Sabah ilk idrar olmasi şart değildir yalnız fazla su içilerek idrarin verilmesi önerilmez. Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
Tüm idrar gündüz ve gece boyunca, dikkatlice toplama kabına biriktirilir. Ertesi sabahki ilk idrar da örnek sabah 8 veya 9 daki idrarınız toplama kabına eklenerek , idrar toplama işlemi tamamlanır.
İdrar testi istenilen saatte yapılabilir ancak idrar yoğunluğunun yüksek olduğu sabah saatlerinde yapılırsa daha güvenli sonuç alınır. Gebelik testi kiti üzerinde yer alan tek çizgi sonucun negatif olduğunu hamileliğin olmadığını gösterir. Eğer çift çizgi var ise pozitif sonucu yani hamileliğin olduğunu gösterir.
İdrarda gebelik testi günün her saatinde yapılabilir, ancak sabah ilk idrarda hCG miktarı daha yoğun olduğundan daha hızlı ve belirgin sonuç alınır.
Genellikle adet gecikmesinin 10. gününde idrarda hCG düzeyi artmaya başlar ancak daha güvenilir sonuç elde etmek için birkaç gün daha beklemek faydalı olabilir. Bu doğrultuda evde gebelik testi yapmak için en doğru zamanın adet gecikmesinin 11-12. günleri olduğunu söylemek mümkündür.
İlgili 41 soru bulundu
Tam idrar tahlilinin sonucu ne zaman belli olur? Tam idrar tahlili ortalama 1 saatte sonuçlanmaktadır. Ama idrar kültürü istenmişse, kültür sonuçlarının hazırlanması üreme olup olmaması ile bağlantılı olarak 1-3 gün içinde sonuçların çıkması mümkün olmaktadır.
İdrar alındıktan sonra en geç 2 saat içinde laboratuvara ulaştırılmalıdır. Buna olanak yoksa, idrar örneği +4°C'de buzdolabında korunmalıdır (Bakteri sayısı 4°C de en fazla 2 saat sabit kalır).
Testi yaptığınız saat da önemlidir. çok büyük bir fark yaratmasa da sabah saatlerindeki yani uyanınca ilk idrar, her zaman çok daha iyi sonuç verir. İdrar testi kitlerinde son kullanma tarihi geçmiş ya da yaklaşmışsa sonuç yanlış çıkabilir. Çünkü burada hCG seviyesini belirleyen kimyasal bozulmuş olabilir.
Testi yapmadan önce çok fazla su içmiş olmanız, idrarınızdaki hCG seviyesini azaltabilir, bu da testin bu gebelik hormonunu saptamasını zorlaştırabilir.
İdrarda gebelik teşhisi ilişkiden hemen sonra sonuç vermemektedir. Testin doğru sonuç verebilmesi için kişinin adet gecikmesi yaşaması gerekmektedir. Bir diğer deyişle hamilelik şüphesi olan kişi hamilelik testi yapmak için ilişkiye girdikten sonra 14 gün yani 2 hafta beklemelidir.
“Gebelik testi ne zaman yapılır” sorusunun yanıtı şöyle olabilir: Regl periyodunun gecikmesinden en az beş gün ile bir hafta sonra yapılmalıdır. Gebelik testi sonucu ile ilgili yanlış değerlendirmeler yani negatif sonuç almak testi daha erken yaptırmak sebebiyle olabilir.
Testin aç veya tok karnına yapılması farketmez. Günün her saatinde yapılmalıdır.
Hamilelik testini uyguladıktan sonra talimatta yazan süreye uymadan sonucu kontrol ettiğin zaman yanlış sonuca ulaşabilirsin. Uzun süre bekletilen testler yalancı pozitif sonucuna neden olabilir. Bazı gebelik tedavileri hCG hormonu içerdiği için yalancı pozitif sonucuna neden olabilir.
Kontrol penceresine 4-5 damla idrar damlatınız. 2. 5-20 dakika bekledikten sonra test penceresinden sonucu okuyabilirsiniz. 3. Test penceresinde 2 çizgi oluşmuşsa sonuç pozitifdir.
Erken hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, hafif kramp benzeri karın ağrıları ve yorgunluk yer alabilir. Bu belirtiler gebeliğin ilk haftalarında görülebilir.
Preeklampsi ve eklampsi: Hamileliğin 5.ayından sonra herhangibir zamanda anne adayının tansiyonunun 140/90mmHg üzerinde olması, tam idrar tetkikinde protein miktarının 1+ üzerinde ya da 24 saat biriktirilen idrarda 300mg'ın üzerinde protein kaçağı tespit edilmesi ile tanı konur. Tüm organları etkileyen bir durumdur.
Yani test pozitif olduğu halde gebe olmayabilirsiniz. Örneğin, son 2 ay içerisinde bir düşük yaşadıysanız, hâlâ bir önceki gebeliğin etkisi testi pozitif çıkarmış olabilir. Ya da çocuk sahibi olmak için tedavi aldıysanız çatlatma iğnesi yapılmış olması bu testi pozitif çıkarabilir.
Testin kesin sonuç verebilmesi için yaklaşık 15 dakika beklenmesi gerekir. Gün içinde herhangi bir saatte idrar örneği alınabilmektedir. Fakat sabah ilk idrar sırasında testin uygulanması daha etkili olacaktır. Kit üzerinde tek çizgi olması negatifi işaret eder, yani hamilelik yoktur.
İdrarınızdaki hCG hormonu yükselmeden test yaparsanız gebelik testi negatif sonuç verir. Regl gününden önce uyguladığınız testlerde sonuç negatif olsa bile hamilelik ihtimaliniz bulunmaya devam eder. Bu durumda regl gününüzden 7 gün sonra testi tekrarlamanız uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Eğer hamilelik testini çok erken uyguladıysan, sonuç hamilelik olsa bile negatif bir sonuç alabilirsin. Nadiren de olsa yanlış test sonucuna ulaştığını anladığında testi tekrarlaman gerekebilir.
İkinci haftanın başında Beta HCG düzeyinin 5-50, ikinci haftanın sonunda ise 50-100 mIU/ml aralığında olması beklenir. Ancak döllenme zamanının ilk ay içerisinde hangi güne denk gelmediği bilinmeyeceğinden kan ve idrar testleri için adet gecikmesinin beklenmesini öneririz.
Evde yapılan idrar gebelik test kitinde, eğer ikinci çizgi silik bir şekilde görünüyorsa, bu durum gebelik şüphesi olduğunu gösterebilir. Ancak, testten sonra yaklaşık 3 dakika bekledikten sonra ikinci çizgi belirginleşmezse, sonuç negatif olarak kabul edilir.
Pek çok çeşit hamilelik testi bulunmaktadır. Çoğu testte, idrar yolunuzun sonunda bir çubuk yerleştirmeniz veya idrar topladığınız bir kaba, 5 – 10 saniye çubuğu batırmanız gerekmektedir. Birkaç dakika sonra, çubuk test sonuçlarını gösterecektir.
Sağlıklı bir test sonucu elde edebilmek için hastaların önceden yeteri kadar su içmeleri gerekir. Normal üroflow testi için ortalama 250 cc idrar çıkartılmalıdır. Hastaların test öncesi 4 su bardağı su içmeleri ve sıkışma hissi gelene kadar idrar yapmamaları önerilir.
İdrar testi için idrar verirken dikkat edilmesi gereken; testten önce yemek yiyip yememek gerektiğinin belirlenmesidir. Bazı durumlarda hastanın aç kalması gerekebilir. İdrar tahlili için idrar vermeden önce genital bölge temizliğine ve doktor önerilerine de dikkat etmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri