Hayır, narsistler yaptıklarından suçluluk duymaz ve pişman olmaz! Siz veya tanıdığınız herhangi biri narsist kurbanı olduysanız, narsistlerin suçluluk duygusu hissetmediğini ve hatalarını kabul etmek gibi bir yeteneklerinin olmadığını biliyorsunuzdur.
Narsistler ve diğer manipülatörler siz onlarla ilişkinizi kestikten çok sonra bile size geri dönmeye çalışabilirler. Hatta bazen terk eden taraf onlar olduğunda bile bir süre sonra kapınızda belirdiklerini görebilirsiniz.
Narsist bir ilişkinin bitişinin ardından maruz kalan partner rahatlama ve özgürlük de hissedebilir, kendini sorgulama içinde kalıp olumsuz duygularla boğuşabilir de. Bu noktada özellikle ikinci kısımdaki bireyler profesyonel destekle birlikte geçmiş kısımları sorgulaması ve anlamlandırması gerekir.
Bencildirler, empati kurmazlar, sizin duygu ve düşünceleriniz önemli değildir. Hep kendilerini haklı görür ve hatalarından dolayı başkalarını suçlarlar. Özür dilemezler. Çoğu zaman olumsuz duygular uyandırarak dikkati üzerlerinde toplarlar ve sizin dengenizi bozarak güçlü hissetmelerini sağlarlar.
Narsistik kişilik bozukluğu olan kişiler kendi eğilimlerini bilir hatta bu özellikleriyle gurur duyarlar. Onlara göre kendilerine duydukları hayranlık duygusu; bulundukları statüye gelebilmelerini, rakiplerinin önüne geçmelerini sağlayan bir kişilik avantajıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Narsist kişiler ilişkinin başlarında cinsel arzusu yüksek, hiperseksüel kişiler olarak görülebilirler, ancak ilişkileri ilerledikçe bu ilgileri azalır ve cinsel sorunlar ortaya çıkabilir.
Kendilerine "olağanüstü" önem veren ve genelde "utanç" duygusundan yoksun olan narsistler, psikologlara göre çok daha mutlu.
Abartılı bir şekilde, kendilerini mükemmel ve eşi benzeri olmayan insanlar olarak görürler ve bunun gerçekten de doğru olduğuna tüm benlikleriyle inanırlar. Başka insanların kendisine karşı gereken saygıyı göstermediğini düşündüğünde, onlardan hiç pişmanlık duymadan intikam alırlar.
Narsist kişilik bozukluğu, yalnızca kendi isteklerini önemseme ve hayranlık duyulma ihtiyacı yanı sıra empati eksikliği, kibirli olma ve ayrıcalık bekleme gibi karakteristik özellikler gösteren kişilik bozukluğudur. Memorial Kayseri Hastanesi Psikoloji Bölümü'nden Uzm. Klinik Psk.
özellikle partnerde belirgin narsistik kişilik özellikleri mevcutsa ayrılık acısı daha sert yaşanabiliyor.
**Narsistlerin ilişkileri genel olarak 4 ay sürer: Keith Campbell, araştırmaları sonucunda insanların narsistlerin gerçek yüzünü 4 ayda gördüğünü, bu yüzden ilişkinin 4 ay civarı sürdüğünü keşfetti. **Psikologlar narsisizmi iki yönlü görürler. Bir tarafta aşırı sinirli, yüksek sesli, empati kuramayan narsistler vardır.
Sonuç Olarak. Yüksek düzeyde narsizme sahip olan insanlar başkalarını mutlu görmekten nefret ederler. Çünkü kendileri iç mutluluğu hissedemezler. Sizin mutluluğunuzun neden onlara karşı bir eylem olduğunu açıklamak için zihin büken sanrılara ve haklı çıkaran gerekçelere sahiplerdir.
Sessiz muamele, esasında narsisist bireylerin karşılarındaki kişiye yaptıkları bir manipülasyon taktiğidir. Narsisist bireyler sessiz kalarak, susarak, cevap vermeyerek karşılarındaki kişiyi kendi istedikleri biçime sokmayı amaçlarlar.
Özellikle birçok narsistin kullandığı tehdit edici davranışlarla karşı karşıya kalındığında, muazzam bir içsel güç gerektirir, ancak getirisi sonunda sizi daha az yoğun çatışmaya ve nihayetinde tamamen daha az çatışmaya götürecektir. Narsistler genellikle hemen pes etmezler.
Bu kişilerin en büyük amacı sizi kendisine hayran bırakmak, sizi ele geçirmek ve daha sonra da çizdiği sınırlar içerisinde sizi kendisine bağımlı yapmaktır. Aslında narsist erkeğin özgüveni yoktur. Yaralıdır, kendi değersizlik duygusu çok yüksektir ve bu yüzden kaybetmekten çok korkar.
Bir narsist vicdan azabı duymaz, empati yapmaz. O yüzden konuşarak konuyu çözmek pek mümkün değil.
Narsistlerin kendilerine olan sevgisi bile kendilerini idealize etmelerine dayanmaktadır. Kendilerini oldukları gibi sevip, kabul edemezler. Ancak kendilerinin zihinlerindeki daha üst bir versiyonunu kabullenebilirler, kendilerini özel görmeleri bundandır.
Bir kere dünyayı kendi zihinleri gibi algılarlar. Yani “ben bir şey düşünüyor, beğeniyorsam doğrusu o” diye düşünürler. Narsistler için “manipülatiftir, yalan söyler” denir oysa narsistler yalan söylemez.
Narsistik kişilerin en büyük özelliğinden birinin de en değer verdiği şeyi kaybetmekten korkmak olduğunu belirten Tarhan, “En değer verdiği şey, paraysa onu kaybetmekten korkarlar.
"Kısa kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanan narsisizm, en yaygın tanımıyla ciddi bir kişilik bozukluğudur. Patolojik düzeyde narsisizmi olan bireyler, ileri seviyeli şiddete meyilli olabilirler. Bu da onları zaman zaman tehlikeli hale getirebilir."
Hakedilmişlik duyguları uçlardadır ve başkalarına karşı empati kuramazlar. Her ne kadar böyle bir büyüklenmeci kendilik sergiliyor olsalar da yoğun olarak haset, öfke, değersizlik ve reddedilme ve yetersizlik duyguları yaşarlar.
Bu sebeple kuracakları ilişkileri bencil ve benmerkezci olarak tanımlamak mümkündür. Narsist kişilik neden gelişir? Kişilik bozukluğunun gelişiminde, 0-6 yaş, çok önemli bir dönemdir.
Narsiste göre diğer insanların varlığı ve hisleri önemsizdir. Önemsiz olan diğer insanlara karşı bir sorumluluk duygusu taşımayan narsist kişi, bencil tutumlara sahip olmaya ve yalan söylemeye başlayacaktır. Bu davranışlardan dolayı pişmanlık duymayan kişi diğer insanların duygularını zerre önemsemeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri