Rahat ve kolay bir söyleyişi vardır. Bazı hikmet sözleri atasözü gibi kabul edilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Manzum ve mensur birçok eseri vardır. Şiirlerinde sade, açık ve akıcı bir dil kullanan Nâbî, nesirlerinde hayli ağır bir dil kullanmıştır.
Nabi, düşünce şiiri alanında büyük bir çığır açmıştır. Bu anlamda kendisi hikemi şiirinin kurucusudur. Şiirlerinde didaktik, yani öğretici bir dil kullanmıştır. Yazdığı eserlerde hayal ve duygudan ziyade düşünceyi ön plana çıkarmıştır.
1642'de Şanlıurfa'da doğdu. Asıl adı Yûsuf olmakla beraber Nâbî mahlasıyla tanındı. Gaffarzâde veya Karakapıcılar ailesine mensup olduğu hakkında söylentiler vardır.
Yaşar Nabi Nayır, şiirlerinde hece ölçüsünü kullanmıştır.
İlgili 32 soru bulundu
Nefi Kimdir? Divan edebiyatında kasideleriyle tanınan Nefi, 17. yüzyılın önemli sanatçılarındandır. Asıl ismi Ömer olan Nefi, 1572 yılında Erzurum'un Hasankale (Pasinler) ilçesinde doğmuştur. Nefi denilince akla gelen ilk şeylerden biri hicivleridir. Hiciv Divan Edebiyatı'nda yermek,eleştirmek anlamında kullanılır.
Hayriyye, Divan edebiyatı şairlerinden Nâbi'nin eseridir. Eser aruz ölçüsüyle yazılmış bir öğüt kitabıdır. Nâbi bu eseri oğluna öğüt vermek için yazmıştır. Mesnevi nazım biçimi ile yazılan Hayriyye aruzun "feilâtün feilâtün feilün" kalıbı ile yazılmıştır ve 1665 beyitten oluşmaktadır.
Sebk-i Hindi akımının temsilcilerindendir. Özlü, ahenkli, topluma yönelik şiirler yazma gayreti içinde olmuştur.
Divan şairi olan Nedim Lale devrinde yaşayan biridir. Dolayısıyla yaklaşık olarak 17.yy sonu ve18.yy başlarında yaşadığı söylenebilir. Yaşadığı dönemde kaside, gazel, koşma, murabba, müstezad gibi Divan edebiyatını temsil eden yazı türlerine ait eseri vardır.
Hikemi şiir akımının edebiyatımızdaki öncüsü ve en güçlü temsilcisi Nabi'dir. Bu nedenle “Hakimane Şiir” akımı “Nabi Ekolü” olarak da bilinir. Nabi'nin şiirle düşünceyi birleştirerek açtığı yolda kendisini izieyen ve 17. yüzyılın ikinci yarısı ile 18. yüzyılda yaşadıkları bilinen birçok şair yetişmiştir.
Seyahatname dediğimiz vakit hiç şüphesiz aklımıza ilk gelen Evliya Çelebi ve eseridir. Fakat Seyahatname türü içerisinde öyle bir eser vardır ki hem edebiyatımız hem de Osmanlı tarihi için büyük önem arz eder. Eser, şair Nabi'nin 1678-1679 yılları arasında yaptığı Hac yolculuğunu anlattığı Tuhfetü'l-Harameyn'dir.
Nedim, divan şiirinde Necatî'yle belirginleşen, Bakî ve Şeyhülislam Yahya gibi şairlerin eserlerinde mükemmelleşen mahallîleşme deneyiminin XVIII. yüzyıldaki en büyük temsilcisidir.
Gülşehrî'nin eserleri şunlardır: 1. Felek-nâme: Şairin ilk eseridir. 701/1301-2 yılında İlhanlı hükümdarı Gazan Han'a sunulmak üzere yazılmış Farsça bir mesnevîdir.
Gerek manzum gerek mensur eserleriyle 17. Yüzyılın ikinci yarısında yer alan, Divan şairlerinin en önde gelen isimlerinden biri olan Nâbî hakkında bilgi veren kaynakların çoğu, onun Divan edebiyatının klasik devrinin son büyük temsilcisi olduğu fikrinde birleşirler.
17. yüzyıl klasik Türk edebiyatı; Nefi, Nabi ve Şeyhülislam Yahyâ gibi tanınmış divan şairlerinin yanında, Evliya Çelebi, Naima ve Kâtip Çelebi gibi önemli nesir yazarları da çıkarmıştır.
Yüksek, yüce, haber veren.
Nâbî(1642-1712)'nin 1701 yılında oğlu için kaleme aldığı Hayriyye adlı mesnevisi, devletin ve özellikle taşra yönetiminin durumunu gözler önüne seren bir belge niteliği taşımaktadır. Nâbî, eserinde oğluna nasıl yaşaması gerektiği konusunda öğütlerde bulunurken onun için ideal bir insan tipi çizer.
Şeyhî (ö. 1431), Kütahya doğumlu 15. asır Türk divan şairi ve tabip. Kendinden sonra gelen birçok şairi etkilemiş bir şairdir.
17. yy'da yetişen önemli ve meşhur divan şairlerindendir. Ününü ise hikemi tarzda yazdığı şiirlerine borçludur.
“Nâ” ve “bî” kelimeleri arapça ve farsçada 'yok' anlamına gelmektedir. Bu beyitte Nabî mahlasının oluşumunu belirtmektedir. 10 Nisan 1712 tarihinde vefat etmiş, Üsküdar'da Karacaahmet Mezarlığına gömülmüştür.
Şair gerek kendi zamanında gerekse kendinden sonraki asırlarda kaside yazan şairleri etkilemiştir. Nef'î, yaşadığı dönemin hiciv üstadı olarak kabul edilir. Şiirlerinde zengin bir musiki, düşünce ve bilgiyle yoğrulmuş sanatlı bir üslup gözlenir.
Hicvettiği bürokratlardan Bayram Paşa onu padişahtan istemiş, IV. Murat da şairi Bayram Paşa'nın ellerine teslim etmiştir. 27 Ocak 1635 tarihinde büyük Türk şairi Nefi, Bayram Paşa'nın cellatları tarafından kementle boğulduktan sonra aziz naaşı denize atılmıştır.
Zamanın Şeyhülislamı onu ikaz etmiş, bir Müslümanı kötülerken aşırı gidilirse küfre düşülebileceğini söylemişti. Nef'i de buna karşılık olarak; “Müftü efendi bize kâfir demiş/Tutalım ben O'na diyem Müslüman/Lâkin varıldıkta ruz-ı mahşere/İkimiz de çıkarız orada yalan...” diyerek cevap vermişti...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri