Narsist, şişirilmiş bir benlik imajı olan, hemen her alanda kendini diğer insanlardan daha yeterli ve güçlü gören, empatiden yoksun, başkalarını aşağılayan ve ezen, kibirli davranışlar sergileyen, başkalarının duygularını önemsemeyen, onları manipüle eden, arka planda ise kendini eksik ve yetersiz gören kişi demektir.
İlişkide sürekli olarak kendini öne çıkarır ve diğer kişinin ihtiyaçlarına yeterince önem vermez. Empati Eksikliği: Narsistler genellikle empati yeteneği eksik olan kişilerdir. Partnerinizin duygusal ihtiyaçlarına anlayış ve ilgi göstermek yerine, duyarsız veya ilgisiz olabilirler.
Geliş sebepleri, genellikle depresyon, kaygı, panik atak, mutsuzluk, boşluk hissi ve cinsel sorunlardır. İnsan ilişkilerinde sorunlar yaşadıkları için gelirler; aile içi çatışmaları vardır, parteri terk etmiştir ya da bir başarısızlığa uğramış olabilirler.
İlgili 44 soru bulundu
Ölmek ya da unutulmak narsistlerin en temel korkularından biridir. Ölmek narsistelere göre dünya üzerindeki en önemli bireyin tarihe gömülmesi anlamına gelebilir çünkü narsist bireylerin kendilerini ne derece üst ve yüksek gördüğünü tahmin etmek çok zordur.
Kişi sürekli takdir edilme ihtiyacı, iltifat beklentisi içindedir. Dışarıdan özgüven sahibi gözükselerde, oldukça özgüven eksikliği yaşarlar ve bunu etraflarına yansıtmaktan oldukça korkarlar. Bu durum kişilerin stres altında hissetmesine sebep olabilir.
Narsistler, genellikle otorite figürlerine veya kendi ideallerine uyan bireylere saygı gösterme eğilimindedirler. Bu saygı ancak bu figürlerin veya bireylerin narsistin kendini yüceltme arzusunu desteklemesi durumunda ortaya çıkar.
Narsisizm bilindiği üzere bir kişilik bozukluğudur. Hastalık olmadığı ve kişilikle alakalı olduğu için tam bir tedavisi yoktur ve tam anlamıyla değişim mümkün değildir.
Mite göre Narkissos bir gün suda kendi yansımasını görür ve ona aşık olur. Saatlerce seyredip durur. Suyun üzerinde duran kendisine bakan ama karşılık vermeyen bu imge, tam ona sarılacakken yok olur. Sonunda Narkissos aşkına kavuşmak için suya düşer ve boğularak ölür.
Cinsel ilişkilerinde cinsel performans kaygısı oldukça fazla olur. Cinsel ilişki esnasında erken boşalma, ereksiyon problemleri, sertleşme problemleri, geç boşalma gibi pek çok cinsel sorun yaşarlar, ayrıca narsistik kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler için partnerinin orgazm olması çok önemlidir.
İyi aile ilişkileri olan insanlar, hobileri veya özel yetenekleri olanlar, geniş bir sosyal çevresi olan ve sevilen kişiler, kısacası hayatta belli alanlarda başarı gösteren insanlar narsistlerin çokça ilgisini çekecektir çünkü bu insanlar narsisti diğerlerinin gözünde iyi gösterecektir.
Narsistler, konuşma esnasında size cümlenizi bitirme fırsatını asla tanımaz. Bir narsist konuşmanızı böler ve konuyu anında kendine çevirmeyi iyi becerir. Sizinle ilgili konulara çok fazla ilgi göstermez. Narsisistik kişilik bozukluğu (NKB) olan bireyler kurallara uymamayı, sosyal normları kabul etmemeyi sever.
Sürekli konuşurlar.
Narsistler sürekli karşı taraftan onay beklediklerinden, aralıksız konuşmaları bir sohbetten ziyade bir konferansı andırır. Behary, narsistlerin konuşma sırasında sürekli çok akıllı, özel ve bilgili görünmeye çalışarak gösteriş yapmaya çalıştıklarına da dikkat çekiyor.
Narsist bireyler yalnızca kendi isteklerini önemseme ve hayranlık duyulma ihtiyacı yanı sıra empati eksikliği, kibirli olma ve ayrıcalık bekleme gibi karakteristik özellikler gösteren kişilik bozukluğuna sahip kişilerdir.
Narsist kişiler ilişkinin başlarında cinsel arzusu yüksek, hiperseksüel kişiler olarak görülebilirler, ancak ilişkileri ilerledikçe bu ilgileri azalır ve cinsel sorunlar ortaya çıkabilir. Mastürbasyon ve fanteziler onların cinselliğinde önemli bir yer tutar.'' dedi.
Özür dilemezler. Çoğu zaman olumsuz duygular uyandırarak dikkati üzerlerinde toplarlar ve sizin dengenizi bozarak güçlü hissetmelerini sağlarlar. Olduklarından daha iyi ve mükemmel olduklarını, diğerlerinin o olmadan yapamayacağını düşünürler. Övülmekten ve odak noktası olmaktan hoşlanırlar.
Narsist bir ilişkinin bitişinin ardından maruz kalan partner rahatlama ve özgürlük de hissedebilir, kendini sorgulama içinde kalıp olumsuz duygularla boğuşabilir de. Bu noktada özellikle ikinci kısımdaki bireyler profesyonel destekle birlikte geçmiş kısımları sorgulaması ve anlamlandırması gerekir.
Narsistik kırılma, bireyin kendisinden veya diğerlerine karşı olan beklentilerinin karşılanmadığı veya yeterince tatmin edilmediği durumlarda yaşanır. Narsisistik kişilik yapısına sahip olan kişiler yaşadıkları en küçük bir hayal kırıklığı veya incinmede narsistik kırılma yaşarlar.
Narsist biriyle romantik bir ilişki içinde olmak zorlayıcı ve yorucudur; terk edildikleri zaman yıkıma neden olabilirler. Ayrılıklar zaten çok zor ama başkalarını kullanan ve kendine takıntılı biriyle ilişki içindeyseniz durum daha da kötü bir hâle gelebilir.
Dr. Tarhan; “Narsist bireyler genellikle özür dilemekten kaçınırlar, çünkü özür dilemek kendi hatalarını kabul etmek anlamına gelebilir ve bu durum onlar için işkence kadar ağır bir süreç demektir. Kabul etmek istemezler, hata yaptıklarını inkar yoluna gitmek özür dilemekten daha kolay olur bu bireyler için.” dedi.
Narsist Erkeğin Evliliği
Narsist bir kişi ile evli birisi, sürekli eleştirildiğini, görmezden gelindiğini ve değersiz görüldüğünü hissedebilir. Narsist eş aynı zamanda manipülatif davranışlar sergileyebilir, örneğin ilişkiyi kontrol altında tutmak için gaslighting gibi.
Narsist kendi dünyasında yapa yalnız olduğunun gerçeğini de asla kabul etmek istemez o yüzden kurbanını aşırı derece yalnızlaştırır ve ona muhtaç olmasını sağlar.
Narsisistik kişilik, öteki ile kurduğu ilişkide "sen" e yatırım yapamayan, libidinal(cinsel,yaşam) enerjiyi kendisinden karşısındakine akıtamayan kişilerdir. Bu kişilerin birçoğu aşık olamazlar. Rastgele cinsel ilişkilere girerler, sanki aşıkmış gibi görünürler ama aslında değildirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri