Ene'l-Hakk (Arapça: أنا الحق ), Arapça "Ben Hakk'ım", "Hak'tan gayrı değilim." demektir.
NÂTÜVAN. (ﻧﺎﺗﻮﺍﻥ) sıf. (Fars. olumsuzluk bildiren nā- ve tuvān “güç, tâkat” ile nā-tuvān) Kuvvetsiz, güçsüz, zayıf: Sayyâd bu nâtüvâna kıyma / Kıl cânıma rahm câna kıyma (Fuzûlî).
En-el Hak sözü ile alakalı olarak bilgiye erişmek isteyen insanların yararlandığı en önemli kaynaklardan birini internet olmaktadır. En-el Hak Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Ene'l-Hakk , Arapça "Ben Hakk'ım", "Hak'tan gayrı değilim." anlamına gelen bir sözdür.
Günlük hayattan çok edebi eserlerde kullanılan nagah kelimesi hem vakitsiz hem de birdenbire anlamına gelir. Bu kelime eylemin nasıl ve ne zaman yapıldığını belirttiği için cümle içerisinde zaman zarfı olarak kullanılır.
[ نِ ها ] (ع اِ) زجاج. (اقرب الموارد).
İlgili 38 soru bulundu
Şu 6 kadınla evlenmeyin!; 1- Ennane = Sürekli şikayetçi 2- Mennane = Başa kakan 3- Hannane = Önceki eşine özlem…
nize - نیزه
رمح. (آنندراج) (غیاث اللغات). قناة.
ZALÂM. (ﻇﻼﻡ) i. (Ar. ẓalām) Karanlık: Seher zamânı zalâm-ı leyâli kim düşünür (Cenap Şahâbeddin). Zalâm içre öten bir kuş haberdâr eyliyor subhu (Hüseyin Sîret).
nigah - نگاه
نظاره. نظره. نگه.
Beyit- te geçen derya kelimesi dolayısıyla da neheng, balina anlamında kullanılmıştır.
Bu açıklamalara göre “Ben Hakkım” sözü “Ben Hak'tanım” veya “Ben bir gerçeğim ve bâtıl değilim” demektir.
Bir kitaba sehven yazılmadığı için sayfa kenarına veya satırlar arasına sonradan ilâve edilen kelime yahut kelimeler için kullanılan terim.
vuf ıstılahı olarak bedii-felsefi sembol yaratıcılığında yakından kullanımı ile seçilir. Azerbaycan-Türk şiirinde «enel-hak» kavramını en çok savunan şair de Nesimi'dir.
Na't, konu olarak İslam dininin son peygamberi Muhammed'i anan ve öven edebi eserlere verilen isimdir. Arapçada, "tavsif etmek" anlamında mastar, sıfat ve vasıf mânâsına da isim olarak kullanılır; aynı şekilde Arap gramerinde de, sıfata; na't, mevsûfa; men'ût denmektedir.
HUZÛZAT. (ﺣﻈﻮﻇﺎﺕ) i. (Ar. ḥuẓūẓ ve çoğul eki -āt ile ḥuẓūẓāt) Hazlar, zevkler: Garka-i deryâ-yı huzûzât-ı rûhânî oldular (Fuzûlî).
Arapça ṭrḥ kökünden gelen ṭarḥ طَرْح “atma, çıkarma, bırakma” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ṭaraḥa طَرَحَ “attı, bıraktı” fiilinin faˁl vezninde masdarıdır. Klasik dönem Osmanlı kullanımında asli anlamı "temel atma" olup, "tezyinatta ve bahçe tanziminde dikdörtgen bölme" anlamı bundan türemiş olmalıdır.
dolu olmayan. kəssik.
NÂLENDE. (ﻧﺎﻟﻨﺪﻩ) sıf. (Fars. nālіden “inlemek”ten nālende) İnleyen: Ey gonca-i ne-şüküfte kaçan hande edersin / Mürg-ı dili bülbül gibi nâlende edersin (Fıtnat Hanım).
Nahil'in manası hurma ağacı demek olup galat olarak Nakıl diye meşhur olmuştur.
Arapça kökenli bir sözcük olan nikap hem perde hem de örtü manasına gelir. Divan edebiyatında nikap bir güzellik unsuru olarak ele alınmış ve farklı mazmunların içerisinde kullanılmıştır. Örneğin ''nikap salmak'' deyimi sevgilinin cemalini göstermesi demektir.
Bu çalışmayla neçe> niçe> neçe “ne kadar?” ve neçe> nice> nece “nasıl?” gelişmesi incelenmektedir.
NEMÇE – NEMSE
niemcy – niemec “dilsiz, Slavca bilmeyen”in çoğulu) Osmanlılarca Avusturya'ya ve Avusturya halkına verilen isim.
Hokka, Arapça bir kelimedir ve dilimize de Arapçadan geçmiştir. Hokka, cam, metal ya da topraktan yapılmış olan ve içinde mürekkep konulan küçük bir kaptır.
6. Şeddake; Çok fazla konuşan, geveze.
HANGÂH – HÂNEGÂH – HÂNİGÂH
(ﺧﺎﻧﮕﺎﻩ) i. (Fars. ḫāngāh) Bir tarîkatın merkez durumundaki tekkesi, hankah.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri