Diyanet kaynaklarına ve İslam alimleri fetvalarına baktığımız zaman geğirmenin (sesli ya da sessiz) abdesti bozmadığını görmekteyiz. Gelelim önemli noktaya, kişinin geğirdiği zaman midesinden ağzına kusmaya yakın miktarda sıvı geliyor ise (reflü hastalarında sıklıkla gelişen bir durumdur) namaz abdesti bozulur.
"Aslolan, yel çıkmasının abdesti bozmasıdır. Fakat bir kimseden sürekli olarak yel çıkıyorsa, namaz kılmak istediğinde her farz vakit namazı için abdest alması gerekir. Daha sonra namazda iken kendisinden yel çıkarsa, bu yel onun namazını bozmaz. Bu kimsenin bitirinceye kadar namazına devam etmesi gerekir.
Değerli kardeşimiz, Namazda yere düşmek, namaza zarar vermez. Herhangi bir nedenden dolayı namaz esnasında düşen bir kimse, hemen kalkarsa, namaza kaldığı yerden devam edebilir.
Namazda "Allah" kelimesini söylemek namazı bozmaz.
İlgili 27 soru bulundu
- Avcıdan maksat, göğsünü kıbleden çevirmeden, gözleriyle namaz esnasında etrafı kolaçan eden, - Hamaldan maksat, tuvalet ihtiyacı olduğu hâlde abdest tazelemeden namaz kılan, - Tüccardan maksat ise, namaz kılarken kalbini ve zihnini ticaret ve dünya işleriyle meşgul edendir.
Allah Resûlü, meleklerin namaz kılanların lehinde şahitlik yapacaklarını ifade ediyor. Namaz, bütün peygamberlerin Allah'a yönelişinin en somut ifadesidir. Peygamber Efendimize, “Şüphesiz benim namazım da, kurbanım da, hayatım da ölümüm de alemlerin Rabbi Allah içindir” demesi emredildiği gibi, Hz.
Sahih olup da, kabul olmayan ibadet için azap yapılmaz ise de, o ibadetin sevabına kavuşamaz. İbadetin kabul olması için, önce sahih olması yani o ibadete mahsus olan şartların yerine getirilmiş ve ihlas ile yapılmış olması lazımdır. Namazın sahih olması için, vaktinde kıldığını iyi bilmek de şarttır.
Değerli kardeşimiz, Kadının namazda başının tamamı açık olması namazını bozar. Ancak başının dörtte birlik kısmı açık kalması namazını bozmaz. Bu bakımdan kadının saçlarının bir kısmı başörtüsünün altından gözükmesi namazını bozmaz.
Ayak parmaklarının en az birisi bu kadar süre ile yere dokunmazsa secde sahih olmayacağı için namaz da sahih olmaz (Aliyyü'l-kârî, Fethu Bâbi'l-'inâye, 1/251; Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 87). Secde sahih olacak kadar ayaklar yere temas etmiş ise bunun dışında ayakların yerden kaldırılması namazı bozmaz.
Namazdaki düşünce namazı bozmaz. Fakat elden geldiği kadar düşünmemeye gayret etmelidir! Namazda manasını bilenin, okuduğunu düşünmesi iyi olur. Kendini Rabbimizin huzurunda düşünmek ve o huzurda nasıl olunması gerekiyorsa öyle bulunmak çok iyidir.
şöyle buyurdu: "Zarla oynayıp da sonra namaz kılan kimse, irin ve domuz kanı ile abdest alıp sonra namaz kılan kimse gibidir." Ahmed ve Ebû Ya'lâ şunu da ilave etti: "Onun namazı kabul olmaz." (Ahmed, V, 370). Bir adam dedi ki: "Ey Allah Resûlü!
Buna göre televizyon ve radyo gibi iletişim cihazları aracılığı ile başka bir mekândaki imama uymaya niyet etmekle mekân birliği gerçekleşmiş olmayacağından bu şekilde kılınan namaz geçerli değildir.
5. Kokusu olsun veya olmasın, erkek ve kadının tenasül organından (ön kısmından) çıkan yel/gaz abdesti bozmaz. Bu durum çok nadir de olsa bazı kimselerin başına gelebilmektedir. Ancak bu abdesti bozmaz ve namaza da bir zararı yoktur.
Namazda sessizce tebessüm etme; dudaklar oynamasa da namazı bozmaz. Titreme olur ve kendi işitecek kadar da olsa gülme bulunursa namazı bozulur. Sesli (kahkaha) ile gülerse hem namazı, hem de abdesti bozulur.
Burnun koku hissetmesi veya kulağın bir ses duymasından maksat, abdestin bozulduğunu kesin olarak bilmektir. Yoksa ses duymadığı veya koku hissetmediği halde yel çıkardığını bilen bir kimsenin abdesti bozulur.
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
İslam dini örtünmenin şekli konusunda ayrıntıya girmese de tesettürü emretmiştir. Bayanların el, yüz ve ayakları dışında bütün bedeni avret sayılır. Dolayısıyla namaz kılarken de vücut hatlarının belli olmayacağı ve teni göstermeyen kıyafetler tercih edilmektedir.
Zorunlu olmadıkça pantolonu veya elbiseyi rükûya veya secdeye giderken çekmek, namaz dışı bir işle meşguliyet olduğu ve namazda olması gereken huşûya aykırı düştüğü için mekruhtur, fakat namazı bozmaz (Kâsânî, Bedâî', 1/215; Merğinânî, el-Hidâye, 1/64).
Yoldaki bir engeli dahi kaldırmanın ibadet olduğunu kabul eden dinimiz, elbette namaz gibi önemli bir ibadeti görmezden gelmeyecektir. Mesela başı açık bir kızımız namazını kılsa namazın sevabını alır. Başı açık şekilde gezdiği zamankilerin de günahını alır. Biri diğerine engel değildir.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Caiz değildir. İbni Âbidin'de buyuruluyor ki: Kur'an-ı kerime veya kağıda bakıp, öğrenerek okumak namazı bozar. Çünkü başkasından öğrenmek demektir.
“Meleklerin girmediği 10 ev: 1-Akrabalardan alâkayı kesenin evi. 2-Anne babaya itaat etmeyenin evi. 3-Faiz yenilen ve alınan ev. 4-İçinde köpek bulunan ev. 5-Allah'ın zikredilmediği ev. 6-İçinde sahabeye sövülen ev. 7-Resim, suret ve heykel bulunan ev. 8-Müzik aletleri bulunan ve çalınan ev. 9-İçinde çan olan ev. 10- ...
Namazda sinek, arı gibi küçük haşerâtı el hareketi ile kovmak namazı bozmaz. Ayrıca akrep, yılan, fare ve diğer saldırgan canlılar zarar verecekse namaz kılan kimsenin bu hayvanları öldürmesi halinde namazı bozulmaz (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 216; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 421).
Yalnız namaz kılanı hızlandırır, namazı bozar. Cemaatle namaz kılanın başına gem vurur. İmamdan evvel secdeye götürür, rükû'dan kaldırır. Namaz kılanı şaşırtmak ve namazı bozmak için var gücüyle çalışan şeytan hiçbir şey yapamazsa bu defa namaz kılana parmaklarını çıtlatmasını emreder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri