Latin harflerini kullanan dillerdeki özel adlar özgün biçimleriyle yazılır: Beethoven, Byron, Cervantes, Chopin, Eminescu, Grimm, Horatius, Molière, Puccini, Rousseau, Shakespeare; Bologna, Buenos Aires, Iorga, Ile-de-France, Karlovy Vary, Latium, Loire, Mann, New York, Nice, Rio de Janeiro, Vaasa, Wuppertal vb.
Moliere, 23 yaşında Paris'ten adeta kaçtı ve sonraki 13 yılını gezgin tiyatro yaparak geçirdi. Bu dönemde elde ettiği başarılar sonrası genç Fransa Kralı 14. Louis'in desteğini alarak Paris'e döndü ve seyirci kitlesini genişletti.
Yeni edebiyat dilinin yerleşmesinde tiyatro türünün özellikle Moliére çevirilerinin çok önemli katkısıvardır. Tiyatronun diyaloglara dayalı olması, anlatmanın yanında göstermeyi esas alması, dilin kullanımını veanlaşılmasını kolaylaştırıcı bulunur.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
19. Din, mezhep ve akım adları ve bunlarla ilgili özel isimler büyük harfle başlar: Müslümanlık, Hristiyanlık, Musevilik, Budizm, Hanefilik, Yahudilik, Katolik, Protestanlık, Maniheizm, Alevilik; Allah, Tanrı, Cebrail, Zeus, Kibele vb.
İlgili 32 soru bulundu
Molière (Jean-Baptiste Poquelin) XVII. yüzyılda oyunlarıyla hem dönemin kralı XIV. Louis'nin hem de Fransız halkının dikkatlerini üzerine çekmeyi başaran bir tiyatro oyuncusu, yönetmen ve yazardır. Nasıl ki tragedyada Corneille ve Racine en önemli isimlerse, komedyada da Molière adından söz ettirir.
O dönemin komedi anlayışının yalnızca güldürmeyi amaç edinmiş olmasına rağmen Moliere, güldürürken düşündüren bir komedinin çığırını açmış oldu. İnsanlığın gülünç yanlarını doğal, yalın ve geniş bir biçimde yansıttı. Pek çok eseri dilimize çevrildi ve tiyatrolarımızda oynandı.
Jean-Baptiste Poquelin, ya da daha bilinen adıyla Molière 15 Ocak 1622 – 17 Şubat 1673 tarihleri arasında yaşamış olan Fransız oyun yazarı ve oyuncudur.
Aralarında "İnsandan Kaçan", "Kibarlık Budalası", "Bilgiç Kadınlar" ve "Hastalık Hastası"da dahil otuz altı oyun yazdı. Bu oyunlardan on üçünün danslı ve müzikli olma gibi önemli bir özelliği vardır. Moliere'in birçok eseri dilimize çevrildi, tiyatrolarımızda oynandı.
Ahmet Vefik Paşa, Tanzimat yıllarında belki de modern çevirinin başlangıcını oluşturacak bir teknikle Moliére'in eserlerini dilimize kazandırmıştır.
L'Avare/Cimri,1668
Bir karakter komedyası olan bu oyunun baş kişisi Harpagon gerçek bir barbon ve gerçek bir cimridir.
"Cimri" adlı kitabı Türkçeye ilk olarak "Azarya" adıyla Vefik Paşa; daha sonra ise "Pinti Hamit" adıyla Teodor Kasap tercüme eder.
Adamcıl: Ahmet Vefik Paşa tarafından, Fransız yazar Molieré'den uyarlanmıştır. Kocalar Mektebi: Ahmet Vefik Paşa tarafından, Fransız yazar Molieré'den uyarlanmıştır.
Cimri (Özgün adı: L'Avare), Fransız komedi yazarı Molière tarafından yazılmış 5 perdelik bir oyundur. İlk kez 1668 yılında Palais Royal'da oynamıştır.
MOLİERE'İN ESERLERİ
Moliere'in bilinen ilk yapıtları, 1655'te Lyon'da sahnelenen L'Etourdi ou les contretemps (oynanışı Savruk, 1876; yayımlanışı Şaşkın yahut Beklenmedik Engeller, 1944) ve 1656'da Beziers'de oynanan Le Depitamoreux'ydü (oynanışı İnfial-i Aşk, 1876; yayımlanışı Küskün Âşıklar, 1944).
Shakespeare hangi akımın temsilcisi olduğuna baktığımızda romantizm akımı olduğunu görürüz.
Tahminen İÖ. 422 yılında sahnelendiği öngörülen Aristophanes'in “Eşek Arıları (Yargıçlar)” adlı Antik Yunan komedisi olan eseri KarmaDrama tarafından değişik sahneleme disiplinleri kullanılarak sahneye taşınıyor. Aristophanes (İÖ. 450 – 388), eski Yunan komedyasının en büyük temsilcisidir.
Fransız edebiyatının ölümsüz isimlerinden biri olan Jean-Baptiste Poquelin ya da bilinen adıyla Molière, 15 Ocak 1622'de Paris'te tüccar bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelir. On yaşındayken annesini kaybeden yazar, büyük babası Louis Cresse tarafından büyütülür.
Molière Paris'te dünyaya geldi!
Kralın halıcılığını yapan bir ailenin çocuğu olan Molière'in asıl adı Jean-Baptiste Poquelin'dır. Fransa'nın Orléans şehrinde hukuk eğitimini tamamlayan Molière'in asıl mesleği ise avukatlıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri