreleme tümörün büyüklüğü, koltuk altı lenf bezlerinin tutulumu, meme derisinin tutulumu ve uzak organ yayılımının (metastaz) olup olmadığına göre evreleme yapılır. Meme kanseri evrelemesi, klinik ve patolojik evreleme olarak değerlendirilir.
Mamografi, meme kanserinin bulgularının tespit edilmesinde daha spesifiktir.
20'li yaşlardan itibaren her yaş grubundan kadında görülebilen bu kanser türü en sık 45-60 yaş arasında ortaya çıkar. Dolayısıyla 40 yaşından itibaren tüm kadınların yılda bir kez meme muayenesi yaptırmaları, tercihen meme cerrahına başvurmaları önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri