MADDE 5- (1) Bu Yönetmelik kapsamına giren taşıma işleri organizatörlüğü faaliyetinde bulunacak gerçek ve tüzel kişilerin Bakanlık tarafından verilecek TİO yetki belgesini almaları zorunludur.
Karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu taşımacılığıyla kombine taşımacılık alanında taşıma işleri yapanların TİO yetki belgesi alması gerekiyor.
TİO Üst Düzey Yönetici ÜDY Belgesi Olmaması Durumunda Cezalar Nelerdir? İlgili Yönetmelik uyarınca ilgili üst düzey yönetici tarafından alınması gereken ÜDY belgesinin mevcut olmaması durumunda gerçek veya tüzel kişiliğe iki bin Türk Lirası (2.000-TL.) ceza uygulanır.
Kombine taşımacılık veya deniz, kara, demir ve hava yolu taşımacılığı alanlarında çalışan gerçek ya da tüzel kişilere ait lojistik firmalarının, yük taşımak ve sözleşme oluşturmak amacıyla Taşıma İşleri Organizatörü Yetki Belgesi'ne sahip olması gerekir.
Hükmüne istinaden; Taşıma İşleri Organizatörlüğü (TİO) faaliyetinde bulunan veya bu kapsamda faaliyet gösterecek işletmelerin alması gereken TİO Yetki Belgesi fiyatı 14.07.2023 tarihine kadar 273.244 TL yerine % 40 indirimli tutar olan 163.946 TL olarak belirlenmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Yapılan indirimden ilk kez TİO yetki belgesi alacaklar ile Bakanlığımızca yetkilendirilmiş taşımacılar faydalanabilecektir. Halihazırda TİO yetki belgesi sahiplerinin de belge geçerlilik süreleri 10 yıl uzatılarak 5 yılda bir alınan belge yenileme ücretinden muaf olmaları sağlanmıştır.
Bu çerçevede; Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği'nin Geçici 5 inci maddesinde de belirtildiği üzere; indirimli olarak TİO yetki belgesi alabilme imkânı 14 Temmuz 2023 tarihinde sona erecektir.
MADDE 23- (1) TİO yetki belgesi ücreti 273.244 (ikiyüzyetmişüçbinikiyüzkırkdört) Türk Lirasıdır. Ancak, 10 uncu maddenin ikinci fıkrası uyarınca düzenlenen yetki belgesi ücreti 70.000 (yetmişbin) Türk Lirasıdır.
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 01.01.2019 tarihinden bu yana verilen TİO belgesi, dört farklı lojistik alanında (karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu) faaliyet gösteren şahıs veya şirketlerin hak ve sorumluluklarını tayin ediyor.
Bölge Müdürlüklerinden bilgi alınabilir.
Dolayısıyla, bu durumda 4925 sayılı KTK hükümleri öne çıkmaktadır. '' taşıma işleri komisyoncusu''nun kendi nam ve hesabına eşya taşıtabilmesi için bu taşımaları bir müvekkil hesabına yapması kaydıyla, taşıma faturası kesebileceği hüküm altına alınmıştır.
TİO Yetki Belgesi İndiriminde Son Tarih 14 Temmuz 2023.
Geleneksel anlamda taşıma işleri organizatörü (freight forwarder) tanımı yapmak gerekirse; organizatör (forwarder) yük ilgilileri ve taşıyıcı arasında uzman aracı konumunda olan, malların bir yerden başka bir yere taşınmasını, kural olarak bizzat taşımayı üstlenmeden, organize eden kişidir.
Tüzel kişilerde (şirket) şirket birleşimi veya sahip değişikliği dışında belge devri mümkün değildir. Gerçek kişilerde (şahıs) ise anne, baba, çocuk, eş, kardeşlere ve ortağı olduğu şirkete yetki belgesi devri mümkündür.
1) Yetki belgeleri, adlarına düzenlenen gerçek veya tüzel kişiler dışında başkaları tarafından kullanılamaz ve hiçbir şekilde devredilemez.
Özetleyecek olursak; yukarıda belirtilen görevleri ifa edecek olanlardan en az 1 ÜDY, 2 ODY belgesine sahip olmak zorunludur (toplamda 3 mesleki yeterlilik belgesi). Bu belgelerin tamamı (3'ü de) daha kapsayıcı ve daha yetkin olan ÜDY olabilir.
Yönetmeliğin 24. maddesine göre L2 yetki belgesi ücreti 664.046 TL olarak güncellenmiştir.
2019'da devreye girecek TİO Yönetmeliği'ne göre artık bu alanda yeni yetki belgesi alabilmek için en az 300 bin TL sermayeye sahip olmak ve 150 bin TL yetki belgesi ücretini gözden çıkarmak gerekiyor.
- C2 Yetki belgesi almak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin en az on bir birim araç ile 440 ton asgari kapasiteye sahip olması, odaya kayıtlı olması ve kayıtlı sermayenin en az 100 bin Türk Lirası olması ve bu şartların tüm faaliyet süresince sağlanması gerekmektedir.
14.01.2023 Resmi Gazetede yayınlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliğindeki değişikliğe göre C2 Yetki Belgesi kaldırılmıştır. Uluslararası taşımacılık yapacak firmaların L2 Belgesi alması gerekmektedir. L2 Belgesinin alım şartları ve detaylarını sitemizdeki L2 Belgesi panelinden görebilirsiniz.
R1 YETKİ BELGESİ NEDİR? R1 yetki belgesi ticari amaçla yurt içi taşıma işleri organizatörlüğü yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen belgedir. Hiç aracı olmadan nakliye sektöründe organizatörlük yaparak faaliyette bulunan firmalar bu belge ile her türlü nakliye işinin organizatörlüğünü yapabilirler.
L2 Yetki Belgesi, Türkiye'de ikinci el oto yedek parça ticaretiyle uğraşan kişi veya kuruluşlara verilen bir yetki belgesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri